Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rododendron4 odbicie lustrzane - komętarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

złożyliśmy już wniosek o prąd,czekamy na umowę i możliwość zapłacenia zaliczki, później energetyka ma do 15 m-cy na podłączenie liczymy, że będzie w tym roku, oby jak najszybciej :cry:

Obecnie jesteśmy dopiero po podpisaniu umowy u notariusza więc czekamy na księgę wieczystą bez tego to chyba nic nie można dalej robić :roll: a tak byśmy już chcieli...

15 m-cy :o jestem w szoku u nas trwało ok 2 m-cy z kąd oni wzieli te terminy :-?. Nie pamiętam aby wpis do ksiąg był potrzebny, a gdzie u was go chcą, bez wpisu do ksiąg możecie załatwić energetykę, gazownię, wodociągi, wjazd i warunki zabudowy, spróbujcie napewno dacie radę :wink: .

Jeśli możesz napisz na PW w jakiej miejscowości lub gminie się budujecie???

Energetykę już załatwiamy, tyle że na razie na nazwisko poprzedniego właściciela później wystarczy dokonać aneksu do umowy i będzie ok. Energetyka ma czas do 15 m-cy,ale może zrobi wcześniej, póki co jeszcze nawet nie ma przetargu na te roboty. W gminie nie załatwimy nic bez wypisu z księgi wieczystej, jeszcze dzisiaj dzwoniłam i pytałam :cry:

hej. Wczoraj pojechaliśmy do gminy i okazało się nagle że możemy już wszystko załatwiać (bez wypisu z księgi wieczystej) osoba do której wcześniej dzwoniłam wprowadziła mnie w błąd :evil: To kolejny dowód na to że przez telefon nic się nie załatwia. Dzisiaj idziemy kupić projekt :D

Witam Cię serdecznie. My również zdecydowaliśmy się na domek w rododendronach. 18 sierpnia ruszamy z budową. Ale tak szybka budowa jest dla nas ogromnym zaskoczeniem ponieważ byliśmy przygotowani że ruszamy na wiosnę 2009 roku, a że pojawiła się wolna ekipa to w ten poniedziałek tj 11 sierpnia decyzja zapadła. Cieszymy się bardzo ale nie mogę sobie trochę z tym poradzić. Jako że pracujemy obydwoje nie mamy czasu za wiele i nie mam pojęcia jakie są ceny i czego sie spodziewać a lubię być przygotowana.

Mam więc ogromną prośbę do Ciebie, napisz orientacyjne ceny materiałów. Też budujemy z porothermu 25. Za pomoc będę ogromnie wdzięczna.

Gosia :roll:

mój e'mail

[email protected]

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik74233.htm

• 1 month później...

Przeczytałam dziennik :) i moje wrazenia- bardzo dobra decyzja o budowie własnego domku :p Jesteście jeszcze bardzo młodzi( nie to co my :lol: ), nie musicie gonić z budową.A zakup domku w szeregówce-nigdy w życiu!!!.Ja nigdy nie zakupiłabym domku w szeregówce.Co to za radość :-? -sąsiad za ścianą, sąsiad przy płocie......Nie to zebym jakimś odludkiem była o nie :) Ale przychodzi taki czas,ze potrzeba intymności, spokoju jest bardzo duża :) .

Projekt bardzo mi się podoba, też braliśmy go pod uwagę.Ale trochę baliśmy się kosztów związanych z balkonami ( a nie można z nich zrezygnować , bo domek straciłby na urodzie).

Będę zagladać do dziennika,życzę postępów w budowaniu.

Pozdrawiam Bogusia

Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie do odwiedzin, bardzo mile widziane komentarze i uwagi oraz spostrzeżenia co poprawić i ulepszyć przy tzw wykończeniówce.

Na koniec października ma wejść elektryk i mam zaznaczyć gdzie gdniazdka i włączniki świateł, widziałam że wasz domek też ma wykusz, czy możesz napisać czy macie tam jakieś gniazdka, czy one są tam potrzebne no i ile gniazdek w pokojach dziecięcych aby nie było trzeba używać przedłużek.

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Pozdrawiam.

W wykuszu nie mam gniazdek,tam są grzejniki.Jeżeli nie bedziesz mieć tam grzejników to można zrobić tam gniazdka.Tego nigdy za wiele.W pokojach córek gniazdka są na każdej ze ścian.Dokładnie też przemyśl gdzie będzie TV-u nas (teraz to wyszło-po przeróbkach kominkowych),że TV mogłoby stać w innym miejscu.W pokojach córek, sypialni,gabinecie są też gniazdka internetowe.W gabinecie i sypialni dodatkowo też telefoniczne.

Już na tym etapie, musiałabyś mniej więcej wiedzieć jak umeblujesz pokoje.

Pozdrawiam Bogusia

Witam,

faktycznie najlepiej już na tym etapie mieć jakąś "wizję" wykończenia wnętrz bo dzięki temu będziecie mogli zdecydować nie tylko gdzie - jakie gdniazdka, ale też oświetlenie, instalcje (krany itd), tynki (bo np. tam gdzie sufit podwieszany czy płytki to tynkowanie niepotrzebne).

A gdzie ten piękny domek budujecie?

pozdrawiam

AAAW

dokładnie tak uważam :)

w naszym przypadku tynki są maszynowe gipsowe- które już w ogóle nie nadają się do "wilgotnych" pomieszczeń. Poza tym, dwie ściany zostały zabudowane dodatkowo (już na tynk) zielonym kartongipsem: 1- zabudowa rur i dodatkowe półki wnęki, 2- była tak nierówna że trzeba by dużo kleju dawać pod płytki - co groziło ich odpadnięciem. A na koniec sprawa wykończenia: mamy płytki nie na całej wysokości, więc aby wyrównać powierzchnię (żeby nie było takiego uskoku) znowu trzeba i tak coś kombinować z gipsem/tynkiem - tak więc można było nawet z tego powodu odpuścić tynkowanie.

A jeśli zapragniesz sufitu podwieszanego - to tak samo.

Po moich doświadczeniach- łazienka bez tynkowania, najlepiej zostawić całość dla płytkarza-wykończeniowca.

AAAW

ps. ale macie zakręcone schody! wow

• 3 weeks później...

Witaj Eelii

Milo spotkac nastepna osobę, która buduje rododendrony. My budujemy rodo 5. Dom Wam ładnie rośnie do góry. Nie wiem jak to jest u Was, ale jak poczytacie wpisy o projekcie rododendrony5 lub rodo6 to zauwazycie, ze wiele osób ma problem z nadprożem nad garażem . U nas jest to 9 cm i musimy dosztukować kilka cm żeby uzyskac około 16cm. Chodzi o wybranie bramy garazowej. Nie wszystkie bramy pasują i trzeba o tym pomysleć.

Pozdrawiam