Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

Tak na chłopski rozum to przy otwartych oknach cały dzień (zakładam, że też w nocy) to jaka musi być temperatura na zewnątrz, aby w środku było najwyżej 22deg C?

Z wątku zrozumiałem, że chodzi o pogodę z temperaturami

Przed porankiem jest 15stC a nawet koło 11stC (kilka dni temu)

Ale w nocy otwarte jest jedno (góra dwa) okna

A skąd się bierze te 21st C ??

Nie wiem. Jak pisałem podejrzewam że dobra izolacja ścian to zapewnia a samo powietrze wwiewane przez okna nie nagrzewa betonu (podłoga 10cm chudego + 10cm podłogówki + płytki) i ścian 25cm

Tyle mam i mnie to cieszy

Rury GWC wodnego w ziemi juz zakopałem

Centralkę składam

Więc niedługo będę miał dodatkowe możliwosci chłodzenia latem.

Jedeny problem jaki widze na dzień dzisiejszy to okna dachowe.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dom mam też nieźle ocieplony ale gdybym codziennie przez tydzień (przy 30 st. na dworze) zostawiał okna na dole otworzone to w domu musiało by się zrobić cieplej.

Myślę, że u Ciebie narazie jest taka temp. bo dom jeszcze się nie ogrzał - potrwa to kilka dni. Później (bez odcięcia się od strumienia ciepłego powietrza z zewnątrz) musi się zrobić dużo cieplej.

Pzdr

TG

Grzeje juz niezłych kilka dni.

2 tygodnie temu też grzało

Mieszkam na południu w niskich górach i w nocy temp jest niska więc moze to wpływa najbardziej.

Grzeje juz niezłych kilka dni.

2 tygodnie temu też grzało

Mieszkam na południu w niskich górach i w nocy temp jest niska więc moze to wpływa najbardziej.

W moim domu w poprzednich latach przy takim systemie wentylacji jak opisałem wyżej panowała w zasadzie uśredniona temp. dobowa. Jeśli były upały i noce chłodne - 14-16 st. to było jak u Ciebie - 21-22. Jeśli noce przez dłuższy czas były ciepłe 20 - 22 to w domu miałem ok 25,

Jeśli u Ciebie jest teraz w nocy tak chłodno to dom się nieźle wychładza.

Jakbyś nie otwierał okien w dzień to miałbyś pewnie z 18 st.

Pzdr

TG

GWc mam 9 plytowy-z porownania z temp. Jurka_Z wynika,ze majac mniejszy osiagam prawie te same parametry...

Całkowicie błędny wniosek. Ja mam 540m3/h a Ty na drugim biegu około 150 m3/h powietrza o podobnych parametrach a to jest kolosalna różnica (prawie 4 krotna bo zależność jest liniowa) jeżeli chodzi o strumień ciepła jaki może to powietrze przyjąć przy zmianie temperatury o 1 stopień.

... Szef firmy wykonawczej zapewnia mnie,ze nie poprawiloby sie w domu przy 600-tce...

Niestety ale nie ma racji.

... Wykonawca GWC zalecil,abym wczoraj wlaczyl gwc na 3 bieg-reku i schlodzil gwc temp. zaciagana 9 st. w nocy i w ten sposob miec schlodzony gwc na dzien.Za dnia natomiast miec 2 bieg i nie ladowac tyle z gwc....ale miec go zalaczonego.Sprobuje dzisiaj....

Kolejny błąd. GWC nie ma się chłodzić zaciąganym powietrzem a ma oddawać ciepło do ziemi. To chłodne powietrze w nocy powinieneś wykorzystać do wychłodzenia domu omijając GWC. W GWC powinne panować w miarę stałe warunki temperatura 8 - 10*C

Jurek_Z -zle mnie zrozumiales-pisalem o temp. z gwc a nie predkosci strumienia-wielkosc masz wieksza gwc,lokalizacje w bryle domu,bez wplywu temp. z powierzchni na sam gwc,jak u mnie,a mimo to mamy te same temperatury przy mniejszej pow. u mnie gwc.Nie kwestionuje strumienia i wydajnosci Twojej 600-tki,nie jestem,az tak nieobyty w temacie :-).

Problem to IZOLACJA ! Ja mam 50 cm wełny ( plus wentylowana kalenica) w dachu 40 cm w ścianie . W oknach żaluzje, więc GWC dobrze działa. Przecież 300-400m3/h powietrza może zabrać ,przy dobrym GWC ,z domu energię równą 1,5 m2 nasłonecznienia!!!!! To jak przy kiepskiej izolacji takie coś ma chłodzić?

Jeszcze jedno-sam nie wiem,czy to dobrze,ale pisalem juz o tym: po kilku dniach -6-7 chlodow i deszczy,u innych zimno bylo w srodku,u mnie caly czas 24 st.Moze robi swoje dogrzewanie co 2-3 dzien kominkiem zasobnika 300 l. ale przez jakies 4 h,potem juz wygasa kominek z pw.Czy to dobrze,ze tak sie dzieje?Tynki gipsowe caly dom...Czy za to winic Ytonga???

Wodne wkłady kominkowe grzeją wodę i POWIETRZE :evil: w zależności od jakości paleniska nawet ponad 30% idzie na podgrzanie powietrza w domu. Przestań palić w kominku, jakie masz palenisko?

... ,bez wplywu temp. z powierzchni na sam gwc,jak u mnie,

Prawidłowo wykonany gwc płytowy powinien być zaizolowany styropianem od góry, żeby wykluczyć, a właściwie zminimalizować wpływ warunków zewnętrznych na temperaturę w GWC.

Temperatura w pomieszczeniu (o określonych warunkach izolacji ścian, podłogi, stropu i okien - to tak aby się @Wgregor nie przyczepił) zależy od ilości powietrza nawiewanego i jego temperatury. Zmniejszając znacznie strumień powietrza uzyskasz tylko nieznaczny spadek temperatury powietrza nawiewanego więc efekt w pomieszczeniu będzie mizerny. Sprawdź jaką masz temperaturę nawiewu na każdym biegu. Różnica nie będzie zbyt wielka.

Makroterm 18 W,grzeje tylko wode w zasobniku,zadnego wlaczania co na obwod-podlogowka i grzejniki.

płaszcz (cała obudowa) bez ocieplenia działa jak grzejnik, podłączenie rury, kolano następny grzejnik, promieniowanie ciepła przez szybę to min. kilkanaście %, jak pow. zew. włączone? w tych wkładach trzeba to przerabiać, wentylator bierze jak chce :evil: i masz nawiew ciepłego pow. z zewnątrz latem, a zimnego w zimę. Są gorsze paleniska :wink: ale mało

Zatem....spadnie wymiana powietrza-wzrost co2,ale temperatura raczej az tak nie powinna zmieniac sie przy nizszym biegu reku...dobrze mysle?Wczesniej jak pisalem,zmniejszylem szybkosc z 3 na 2.....temp. spadac zaczela......dzisiaj jest na zew. identycznie jak wczoraj,a mam juz inne temperatury.....zaczynam kombinowac,Jurek-Z-nie mozna chyba wszystkiego pod jedna kreske dawac,mam inny dom,inne ulozenie,region....Jak powiedzialem,testy potrwaja....GWC mam oblozony podwojna warstwa Styro,na zakladke,piszac o wplywie czynnikow zew. mialem na mysli to,ze moj lezy na zew. i gorsza izolacja moglaby go nagrzewac,ale tak chyba nie mam....

Makroterm 18 W,grzeje tylko wode w zasobniku,zadnego wlaczania co na obwod-podlogowka i grzejniki.

he, he! Szybą daje ze 3 kW. A mówilem żebyś wyłączył ogrzewanie!!!

Reasumując Veluxy - 4 kW + kominek co 3 dni ze 3 kW. No przepraszam - jak puścisz z 1000m3 ze żwirowca to może jakoś zbijesz temp.