Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w granicy działki - zgoda sąsiada i co jeszcze??

mzawadzk

Recommended Posts

Hej.

Wiem, że temat był wałkowany, ale niektóre posty są stare i nie wiem, jaki jest stan obecny.

Sąsiad wyraził ustnie zgodę na budowę garażu w granicy, natomiast mam pytanie jak to sformalizować - pisemko typu "Ja ..., właściciel działki nr ... wyrażam zgodę na..." ?

1. Czy jest wymagane oprócz tego jakieś osobne pozwolenie na budowę takiego garażu? (interesuje mnie raczej lekka konstrukcja, nie murowana).

2. Czy jeśli sąsiad zmieni w przyszłości zdanie a wyda już zgodę to formalnie mogę budować?

3. Czy do takiego pisemka powinien być dołączony jakiś rysunek, projekt garażu?

Dzięki i pozdrawiam,

-marek

P.S. Z jednej strony narożnika, gdzie miałby być garaż jest działka na której nikt się jeszcze nie wybudował, właściciel nieznany - co w tym temacie?

nie ma instytucji zgody sąsiada, są obowiązujące przepisy

Cytat:

Wiem, że temat był wałkowany, ale niektóre posty są stare i nie wiem, jaki jest stan obecny.

a na przykład które są stare?

No np. ten jest z 2004:

http://forum.muratordom.pl/post360925.htm?highlight=gara%BF%20granicy#360925

W skrócie dla mojej sytuacji, gdzie na działce sąsiada jest wszystko przepisowo, wynika, że min. odległość garażu od płotu to 3m. Co w tej sytuacji - sąsiad nie zgłasza problemów, ale czy da się to rozwiązać legalnie tak, żebym mógł mieć garaż w odległości 0.5m?

-marek