Krychlis 29.07.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 mam pytanie odnośnie przepusty na wodę: 1) przejście będzie pod ławą na głębokości 1,5 m, czy ten odcinek, który będzie dokładnie przechodził pod ławą może być rurze osłonowej pomarańczowej kanalizacyjnej o średnicy f110?? w środku przejdzie rura do wody fi40, a wolną przestrzeń między rurą fi110, a fi40 wypełnić pianką poliuretanową? piaskiem?2) czy tylko w/w odcinek ma być w rurze osłonowej? czy też w takiej samej rurze osłonowej powinien być odcinek, który będzie zalany chudym betonem, czyli odcinek o dł. 10 cm? albo normalnie zalewany taką rurę na sztywno chudym betonem?3) rura fi40 po przejściu przez ławy będzie wystawała jakieś 40 cm, licząc od poziomu chudego betonu. starczy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.07.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 ad2- przy przejściu przez chudziak dałem rurę z wodą w takiej szarej otulinie o gr ścianki chyba 1cm (stosuje się to do ocieplenia) i myślę że to bardzo dobre rozwiązanie zresztą wszystkie rury kanalizacyjne dałem w takiej otulinie na odcinku chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.07.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 1 - ja jako osłonową zastosowałem rurę niebieską o średnicy 63 mm (chyba). W środek tej rury wchodzi spokojnie rura o średnicy do 50 mm. Nie musiałem niczym zasypywać, piankować.2 - osłonówkę zaczołem rozkładać ok. 1 m od ławy i wyprowadziłem 3 m w głąb garażu, ponad chudym betonem ok 40-50 cm (kształt coś jak kij hokejowy leżący pod ławą). Czyli właściwa rura z wodą nie jest zalana betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 29.07.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 ok. czyli zrobię tak:1) rura fi40 do wody niebieska przejdzie pod ławą fundamentową w kawałku rury niebieskiej fi60 (odcinek o dł. 50 cm);2) następnie pionowo do góry i w miejscu gdzie będzie chudy beton drugi odcinek takiej rury, tj. fi60 o dł. 50 cm);3) a w wolne przestrzenie między rurkami fi60, a fi40 wtłoczę piankę poriuretanową będzie ok??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.07.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Ja dałem oslonową na całej długości, tj. jakieś 5 metrów (od ławy aż ponad chudziak). Dałem w całości bo przyłącze wody miałem robione duuużo później niz powstał budynek, a podobno od zasówy do wodomierza powinien byc puszczony jeden kawałek rury i łatwo bylo go wsunąć w oslonówkę. Poza tym ta rura fi 60 kosztowała jakieś grosze (30 PLN chyba), w hurtowni mieli akurat jakies końcówki i tanio sprzedali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.07.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 wodociąg będzie w przyszłym roku, więc żeby później nie kuć gotowej posadzki musiałem zrobić przepust teraz. tyle że w naszych szerokościach wymaga się aby "wejście" rury do budynku było w rurze stalowej/ocynk więc niebieska PCV nie wchodzi w rachubę. więc wymyśliłem sobie PCV fi 110 od posadzki pionowo w dół aż pod ławę, tam kolano 90 i jeszcze 1,5m rury poza obręb budynku (jeszcze musiałem ominąć drenaż opaskowy) przy podłączeniu rura stalowa 1" wejdzie z kolanem pod ławą i z góry wkręcimy drugi kawałek -czytelne?? hydraulik stwierdził że będzie bardzo OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts