Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

Hmmm...ja napisze o czyms innym ;-)

mam duzo lepsza atmsferke w domu-powietrze-temp. 25.2 st. GWC non stop chodzi,bieg 2.....Jurek_Z-testuje na 2,na razie dziala dobrze,rolety juz duzo daly,spadel nastapil jeszcze przy upalach...Na razie chlody...ale...wszystko gra.JEst lepiej.Szef firmy od instalacji meirzyl temp. z gwc w garazu-18.8,mam za dyuza w pokoju na dole-21.5 st.Bede mial moze jutro zalaczone schaldzanie dolomitu w GWC-zraszanie woda...

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIe ,calosc ma atest,przeszla pomiary oporowe...Najgorsze jest to,ze nawet nie wiem,jak wyglada warstwowo ten moj GWC,musialem byc w pracy,jak zaczeli go robic...Skoro pomiary u mnie-danych nie mam zapisanych sa poprawne,czyli opory sa na moim 400 geo zgodne i dopasowane do jego mocy....Pomiary robione byly ,widzialem,ale cyfr nie pamietam...

GWC plytowy,bezprzeponowy...a nie zwirowy....

NIe ,calosc ma atest,przeszla pomiary oporowe...Najgorsze jest to,ze nawet nie wiem,jak wyglada warstwowo ten moj GWC,musialem byc w pracy,jak zaczeli go robic...Skoro pomiary u mnie-danych nie mam zapisanych sa poprawne,czyli opory sa na moim 400 geo zgodne i dopasowane do jego mocy....Pomiary robione byly ,widzialem,ale cyfr nie pamietam...

GWC plytowy,bezprzeponowy...a nie zwirowy....

Tak mniej więcej to 2 płyty oddzielone dystansami + żwir na dnie dla polepszenia wymiany ciepła.

Można wybetonować komorę 5x5x1.5m i sprowadzić sól z Morza Czrnego. Takie 35 ton soli do wentylacji zapewni klimę , ogrzewanie i zdrowie. A jaki mikroklimat. Puszczając 2000m3/h powietrza z automatyką przełanczającą co parę godzin na drugi, bliźniaczy gwc , dajemy pierwszemu odetchnąć. Ten drugi np z solą z Morza Martwego http://www.tapis.pl/groty-solne/ Dla komfortu można dodać do każdego gwc pompę dozującą, do zraszacza, np Alldos http://www.envag.com.pl/pdf/woda/5.1.2.1_209d.pdf i aplikować środki zdrowotno-zapachowe. Pompy podłączene do laptopa i stwarzamy ogromne możliwości kompozycji zapachowych i zdrwotnych. Programy do takich kompozycji oraz suplementów np żelaza czy potasu , można zdobyć na portalu medyczno-farmaceutycznym http://www.pfm.pl/u235/navi/198643

Samo zdrowie i zero energii

Czy rekuperator jest konieczny aby mieć komfort?

Nie jest, chyba, że usiądziesz pod nawiewem zimą i dostaniesz po głowie -10stC, wtedy możesz cieplej pomysleć o reku :wink:

Ale już z GWC nie dostaniesz -10 tylko powiedzmy te +2 :) Ja w tę zimę będę miał okazję się przekonać jak to wygląda w praktyce - wentylacje mam na ukończeniu, ale na rekuperator to się w tym roku jeszcze nie załapię. A więc będę mógł się autorytatywnie wypowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń :)

• 2 weeks później...

Witam po urlopie...

Dane konkretne:

nieobecnosc domownikow przez 8 dni,zalaczony program ''Pusty dom''-temp. na zew. srednio 26-28 st. w domu 21 st.,czesto 19 st. zero grzania,palenia kominkiem :-),zero w zasadzie ludzi....tesciowa jedynie dokarmiala rybki w akw....

Po przyjezdzie-2 osoby-w domu 21 st. wskoczylo na 22-23 po gotowaniu,praniu,normalnym uzytkowaniu,reku na 2 progr. gwc zalaczony,pelna automatyka-praktycznie tylko gwc dziala,zero nawiewu z czerpni zew.Dzisiaj po gotowaniu i pieczeniu mam 23 st. wsrodku,na zew. srednio 24-25 s.

ZERO palenia w kominku,pieczenie ,wlaczylem na 3 bieg,zeby nie smierdzial kurczaczek pieczony.

Rano , po nocy 21 st. pozniej przy zaslonietych roletach wew. 22.5 st.

Kominek to zabojstwo dla dobrego klimaciku LATEM w domu,poza tym,diametralnie poprawila sie atmosferka w srodku-zero duchoty,wilgotnosc 74%,bardzo milo,przyjemnie,wreszcie Zonka,rodzinka....chwali,jak tu chlodniutko,przyjemnie,nic nie przydusza....Jest bardzo dobrze....

Witam po urlopie...

Dane konkretne:

nieobecnosc domownikow przez 8 dni,zalaczony program ''Pusty dom''-temp. na zew. srednio 26-28 st. w domu 21 st.,czesto 19 st. zero grzania,palenia kominkiem :-),

czy mam rozumieć że latem to bardzo ważne i że to sukces?

• 4 weeks później...

Witam.

Proszę o uwagi i sugestie dotyczace wentylacji mechanicznej.

Wraz z projektem domu zamówiłem i otrzymałem projekt wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z GWC. Otrzymałem rozwiązanie z zastosowaniem 30% roztworu glikolu. Ale jak zauważyłem z info. w necie nie jest to chyba idealne i należałoby zastosować inne rozwiązanie. Rozważam zastosowanie rurowego GWC.

Dla domu ma ok. 200 mkw wyliczono zapotrzebowanie powietrza na poziomie: nawiew - 250 m3/h, wywiew - 240 m3/h. Zaproponowano centralę Economic 300 II oraz GWC max.

Proszę o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem jakiego rodzaju system będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem jakościowym. Z jakimi kosztami muszę się liczyć.