Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STAN SUROWY

Recommended Posts

nas podobny metraż wyszedł mniej bez dachu, ale to było rok temu. i jeśli faktycznie Ciebie ma nic nie interesować, to nie wiem czy bym się nie zdecydowała, nie raz trzeba było się z pracy zwalniać bo brakło 100szt cegieł na komin, prosić ojca żeby jeździł po całym śląsku, bo akurat nigdzie nie mieli tego koloru na składach... :/ przemyśl sprawę.

Miałam dzis okazję obejżeć dwie budowle na etapie zadaszania.Jedna z nich była budowana " dla siebie" przez zwykła ekipę a druga, tak sądzę po jakości wykonania, na sprzedaż.Ta druga budowla po prostu wołała o pomstę do nieba.Tak że z tym "nic Panią/Pana nie interesuje" wolała bym na Twoim miejscu dać sobie spokój. Ja również buduję w chwili obecnej dom. Ekipa wstawiła mi sciankę między salonem a jadalnią " bo jest narysowana linia fundamentów".A jest tam po prostu wolne przejście.Gdybyśmy z mężem nie bywali na budowie postawili by nam inny dom.Kilka dni temu mogłam już posumować koszt fundamentów, dom 240 m-52 000 PLN. Materiał kupowaliśmy w ubiegłym roku po znacznie niższych niż obecnie cenach.Za robociznę zapłacę 65 000. Koszt stanu surowego + robocizna około 270 000.

• 3 weeks później...

z tymi niższymi cenami niż w zeszłym roku to chyba mała nieprawda

MAX w zeszłym roku w sierpniu kosztował: 5,5 zł za sztuke

dzis kosztuje: 2,9

Cena brutto z fakturami itp.

Pozwalam sobie stwierdzić że w tym roku jest taniej - tzn. zaczyna być taniej.

Materiały tanieją i uważam że w okolicach grudnia osiagną poziom cen z 2006

Mówię o cenach materiałów bo tutaj jest duża konkurencja!

Nie moge tego niestety powiedziec o cenie betonu "z gruszki" ale tutaj to najprawdopodoniej przyczyną jest zmowa cenowa w mojej okolicy.

Tak mi to wyglada bo za B20 krzycza 300 zł za 1m3 a brat 70 km dalej płaci 190 zł.