lukasz123 30.07.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witam , opisze moją sytuacje :w pozwoleniu na budowe mam szambo ale zdecydowalem sie na oczyszczalnie, i tu pojawia sie problem z lokalizacją- na poczatku myslalem o miejscu w którym mialo byc szambo (trochę blisko domu) ale teraz zastanawiam sie czy nie zrobic oczyszczalni na innej dzialce(nr2)(tez mojej) niz tam gdzie stoi dom(nr1). Dzialkę 1 i 2 przecina działka Teścia (4m szer na razie na mapie jako dzialka w przyszlości moja droga wewnetrzna)Proszę o sugestie i porady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 30.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Trochę dziwne pytanie...Zbiornik POŚ musi być w pobliżu domu ze względu na oczywiste uwarunkowania techniczne (rury, spadki itp). Możesz oczywiście zrobić przepompownię ścieków, tylko po co, jak można nie robić.Reszta instalacji to już w zależności od wymagań konkretnego rozwiązania (produktu, systemu) i uwarunkowań terenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 30.07.2008 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 dzieki, do miejsca na planie gdzie szambo jest 15 metrów natomiast do działki sąsiedniej 30 metrów ze spadkami nie ma problemów, pytam czy mogę mieć jakieś problemy ze POS nie jest na działce gdzie jest dom?no i te 30 metrów odległości czy ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 30.07.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 W instrukcji do mojej oczyszczalni była określona max odległość od budynku - wychładzanie się ścieków -w zimie jak jest b. daleko mogą nawet zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 30.07.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 W instrukcji do mojej oczyszczalni była określona max odległość od budynku - wychładzanie się ścieków -w zimie jak jest b. daleko mogą nawet zamarznąć. pamietasz ile to metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 30.07.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 To zależy od rodzaju POŚ i kształtu terenu.Jeżeli odprowadzenie kanalizy ma mieć 30 metrów, to przy minimalnym spadku 2% różnica w poziomie wyniesie 60 cm.Jeżeli masz naturalny spadek terenu w tym kierunku o mniej więcej tyle albo więcej to w sumie wszystko jedno, jak daleko od domu będzie POŚ, o ile rury będą zakopane poniżej granicy przemarzania albo zaizolowane.W przeciwnym wypadku zbiornik trzeba zakopać poniżej metra, a jeżeli POŚ jednokomorowy, to drenaż też na tej samej głębokości i dodatkowo wody gruntowe muszą być niżej niż 2,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 30.07.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A czemu tak kombinujesz ?!POŚ w niczym nie przeszkadza oprócz sadzenia dużych drzew na tych kilku m2. Nie śmierdzi, praktycznie wogóle go nie widać oprócz dwóch "gulików" i odpowietrzenia.A lepiej mieć takie urządzenie na oku.Poza tym, może kiedys zechcesz sprzedać tą drugą działkę bądź coś tam wybudować - co wtedy z oczyszczalnią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts