Lookita 30.07.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Bardzo prosze o opisanie Waszych odczuc-doslownie-fizykalnych w zyciu codziennym w Waszych domach z wentylacja mechaniczna..Najbardziej interesuja mnie wrazenia z ostatnich upalow,napiszcie czy macie gwc,jakie pomiary temperatury macie u siebie.Wstepnie napisze,ze z atmosferki w moim domu,przy obecnych upalach jestem srednio zadowolony.NAdmienie,ze nie mam rolet jakichkolwiek,a mam na dole salon,kuchnie,pokoj z duzymi oknami.Wszystko od strony pn-wsch.Wszystko niby dziala,ale...opisze pozniej....Zalezy mi najbardziej na ocenach zycia w obecnych upalach..jakie temp. macie na poddaszu,jakie nastawy i temp. w srodku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.07.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A czemu opiszesz później? Może najpierw opisz, a potem może ktoś doda swoje odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A opisuje teraz-czyli Pozniej-Depi-poniewaz bylem w pracy i nie wypadalo pisac Oto moje obserwacje-mam dom z Ytonga 40 cm,salon i kuchnia otwarta-w lini wschod-zachod.Mam wentylacje mechaniczna z gwc plytowym.Obecnie mam temp. czy to upal jak od kilku dni w srodku 26.5 C a na zew. czy to 35 C w cieniu, czy 16-20 na zew. mam w srodku 26 C.Salon ma jedno okno 220x175 i 2 okna 175x169 czy jakos tak,niewazne o wymiary szczegolowe-okna sa bez rolet,potrojny pakiet szybowy i w moim i przede wsz. gosci i Zony odczuciu, w srodku jest duszno.Nic nie smierdzi ale jest jakby parno.Wilgotnosc srednio 60-61%-to daje gwc.Z niego w upale na zew. 35-30 C mam nawiew okolo 17-18 C.Moim zdaniem jest troszke jakby w szklarni-wilgoci wiecej z gwc ale i tez przez okna wali masa slonca-prom. cieplnego.Wszystko daje efekt parnosci.Wczoraj zaslonilme veluxy folia aluminiowa,papierami-3/4 gory jest obecnie nieuzywane,bardzo spadly temp. w srodku-z 28-33 C na 26C-na poddaszu i w pokojach z veluxami.Chlodzik jest wyczuwalny bardziej...Poddasze-welna 30 cm. Na razie mam zastrzezenia co do upalow,teraz siedzac jest lepiej-chlodniej niz na dworzu-pokoj obok salonu-za sciana....Nie jest strasznie,nic nie smierdzi,ale nie ma takiego przewiewu.W ost. art. Muratora -Niemcy wypowiadali sie na temat swoich pasywnych domow-twierdzili,ze raczej norma jest to,ze zyja z otwartymi oknami.Moje programy z reku-zmieniam i...nie wiem,gdzie jest optimum.Wiem,ze warto miec went.mech z: brak takich ilosci kurzu jak bez niej,brak much,wilgotnosc wieksza z gwc niz bez,brak smrodu z zew. gdy ktos np. pali smieciami w piecu dogrzewajac ciepla wode-moi sasiedzi...Fajny efekt odczuwania ciepla,gdy po kilku dniach chlodow i deszczy w srodku jest cieplo-zapomnialem zalaczyc by-passu... Ogolnie widze zalety wentylacji,wady tez,ale te jak na razie nie przeslonily mi zalet...Mam wrazenie,ze wszystko o wiele bardziej sprawdzi sie zima.... Czekam na Wasze doznania z zycia z went.mechaniczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Pomiary -ide za ciosem:godz. 18.00 na zew. strona polnocna 26 st. w srodku na dole 26.4 st.-gwc zalaczone-na anemostacie salonowym -w srodku kanalu 21 st. pow. nawiewanego, anemostat w sypialni,drugi w odleglosci od reku(w garazu) 19.4 st.- temp. w sypialni 27 st.Dodam,ze od 3 dni mamy upalu- u nas-ponad 32 st. w cieniu....Nie mam rolet na dole,veluxy pozaslaniane dzisiaj poraz pierwszy byly prowizorycznymi zaslonami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.07.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jak na razie jestem zadowolony. Ostatnio przez parę dni temperatura zewnętrzna oscylowała w okolicach 30*C. Temperatura wskazywana przez czujnik umieszczony w najodleglejszym anemostacie na parterze wahała się w zakresie 19,6 - 20,8*C. Centrala ustawiona na 3 biegu (zmierzona wydajność około 470 m3/h) pozwoliła utrzymać temperaturę na poziomie 23-24*C. Gdybym zmniejszył strumień powietrza to musiał bym pozasłaniać żaluzje, a nie lubię po ciemku siedzieć. Zasłaniam tylko jedno wyjście na taras od strony południowo – wschodniej. Wilgotność około 55 – 65%. Jak zaczyna wzrastać temperatura lub wilgotność to włączam centralę na 4 bieg. Okna dachowe mam tylko w jednym pomieszczeniu (pokój rekreacyjny nad garażem) w którym mam 2 nawiewy. Temperatura tam znacznie przewyższała temperaturę w pozostałych pomieszczeniach i przepływając do wywiewu z kuchni podwyższała temperaturę na schodach w salonie i kuchni. Pilnuję żeby drzwi do tego pomieszczenia były zawsze zamknięte, rozszczelniłem okna dachowe znacznie ograniczyłem nawiew i w ten sposób odizolowałem to pomieszczenie od reszty. Na pewno zakłóciło to nieco bilans wentylacji ale na razie daje zamierzony efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dzieki za odpowiedz rzetelna....czyli parametry nieco zblizone jak u mnie...ale za duzo mam w srodku...Czy to oznacza,ze w gole nie otwierasz okien elewacyjnych?Czy masz gwc?Jaki?Czujniki to element instalacji w kazdym z anemo czy moze wlasna inicjatywa??Dzieki za odpowiedz,moze masz jakies sugestie ,co do poprawy u mnie stanu?W tej chwili-20.21 otworzylem niemal wszystkieo kna w domu i schladzam dom-na zew 19 st. w srodku mam 25-24.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.07.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 A wyłączyłes ogrzewanie? Może to te okan dachowe robią Ci szklarnie? Jaką masz kubaturę? Jaka centrala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dom pow. uzytkowej 183 m.kw. centrala Mistral Geo 400, gwc plytowy.Mam 5 veluxow...Jak pisalem wczesniej zero rolet czy zaslon.....Co do ogrzewania-co drugi dzien odpalam kominek celem nagrzania baniaczka z cwu.....W tej chwili mielismy 13.4 st. za oknem,w srodku przy otwartych oknach 21.5 st. Zamknalem okna wszystkie i temp. w srodku -23 st. po 10 min. od zamkniecia...Gwc steruje sie automatycznie,ale ma duza bezwladnosc-histereze jakas obliczona i od razu po spadku temp. nie zalcza sie i nie wylacza pomimo zadanej na sterowniku.Tak ma byc...Niemniej trzeba,jak sie pamieta szybciej samemu wylaczac gwc bo...rozne efekty mozna miec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.07.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 no.... to chyba masz wyjaśnienie - nawet jak puścisz centrale na ostnim biegu to wymienisz powietrze raz na godzinę. W ten sposób nie da rady wygonić tego ciepła które sobie wpadnie przez okno dachowe. Rolety, rolety! Równiez na ścianach od wschodu i zachodu. Jeśli masz ona od południa i spore okapy dachu to nie powinno być problemu. Jeśłi okapu brak to tez rolety. Ale i tak najwięcej ciepła dostajesz przez okna dachowe. Tam podziałaj w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.07.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 I w sumie głupie ale sprawdzałeś czy bypass w centrali działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jak pisalem okna na dole mam od polnocy i wschodu-czesciowo irracjonalnie,ale czesciowo fajnie-taras od wschodu jest milszy dla mnie niz od poludnia....Veleuxy natomiast mam od zachodu-3, dwa inne od wschodu i poludnia....garaz i wejscie sa od poludnia i zachodu,gorny pokoj z najwieksza iloscia veli od zachodu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Tak,teraz wiem,ze dziala na pewno...ale kilka tygodni byl wylaczony ))roznica wtedy az tak nie draznila w temp. ale teraz...przy by-passie...juz tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.07.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jaką masz powierzchnię GWC. Włącz GWC na stałe (wyłącz automatykę). Mistral 400 GEO to trochę mało przy Twojej powierzchni. Ja mam przy podobnej powierzchni 600 Geo i dość często przy upałach chodzi na 4 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.07.2008 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Upieralem sie,ale firma mowi,ze wystarczy...Dodam,ze na poczatku ,kiedy juz byl projekt dom moj nie byl podniesiony.Szybka decyzja i skosy staly sie bardziej przyjazne,oczywiscie o wszystkim poinformowalem firme...Mowia,ze wystarczy ten model.......Dzsiaij poraz pierwszy puscilem go na 4 bieg i ...bylo w miare przyjaznie,niemniej nie da sie nikt oszukac,ze tu nie ma fajnego przewiewu...Jest duchotka i wilgotnosc ...Ale to rzeczywiscie przy ostatnich 4 dniach,niemniej...Zonie sie srednio widzi nasz zakup.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 30.07.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 witam,ja jestem zdecydowanym zwolennikiem WM z reku.jednym z argumentow byl a mozliowsc porawy warunkow w cieple letnie dni. taki uklad klimatyzacji mial zapewnic dodatkowo gwc.od kilku tygodni sledze temat teoretycznie (dom jeszcze nie stoi) poniewaz od uzyskanych wnioskow zalezec bedzie wprowadzenie odpowiednich systemow w moim domu.warto przypatrzec sie stronce:http://r2.ksiazenice.net/cgi-bin/all.temperature.rrd.cgi?starttime=-1week&endtime=nowniestety potwierdza sie opinia praktyków,ze WM z reku i gwc nie sluzy do klimatyzacji.Caly system musialby dawac mozliwosc nawiewu temp. 18 st z wydajnoscia 5 a moze i wiecej wymian na godzine (przewymiarowanie kanalow,wentylatorow,gwc, niekoniecznie reku)Wtedy mozna obnizyc temperatury w pomieszczeniach z nagrzanymi przeszkleniami,scianami; otwieranymi drzwiami itp.wlasciwie moje obserwacje przekonuja mnie,ze w celach klimatyzacyjnych nie warto instalowac gwc (przewymiarowany wyjdzie bardzo drogo).najciekwasze jest to,ze wlasciwei przy grawitacyjnej wentlacji jest komfort przy takich temeperaturach bardzi zblizony.ja zdecyduje sie na przewymiarowany system WM bez gwc ( chlod bede uzyskiwal z sond pionowych z PC ok. 8st) za cene rezygnacji z GWC zakupie sondy pionowe zamiast poziomych.jedynym elementem,ktory mnie jeszcze zastnawia nad gwc jest poprawa wilgotnosci w zimie.niestety tego jeszcze nikt nie opomiarowal wiec ciezko powiedziec czy sie sprawdzapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 31.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ogolnie widze zalety wentylacji,wady tez,ale te jak na razie nie przeslonily mi zalet... Bardzo przydatny wątek. Czy można coś na temat tych wad? Stoję teraz przed wyborem i chciałbym wiedzieć czego można się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.07.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Pomiary -ide za ciosem: godz. 18.00 na zew. strona polnocna 26 st. w srodku na dole 26.4 st.-gwc zalaczone-na anemostacie salonowym -w srodku kanalu 21 st. pow. nawiewanego, anemostat w sypialni,drugi w odleglosci od reku(w garazu) 19.4 st.- temp. w sypialni 27 st. Dodam,ze od 3 dni mamy upalu- u nas-ponad 32 st. w cieniu....Nie mam rolet na dole,veluxy pozaslaniane dzisiaj poraz pierwszy byly prowizorycznymi zaslonami.... Nie mam wentylacji mechanicznej ale czytałem wczoraj to co podałes i sprzwdziałem u siebie wczoraj po poludniu temp od półn 27st. w domu 26, teraz godz. 11 na zewnątrz (północ) 26st. w domu 23. Mam otwarte 4 okna na uchył 24/dobe do tego cały dzien otwarte drzwi tarasowe upał od 4 dni straszny, śmiem twierdzić iż temp w środku mam znośniejszą niż u Ciebie z mechaniczną wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgorbacz 31.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Pomiary -ide za ciosem: godz. 18.00 na zew. strona polnocna 26 st. w srodku na dole 26.4 st.-gwc zalaczone-na anemostacie salonowym -w srodku kanalu 21 st. pow. nawiewanego, anemostat w sypialni,drugi w odleglosci od reku(w garazu) 19.4 st.- temp. w sypialni 27 st. Dodam,ze od 3 dni mamy upalu- u nas-ponad 32 st. w cieniu....Nie mam rolet na dole,veluxy pozaslaniane dzisiaj poraz pierwszy byly prowizorycznymi zaslonami.... Witam, nie mam reku ani GWC ani klimatyzacji ale też nigdy (przez 7 lat) nie miałem w domu takich temp. - 26 st. !!! W tym roku nie ma jeszcze wielkich upałów - były lata, że przez prawie cały miesiąc było powyżej 30 st. Dom mam niewielki - ok 150 m2 powierzchni użytkowej z poddaszem. W dzień (w upały) wszystkie okna sa zamnknięte i większość jest zasłoniętych (temp. podnosi się o ok 1 st - jest ok. -23 st), wieczorem i w nocy wszystkie okna na poddaszu są uchylone. W nocy na dworze jest przeważnie 16 -20 st. - wystarcza to aby wnętrze domu wychłodziło się o ok 1 -2 st. Dla mnie jedyną zaletą GWC była "darmowa klimatyzacja" ale z tego co piszecie wynika, że chyba nie tędy droga. Pozdrawiam TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.07.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ludzie !!! Nie straszcie bo każdy wróci do Grawitacji To może wyłączcie wentylację w upały?? Będzie prawie jak w moim stary domu, chłodno i wilgotno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.07.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witam, nie mam reku ani GWC ani klimatyzacji ale też nigdy (przez 7 lat) nie miałem w domu takich temp. - 26 st. !!! W tym roku nie ma jeszcze wielkich upałów - były lata, że przez prawie cały miesiąc było powyżej 30 st. Dom mam niewielki - ok 150 m2 powierzchni użytkowej z poddaszem. W dzień (w upały) wszystkie okna sa zamnknięte i większość jest zasłoniętych (temp. podnosi się o ok 1 st - jest ok. -23 st), wieczorem i w nocy wszystkie okna na poddaszu są uchylone. W nocy na dworze jest przeważnie 16 -20 st. - wystarcza to aby wnętrze domu wychłodziło się o ok 1 -2 st. Dla mnie jedyną zaletą GWC była "darmowa klimatyzacja" ale z tego co piszecie wynika, że chyba nie tędy droga. A zastanawiałeś się dlaczego masz ten chłód w domku swoim ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts