Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

Ludzie !!! Nie straszcie bo każdy wróci do Grawitacji :o

To może wyłączcie wentylację w upały??

Będzie prawie jak w moim stary domu, chłodno i wilgotno :lol:

:lol: - byłem przedwczoraj u znajomych - nowy dom z WM - podtrzymuję zdanie autora wątku - w całym domu było nieznośnie duszno , nie było bardzo ciepło ale było duszno ... Na moja uwagę o tym fakcje kolega cuś zmieniał w centrali ale nic to nie dało . Mówię otwórz okna - przewietrz ten zatęch - pooddychaj świeżym powietrzem - a on - NIE bo jest WM ...

Zdecydownie wolę posiedzieć u mnie w domu / bez WM / z delikatnie uchylonymi oknami i pootwieranymi nawiewnikami - w domu jest przyjemnie , przewiewnie i pieknie pachnie okolicznym laskiem / mieszkam na wsi / .

Za nic nie dałbym się w takie piękne lato zamknąć w wentylowanej puszce ...

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Błąd :lol:

Brak prawidłowej wymiany powietrza!

Skoro nie wymieniasz to nie wpuszczasz powietrza z zewnątrz!Czyli tego gorącego! Nie wentylujesz!!! Przez ściany i okna tez nie wpuszczasz bo pewnie dom ocieplony i okna szczelne!

Stąd ten chłód przez dłuższy czas!

Dokładnie jak w moim starym 30-letnim domu ,,,,,

Masz kominy wentylacyjne??? Sprawdź czy wywiewają tak jak to w zimie bywa ,,,

Skoro nie wymieniasz to nie wpuszczasz powietrza z zewnątrz!Czyli tego gorącego! Nie wentylujesz!!! Przez ściany i okna tez nie wpuszczasz bo pewnie dom ocieplony i okna szczelne!

Normalnie to już tylko krok od grzyba, pleśni i wilgoci w całym domu ...

:roll:

Czyli po co jest ta wentylacja mechaniczna? Jakiś czas temu na forum była dyskusja co do ekonomiki i wyszło że się nie opłaca - czas zwrotu przewyższa żywotność sprzętu (no chyba że dom pasywny i grzanie prądem). Miała być w takim razie dla komfortu - a tu podobno w lecie mamy dyskomfort. Pozostaje więc komfort w zimie - testował ktoś? Jest komfort? Ale choćby nawet - ja nie mam WM w mieszkaniu a poczucie komfortu mam.

Adam_mk "pokiwa" sie trochę nad tym i może coś poradzi na to parne powietrze!

Ludzie,którzy maja WM wiedzą jak jest ale nie wiedzą jak to zmienić.Od tego są fachowcy!

Podejrzewam że da się to zjawisko wyjaśnić !!

Mam nadzieję bo też będę miał WM :roll:

Problem autora tego wątku wynika według mnie z niewłaściwie dobranej centrali. Mistral 400 GEO która przy sprężu 150 Pa ma wydajność max ok 350m3/h a to zdecydowanie za mało dla domku o powierzchni 185m2 (kubatura zapewne powyżej 500m3) Ponadto z powyższych postów wynika, że rekuperator nie pracował na najwyższym biegu. Nie ma też informacji o wielkości GWC. Mój domek o podobnej powierzchni użytkowej (187m2) wentylowany jest centralą 600 GEO. Praktycznie w upały cały czas na 3 biegu a chwilami na 4 biegu (przy sprężu 150 Pa wydajność odczytana z charakterystyki 560m3/h zmierzona 540m3/h) i jest w środku bardzo przyjemnie. Wszystkim się podoba. Należy zapewnić minimum 1 wymianę powietrza na godzinę w czasie upałów.

Skoro otwarte okna (wieczorem i w nocy) wg. Ciebie nie zapewniają odpowiedniej wymiany to wytłumacz mi laikowi w jaki sposób powietrze w moim domu się ochładza. W dzień nie wentyluję bo mnie nie ma. Ale od 17 do rana okna są otwarte. Z wilgocią nie mam problemów, gdybym je miał to myślę, że przez siedem lat bym coś zauważył.

Mam kominy wentylacyjne, ale żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem reku ani GWC. Szukam tylko argumentów które by MNIE

przekonały o celowości ich zastosowania. Nie jestem alergikiem, żona i dzieci (dwójka - 5 lat i 1,5 roku) też nie, lubię zapach lasu i łąki którą mam za siatką. W MOIM przypadku jedyna zaleta GWC to oszczędności w zimie ale, że narazie palę w kotle na drewno to trochę za mało aby uzasadnić wydatek na te instalacje.

Pozdrawiam

TG

Widze,ze zamieszanko wywolalem...bede bronic WM bo mam i znam juz jej zalety-WADY tez,ale...

U moich tesciow-dom ocieplony,zupelnie zacieniony w por. z moim-identyczne ustawienie okien wzgledem stron swiata....ale z lat 70tych,ocieplony 5 lat temu-w srodku mily chlod,ale nora.....

Rozmawialem dzisiaj z szefem firmy od WM -telepatycznie go wywolalem ;-) powiedzialem mu o moich uwagach-troszke sie zdziwil,ale....poradzil mi pare zmian...no i ...te okna odsloniete i zero rolet-uwaza,ze wina sa glowna...niemniej...Chlone dalsze wyniki Waszych obserwacji i pomiarow.Zaczynam zastanawiac sie nad technologia mojego domu-czy ona nie jest przyczyna,ale...:-) zobaczymy zima,potestuje to wszystko zima i od jutra z roletami wewnetrznymi,ktore...sa gorsze od zewnetrznych...Wczoraj okolo 22ej-na polnocnej stronie -zew. 9.5 st. w srodku 25.5 st.-zalaczona WM bez gwc,rano po wentylacji na 2 biegu-na zew 20 st. od polnocy, w srodku 24 st.,uroslo wraz z czasem ladowania przez slonce ciepla do srodka-do 8 robilem sobie sniadanko i obserwowalem temp.Za duzo slonca,za duzo przeszklen,swiatla mam mase jak na nieekonomiczne ustawienie domu wzgledem str. swiata....Poza tym....tak zle nie bylo wczesniej,gdy 25 panowalo na zew.Kolega pisze o chlodzie i wilgoci w starych domach...Chlod fajnie,ze jest ale....deprecha od ciemnosci ....U szwagierki-dom 8 lat temu zbudopwany-ocieplenie,cegla , inne usytuowanie domu wzgledem str. swiata,odleglosc bliska ode mnie-w srodku-wietrzenie na maxa,gora to samo-na dole znosnie,a na gorze dramat do polnocy.

Panowie ( i panie)

U mnie na parterze +21 do +22C.

Nie włączone jeszcze ani GWC ani mechaniczna.

Okna na parterze otwarte cały dzień, na poddaszu tylko po południu jak jesteśmy w domu (wiadomo strach że będzie padać deszcz)

W domu aż czuć przeciągi więc nikt nie powie że słabo wentyluje

A jednak temperatura to max 22C. !!

Możliwe że powodem jest dobre ocieplenie budynku (15cm styro na jopku 25) a twórca wątku pisał o ytongu 40 bez docieplenia

Panowie ( i panie)

Okna na parterze otwarte cały dzień, na poddaszu tylko po południu jak jesteśmy w domu (wiadomo strach że będzie padać deszcz)

Możliwe że powodem jest dobre ocieplenie budynku (15cm styro na jopku 25) a twórca wątku pisał o ytongu 40 bez docieplenia

Tak na chłopski rozum to przy otwartych oknach cały dzień (zakładam, że też w nocy) to jaka musi być temperatura na zewnątrz, aby w środku było najwyżej 22deg C?

Z wątku zrozumiałem, że chodzi o pogodę z temperaturami

Skoro otwarte okna (wieczorem i w nocy) wg. Ciebie nie zapewniają odpowiedniej wymiany to wytłumacz mi laikowi w jaki sposób powietrze w moim domu się ochładza

Jeśli nie doczytałem to przepraszam, myślałem że wogóle nie otwierasz okien :-?

W ciągu dnia nie wymieniasz po to żeby mieć ten chłód,wieczorem i w nocy nadrabiasz,,,,

W takim wypadku wszystko będzie OK! :D

A może z Reku robić podobnie?? Czyli wyłączać w te godziny kiedy jest upał?

W nocy niech Hula! Tylko to GWC co miało chłodzić ,,,,,

Mój domek o podobnej powierzchni użytkowej (187m2) wentylowany jest centralą 600 GEO. Praktycznie w upały cały czas na 3 biegu a chwilami na 4 biegu (przy sprężu 150 Pa wydajność odczytana z charakterystyki 560m3/h zmierzona 540m3/h) i jest w środku bardzo przyjemnie. Wszystkim się podoba. Należy zapewnić minimum 1 wymianę powietrza na godzinę w czasie upałów.

Mnie też się wydaje że przy większej( prawidłowej) wymianie powinno być dobrze! A może i GWC autor wątku ma dopasowane to max wymiany 350 m3/h ???

Panowie ( i panie)

Tak na chłopski rozum to przy otwartych oknach cały dzień (zakładam, że też w nocy) to jaka musi być temperatura na zewnątrz, aby w środku było najwyżej 22 deg C?

Z wątku zrozumiałem, że chodzi o pogodę z temperaturami

(coś mi urwało komentarz) w dzień około 30d eg Ci w nocy blisko 20 deg C skąd więc się bierze 21-22?

Aktualnie siedzę w nowym biurze z klimatyzacją, ale jak na razie cały czas wyłączoną bo nie jest potrzebna choć temp. na zewnątrz cały czas około 30 deg C. Wynika to z zawilgocenia technologicznego murów. Wniosek jak dla mnie jest taki, że po pierwszym roku mieszkania w nowym domu nie powinno się wypowiadać o komforcie latem (z WM i bez) i kosztach ogrzewania zimą.

Panowie ( i panie)

Ja dom mam też nieźle ocieplony ale gdybym codziennie przez tydzień (przy 30 st. na dworze) zostawiał okna na dole otworzone to w domu musiało by się zrobić cieplej.

Myślę, że u Ciebie narazie jest taka temp. bo dom jeszcze się nie ogrzał - potrwa to kilka dni. Później (bez odcięcia się od strumienia ciepłego powietrza z zewnątrz) musi się zrobić dużo cieplej.

Pzdr

TG

GWc mam 9 plytowy-z porownania z temp. Jurka_Z wynika,ze majac mniejszy osiagam prawie te same parametry,moze sie mysle,ale chyba podbnie wieje z GWC-tego samego producenta. Szef firmy wykonawczej zapewnia mnie,ze nie poprawiloby sie w domu przy 600-tce...Ja w to nie wnikam,nie znam sie na tym.Tak mowi ktos,kto bierze odpowiedzialnosc wiec...po co sie bede madrowac.Czy Ytong winny?Nie wiem.......Czy to,ze swiezy dom?Ytong nie ma tyle wilgoci technologicznej ,co cegla na zaprawie.Ale...nie dodalem,ze nie mam elewacji zrobionej, podbitki.Dach to dachowka na folii,wykonczenie w srodku pelne,dom zamieszkaly przez 2 osoby,welny 2x po 15 cm...Inne elementy domu-tynki,wylewki itp. wszystko wygrzane przez kilka miesiecy przed wprowadzka-kilka-5-6.Czy docieplenie pomogloby?Nie wiem....Wykonawca GWC zalecil,abym wczoraj wlaczyl gwc na 3 bieg-reku i schlodzil gwc temp. zaciagana 9 st. w nocy i w ten sposob miec schlodzony gwc na dzien.Za dnia natomiast miec 2 bieg i nie ladowac tyle z gwc....ale miec go zalaczonego.Sprobuje dzisiaj....

Jeszcze jedno-sam nie wiem,czy to dobrze,ale pisalem juz o tym: po kilku dniach -6-7 chlodow i deszczy,u innych zimno bylo w srodku,u mnie caly czas 24 st.Moze robi swoje dogrzewanie co 2-3 dzien kominkiem zasobnika 300 l. ale przez jakies 4 h,potem juz wygasa kominek z pw.Czy to dobrze,ze tak sie dzieje?Tynki gipsowe caly dom...Czy za to winic Ytonga???Moze celowe jest pozostawienie przeze mnie domu bez tynku i ewentualnego docieplenia na 2 zimy,zeby miec porownanie i wowczas zadzialac-NIEEKONOMICZNIE :-)jak przeciwnicy Ytonga powiedzieliby....zeby nie napisac glupio,taki wybor...ale prosze nie wnikajmy w to...