Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lokalizacja POS -dylemat

Recommended Posts

Witam , opisze moją sytuacje :

w pozwoleniu na budowe mam szambo ale zdecydowalem sie na oczyszczalnie, i tu pojawia sie problem z lokalizacją- na poczatku myslalem o miejscu w którym mialo byc szambo (trochę blisko domu) ale teraz zastanawiam sie czy nie zrobic oczyszczalni na innej dzialce(nr2)(tez mojej) niz tam gdzie stoi dom(nr1). Dzialkę 1 i 2 przecina działka Teścia (4m szer na razie na mapie jako dzialka w przyszlości moja droga wewnetrzna)

Proszę o sugestie i porady

pozdrawiam

Trochę dziwne pytanie...

Zbiornik POŚ musi być w pobliżu domu ze względu na oczywiste uwarunkowania techniczne (rury, spadki itp). Możesz oczywiście zrobić przepompownię ścieków, tylko po co, jak można nie robić.

Reszta instalacji to już w zależności od wymagań konkretnego rozwiązania (produktu, systemu) i uwarunkowań terenowych.

To zależy od rodzaju POŚ i kształtu terenu.

Jeżeli odprowadzenie kanalizy ma mieć 30 metrów, to przy minimalnym spadku 2% różnica w poziomie wyniesie 60 cm.

Jeżeli masz naturalny spadek terenu w tym kierunku o mniej więcej tyle albo więcej to w sumie wszystko jedno, jak daleko od domu będzie POŚ, o ile rury będą zakopane poniżej granicy przemarzania albo zaizolowane.

W przeciwnym wypadku zbiornik trzeba zakopać poniżej metra, a jeżeli POŚ jednokomorowy, to drenaż też na tej samej głębokości i dodatkowo wody gruntowe muszą być niżej niż 2,5 metra.

A czemu tak kombinujesz ?!

POŚ w niczym nie przeszkadza oprócz sadzenia dużych drzew na tych kilku m2. Nie śmierdzi, praktycznie wogóle go nie widać oprócz dwóch "gulików" i odpowietrzenia.

A lepiej mieć takie urządzenie na oku.

Poza tym, może kiedys zechcesz sprzedać tą drugą działkę bądź coś tam wybudować - co wtedy z oczyszczalnią ?