Lookita 05.08.2008 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Hmmm...ja napisze o czyms innym mam duzo lepsza atmsferke w domu-powietrze-temp. 25.2 st. GWC non stop chodzi,bieg 2.....Jurek_Z-testuje na 2,na razie dziala dobrze,rolety juz duzo daly,spadel nastapil jeszcze przy upalach...Na razie chlody...ale...wszystko gra.JEst lepiej.Szef firmy od instalacji meirzyl temp. z gwc w garazu-18.8,mam za dyuza w pokoju na dole-21.5 st.Bede mial moze jutro zalaczone schaldzanie dolomitu w GWC-zraszanie woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja dobrze czytam?!!! Masz w GWC łom dolomitowy?! KLINIEC?!!! O!.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Mam drobne ziarno....a jaka nazwa zwyczajowa,to nie wiem...Calosc przetestowana,z atestem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Powinien być żwir. Płukany. Otoczak... WTEDY GWC nie stawia oporów.... Działa jak należy... Adam M. ATESTOWANY ŻWIR?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 NIe ,calosc ma atest,przeszla pomiary oporowe...Najgorsze jest to,ze nawet nie wiem,jak wyglada warstwowo ten moj GWC,musialem byc w pracy,jak zaczeli go robic...Skoro pomiary u mnie-danych nie mam zapisanych sa poprawne,czyli opory sa na moim 400 geo zgodne i dopasowane do jego mocy....Pomiary robione byly ,widzialem,ale cyfr nie pamietam...GWC plytowy,bezprzeponowy...a nie zwirowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.08.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 ATESTOWANY ŻWIR?!!! Pamiętasz jak jakiś czas temu zastanawialiśmy się ile by kosztował żwir z napisem Rehau ? Może przeczytali i zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.08.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 NIe ,calosc ma atest,przeszla pomiary oporowe...Najgorsze jest to,ze nawet nie wiem,jak wyglada warstwowo ten moj GWC,musialem byc w pracy,jak zaczeli go robic...Skoro pomiary u mnie-danych nie mam zapisanych sa poprawne,czyli opory sa na moim 400 geo zgodne i dopasowane do jego mocy....Pomiary robione byly ,widzialem,ale cyfr nie pamietam... GWC plytowy,bezprzeponowy...a nie zwirowy.... Tak mniej więcej to 2 płyty oddzielone dystansami + żwir na dnie dla polepszenia wymiany ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Atest PZH ma gwc....oprocz ich gwarancji sprawnosci... Ale Rehau...to juz firma z cena,fakt,wg. nich,rurowy na Rehau jest drozszy o jakies 20% ,oczywiscie zalezy to od uwarunkowac indywidualno-terenowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Mniej wiecej,takie ladne niebieskie plyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Na stronie producenta pod płytami GWC jest podsypka żwirowa a nie dolomit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Tobie ładne sprzedali? Sprawnie działające miało być! Adam M. Było badanie, to musi być tez protokół z niego... PŁACIŁEŚ ZA TO!!! Dali kopię? Wklej, obejrzymy... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 No tak,zatem papierki zgromadze...tylko wklejac nie umiem O dolomicie wiedzialem od poczatku,rok temu kilka gwc takich dzialalo w Krakowie... Ale nie mam wykresu tego plytowca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.08.2008 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Można wybetonować komorę 5x5x1.5m i sprowadzić sól z Morza Czrnego. Takie 35 ton soli do wentylacji zapewni klimę , ogrzewanie i zdrowie. A jaki mikroklimat. Puszczając 2000m3/h powietrza z automatyką przełanczającą co parę godzin na drugi, bliźniaczy gwc , dajemy pierwszemu odetchnąć. Ten drugi np z solą z Morza Martwego http://www.tapis.pl/groty-solne/ Dla komfortu można dodać do każdego gwc pompę dozującą, do zraszacza, np Alldos http://www.envag.com.pl/pdf/woda/5.1.2.1_209d.pdf i aplikować środki zdrowotno-zapachowe. Pompy podłączene do laptopa i stwarzamy ogromne możliwości kompozycji zapachowych i zdrwotnych. Programy do takich kompozycji oraz suplementów np żelaza czy potasu , można zdobyć na portalu medyczno-farmaceutycznym http://www.pfm.pl/u235/navi/198643 Samo zdrowie i zero energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.08.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Czy rekuperator jest konieczny aby mieć komfort? Nie jest, chyba, że usiądziesz pod nawiewem zimą i dostaniesz po głowie -10stC, wtedy możesz cieplej pomysleć o reku Ale już z GWC nie dostaniesz -10 tylko powiedzmy te +2 Ja w tę zimę będę miał okazję się przekonać jak to wygląda w praktyce - wentylacje mam na ukończeniu, ale na rekuperator to się w tym roku jeszcze nie załapię. A więc będę mógł się autorytatywnie wypowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.08.2008 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam po urlopie... Dane konkretne: nieobecnosc domownikow przez 8 dni,zalaczony program ''Pusty dom''-temp. na zew. srednio 26-28 st. w domu 21 st.,czesto 19 st. zero grzania,palenia kominkiem ,zero w zasadzie ludzi....tesciowa jedynie dokarmiala rybki w akw.... Po przyjezdzie-2 osoby-w domu 21 st. wskoczylo na 22-23 po gotowaniu,praniu,normalnym uzytkowaniu,reku na 2 progr. gwc zalaczony,pelna automatyka-praktycznie tylko gwc dziala,zero nawiewu z czerpni zew.Dzisiaj po gotowaniu i pieczeniu mam 23 st. wsrodku,na zew. srednio 24-25 s. ZERO palenia w kominku,pieczenie ,wlaczylem na 3 bieg,zeby nie smierdzial kurczaczek pieczony. Rano , po nocy 21 st. pozniej przy zaslonietych roletach wew. 22.5 st. Kominek to zabojstwo dla dobrego klimaciku LATEM w domu,poza tym,diametralnie poprawila sie atmosferka w srodku-zero duchoty,wilgotnosc 74%,bardzo milo,przyjemnie,wreszcie Zonka,rodzinka....chwali,jak tu chlodniutko,przyjemnie,nic nie przydusza....Jest bardzo dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mawram 20.08.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 milo przeczytac, tylko jakie temperatury panowaly na zewnatrz ( czy caly dzien ), czy bylo duzo slonca?z tego co piszesz to kluczowe sa zaluzje a w Twoim przypadku rowniez rezygnacja z kominapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.08.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 jasne,temp.na zew. napisalem,upalik,gdy ja nad morzem,siedzialem w domu bo padalo lub wialo....tu bylo upalnie....a konkluzje nasuwaja sie same....kominek,rolety....ta kolejnosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.08.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam po urlopie... Dane konkretne: nieobecnosc domownikow przez 8 dni,zalaczony program ''Pusty dom''-temp. na zew. srednio 26-28 st. w domu 21 st.,czesto 19 st. zero grzania,palenia kominkiem , czy mam rozumieć że latem to bardzo ważne i że to sukces? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.08.2008 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 mam to czego nie mialem,co tracone bylo nielogiczno-nieadekwatnym do pory roku uzywaniem kominka,w rozumieniu przez typowego domownika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 16.09.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam.Proszę o uwagi i sugestie dotyczace wentylacji mechanicznej.Wraz z projektem domu zamówiłem i otrzymałem projekt wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z GWC. Otrzymałem rozwiązanie z zastosowaniem 30% roztworu glikolu. Ale jak zauważyłem z info. w necie nie jest to chyba idealne i należałoby zastosować inne rozwiązanie. Rozważam zastosowanie rurowego GWC.Dla domu ma ok. 200 mkw wyliczono zapotrzebowanie powietrza na poziomie: nawiew - 250 m3/h, wywiew - 240 m3/h. Zaproponowano centralę Economic 300 II oraz GWC max.Proszę o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem jakiego rodzaju system będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem jakościowym. Z jakimi kosztami muszę się liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts