Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thuje szmaragd zółkną od środka- prośba o pomoc

Recommended Posts

Witam

Tuje posadzone były w maju, są 6 letnie kopane z gruntu w workowych doniczkach. Podsypane nawozem osmocote połową zalecanej daw

Niektóre tuje w czerwcu już jakby zaczęły brązowieć, były dość obficie podlewane, w lipcu nie było mnie w domu i po powrocie napotkałem obraz kleski i rozpaczy... 4 z 22 tui jest już niemal całkowicie żółta a 3 kolejne jeszcze z zewnątrz są zielone ale w środku już też całkowicie żółte bardzo proszę o POMOC.

JA bardzo mało się znam na tujach czytając forum wydaję mi się tylko że to najprawdopodobniej jest jakiś grzyb, jeśli tak to bardzo proszę o pomoc jaki oprysk i kiedy zastosować. Wydaje mi się że brak wody nie powinien być problemem w lipcu podobno bardzo obficie padał deszcz a tuje są posadzone zaraz przy rowie

Bardzo prosze o pomoc pozdrawiam

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=403027#403027 :cry: [/b]

• 4 weeks później...
Ja mam ten sam problem z moimi 2 tujami /posadzone w pojemnikach dużych na tarasie/.Usychaja powoli mimo podlewania.Jedna całkiem żółta juz wyrzuciłam, następna ma śladu ysychania od środka.Ziemię maja właściwą, podlewania także, ale bryła korzeniowa została w siatce, w której rosła i tak ja włożyłam do donicy dodajac odpowiednie ziemi.Może tu leży przyczyna usychania tuji.Proszę o radę,