Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otwarty parter- jednakowy gres wszędzie?

sevageivi

Recommended Posts

a może jakieś zdjęcia bo też zastanawialiśmy się nad tym gresem w domu i ciekawe jaki efekt. A jak w praktyce się sprawuje bo płytki wyglądają bardzo pięknie.

niestety nie mam zdjęcia, które obejmowałoby jakąś większa połać podłogi - tu masz link, który pokazuje tylko początek układania (sorki ale nie najlepsza jakość) a w albumie jest jeszcze ze dwa skrawki podłogi http://picasaweb.google.com/gmagdon/Listwy/photo#5229089557687179202

Osobiście jestem wielkim zwolennikiem takiego rozwiązania, testowałem to już wcześniej. Największy plus to łatwość utrzymania powierzchni w czystości - bierzesz mopa i raz dwa czyściutko, trzeba tylko pamiętać o dobraniu odpowiedniej fugi, my wzięliśmy stalową z Kerakola chociaż teraz troszkę żałuję, że nie brązową, bo super by do tego wyglądała. W planach była fuga epoksydowa, ale daliśmy sobie spokój po uważnym przeanalizowaniu opinii na forum. Trzeba pamiętać, że gres jest dość zimny, u mnie na całym dole jest podłogówka więc nie narzekam, a poza tym lubię chłód :)

Zamiast cokołów z gresu mamy drewniane listwy przy co tez ociepla podłogę wizualnie. Najważniejsze, poza łątwością utrzymania czystości, to chyba efekt dużo większej powierzchni, która daje położenie tego samego materiału na całym dole. W alabastrino jest też łazienka i kotłownia, więc nie ma przerw w przejściach.

Żeby jednak nie było tak różowo - alabastrino to nie jet jakiś kosmicznie drogi gres, więc i co do jakości mógłbym się trochę przyczepić. W jednym miejscu moim fachowcom upadło jakieś narzędzie i pojawił się odprysk - na szczęście jest to w takim miejscu, ze nie widać, ale dało mi to do myślenia co do jakości gresu. Facet, który długo zajmował się płytkami uświadomił mi później, że - jego zdaniem - tylko produkty z Nowej Gali gwarantowałyby mi odpowiednia jakość. Nie wiem czy to prawda, nie miąłem kasy na ceramikę z NG.

Aha - kupiłem 80m2 tego gresu i po rozpakowaniu okazało się, że w 2 paczkach był gres II gatunku chociaż na pudełku napisano I (wiem, że drugi gatunek bo taki wziąłem do kotłowni i różnił się wymiarami od I). nie uznao nam reklamacji, gdyż od zakupu minęło 2 miesiące i ponoć płytki z tej kalibracji już się skończyły. Przy dużych zakupach radzę więc albo kupować przed ułożeniem, żeby fachowiec szybko sprawdził czy wszystko ok albo gdy kupujemy wcześniej rozpakować i sprawdzić.

dziękujemy wszystkim za odpowiedzi, bardzo nam pomogły! No i .. czujemy się przekonani do jednolitości :)

będzie w wiatrołapie gres nr 1 (na zdjęciach w dzienniku) a na otwartej przestrzeni jaśniejszy gres w tonacji pomarańczowo-beżowej, z maziajami, bez wgłębień, z prostymi brzegami.. o ile taki znajdziemy ;) W salonie myślimy nadal o dywaniku z płytek innego koloru :) żeby było po podłodze widać, że salon to salon a jadalnia to jadalnia ;)

Kuchnia chyba dostanie inne, kremowo-beżowe kafle z maziajami - chyba, że ktoś mnie przekona że to nie ma sensu :D (kuchnia od całości będzie "oddzielona" optycznie wyspą)

Facet, który długo zajmował się płytkami uświadomił mi później, że - jego zdaniem - tylko produkty z Nowej Gali gwarantowałyby mi odpowiednia jakość. Nie wiem czy to prawda, nie miąłem kasy na ceramikę z NG.

Mój wykończeniowiec za to odetchnął z ulgą, że wybraliśmy z milo a nie z nowej gali; podobno strasznie nierówne i źle się kładzie.

Tak jest u mnie:

http://ciepledomy.pl/upload_module/view_simple/b001__r0.gif

Na część "jadalną" salonu i przedpokój (1.3+1.9)wybrałam gres szkliwiony cezena beż :

http://www.galeriadom.pl/images/ceramika_gres_cezena_bez.jpg

Do kuchni (1.2) kolor oliva (w rzeczywistości o wiele jaśniejszy):

http://www.galeriadom.pl/images/ceramika_gres_cezena_bursztyn.jpg

A do wiatrołapu (1.1) w kolorze cegły:

http://www.galeriadom.pl/images/ceramika_gres_cezena_braz.jpg

Boję się tyko, że przez te nierówne brzegi płytki będą trudne do utrzymania w czystości :-?

dzięki za wszystkie rady i porady :)

decyzja zapadła, będą te kafle które nam się podobały w salonie z gresem i o których przypomniała mi Sylwia :) czyli Cezena z Ceramiki Gresu :)

hall, jadalnia i trochę salonu w beżu, dywanik (dość spory) z brązu w salonie

W kuchni jaśniejszy odcień o ile taki znajdziemy i będzie się nam podobał, jeśli nie, to "beż" również tam:)

Mam tylko nadzieję, że dam radę z czyszczeniem tych nierównych fug.. :) (Sylwia, jaką dacie fuge? jaki kolor znaczy się:) )