Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego jak ktoś zwraca dużo uwagi na rozbudowane GWC (jak na tym forum) a w d... ma izolację termiczną i dał w dachu śmieszne 30 cm wełny a na ścianie przkleił 20cm płytkę styropianu i chce by mu 1.5kW chłodziło chłupę?

Niestety Wgregor nie zawsze ma rację. Podane grubości izolacji nie muszą być śmieszne, jeżeli zadba się o pozostałe elementy domu (rozmieszczenie i wielkość okien, żaluzje, odpowiednia akumulacyjność domu).

Chodziło mi głównie o "miej proporcje Mocium Panie" . Kilku czy kilkunastokrotne przewymiarowanie GWC nie ma wpływy na temperaturę powietrza wychodzącego z niego. Pisanie o jego roli w ogrzewaniu czy klimatyzacji nie budzi niczyich sprzeciwów. Natomiast "przewymiarowanie" izolacji to ogromny błąd, atak i wstydliwy temat.

Nic nie pomoże nawet najbardziej rozbudowane GWC gdy powietrze (400m3/h) może w nim zostawić 1.5kW i ma to znikomy wpływ na dom kiepsko izolowany (kiepsko to 20cm - poniżej to nie biorę pod uwagę , odchyłki maso... nie rozpatruję).

W klimatyzacji najmniejsze splity na pokój mają 2kW!

Ile razy trzeba powtórzyć, żeby raz dotarło?

Prawda, że:

" Kilku czy kilkunastokrotne przewymiarowanie GWC nie ma wpływy na temperaturę powietrza wychodzącego z niego."

Ale też prawda, że po tygodniu upałów z maleństwa wyjdzie tyle, ile mu się posłało. Złoże się "zagotuje". Tu nie chodzi o temperaturę tylko o czas korzystania z niej!

2 godziny pracy i 8 regeneracji uważasz za poprawne?

Na czas zimy, gdy liczniki energii zacierają sobie ośki, to wszyscy projektują domy na maksymalne zyski solarne!

CZEMU więc, jak już im się to uda (co właśnie widać) chodzą niezadowoleni? :o

Projektuje się całe szklane ściany elewacji południowej, wpuszczając kilowaty ciepła. Weluksy, które z pomieszczeń piętra robią klasyczną ogrodniczą "belgijkę" (inspekt), a zapomina o żaluzjach, zacienianiu.

Nie są tworzone żadne bariery na "czas nadmiaru i obfitości".

Wentylacja to WENTYLACJA! Nic więcej!

Grzanie i chłodzenie to jakby podobne, ale nie to samo!

Wentylacja mechaniczna może i powinna te systemy wspomagać, ale ich nie zastąpi.

Adam M.

Chodziło mi głównie o "miej proporcje Mocium Panie" . Kilku czy kilkunastokrotne przewymiarowanie GWC nie ma wpływy na temperaturę powietrza wychodzącego z niego. Pisanie o jego roli w ogrzewaniu czy klimatyzacji nie budzi niczyich sprzeciwów.
W krótkim okresie czasu nie ma rzeczywiście wpływu. Ale GWC ma działać przez cały sezon i w tym momencie jego gabaryty będą miały już znaczenie. Niestety tego typu instalacje są u nas jeszcze ciągle nowością i doświadczeń z ich eksploatacji jest stosunkowo niewiele.

Stąd też uwagi użytkowników np. na tym Forum są takie cenne :).

Projektuje się całe szklane ściany elewacji południowej, wpuszczając kilowaty ciepła. Weluksy, które z pomieszczeń piętra robią klasyczną ogrodniczą "belgijkę" (inspekt), a zapomina o żaluzjach, zacienianiu.

Nie są tworzone żadne bariery na "czas nadmiaru i obfitości".

Wentylacja to WENTYLACJA! Nic więcej!

Grzanie i chłodzenie to jakby podobne, ale nie to samo!

Wentylacja mechaniczna może i powinna te systemy wspomagać, ale ich nie zastąpi.

Adam M.

Nic dodać, nic ująć. Budownictwo energooszczędne co cały zestaw rozwiązań, i jak wybierze się tylko kilka, a la carte, to może być zonk. Szczególnie ten cytat polecam Mawramowi, który np. pisze tak:

Dla mnie zapewnieniem komfortu latem nie jest wychladzanie domu noca tak aby nad ranem bylo 21-22 st. a po 3-4 godz. ponownie 26 st w dodatku z wilgotnoscia 60%. chcialbym uzyskac mozliwosc utrzymania temp.22 st. przez caly dzien.z tego co piszecie niestety klasyczny uklad WM,reku i gwc nie jest w stanie tego zapewnic.

Układ WM, reku i gwc może coś tam zrobić, ale więcej zależy od tego, jak zbudowałeś dom, od akumulacyjności cieplnej i innych spraw, o których tu mówiono. Jeżli zasunięcie żaluzji to dla Ciebie zbyt duże wyrzeczenie, to nie rób okien od Pd-zach. Proste. Ale żaluzje to podstawowe narzędzie służące do zapewnienia komfortu cieplnego.

Wyjściem jest montaz klimatyzacji. Jeśli Cię na nią stać, to ją zrób i nie zawracaj nam głowy swoimi gorzkimi żalami.

Chodziło mi głównie o "miej proporcje Mocium Panie" . Kilku czy kilkunastokrotne przewymiarowanie GWC nie ma wpływy na temperaturę powietrza wychodzącego z niego. Pisanie o jego roli w ogrzewaniu czy klimatyzacji nie budzi niczyich sprzeciwów.
W krótkim okresie czasu nie ma rzeczywiście wpływu. Ale GWC ma działać przez cały sezon i w tym momencie jego gabaryty będą miały już znaczenie. Niestety tego typu instalacje są u nas jeszcze ciągle nowością i doświadczeń z ich eksploatacji jest stosunkowo niewiele.

Stąd też uwagi użytkowników np. na tym Forum są takie cenne :).

Co to znaczy w krótkim okresie czasu?? Życie człowieka to krótki czy długi okres?

Użytkuję 7 lat GWC z wyliczeń wychodzi że, by temperatura otoczenia 17 metrowej rury podnisła się o jeden stopień przy 300m3/h to uapł 30st powinien trwać 330 dni non-stop. Czy to krótki czy długi czas?

A praktyka wyliczenia potwierdziła.

Większe GWC nie da zimniejszego powietrza ale da go więcej i dłużej...

Nikomu nie trzeba tego wyjaśniać...

Jak to jest że wszyscy to rozumieją oprócz wgregora? Z Marsa przyleciał czy co?

Ile czasu i jakie użytkujesz GWC, dla ścisłości, skoro wyjaśniasz.

Moje (wysyłałem kto chciał) i np Brzęczkowski umiścił w innym forum

http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/DSC00581.JPG

http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/DSC00580.JPG

http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/DSC00581.JPG

http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/T.%2520%2520Brz%25EAczkowski/DSC00580.JPG

A z tech zdjęć niezbicie wynika że wynik będzie = 5 A szary daszek jest lepszy. :wink:

Depi

oczywiscie myslalem o uzytkowaniu rolet a nie zaluzji ( pisalem noca).rolety za bardzo dla mnie zaciemniaja pomieszczenia.

zaluzje obowiazkowo, najlepiej zewnetrzne , zastanawiam sie nad wewnatrzszybowymi ( mozliwosc sterowania niezaleznie od warunkow pogodowych).

przy pozadnym naslonecznieniu bez systemu ochrony p/slonecznej potrzebne byloby dla 150m2 domu ok. 20kW mocy chlodniczej czyli tylko klima.

moj zal :wink: wynika z nadzieji na uzyskanie super komfortu za rozsadna cene.niestey nie da rady.

pzdr

A z tech zdjęć niezbicie wynika że wynik będzie = 5 A szary daszek jest lepszy. :wink:

Niezbicie to się c... cymbał wyłonił.

400m3/h to, w super skrajnych teoretycznych warunkach i idealnie dobranym GWC maksymalnie 1600W (więcej powietrze nie odbierze)

Nie do końca prawda. I to udowadniam doświadczalnie-

Wczoraj: 400 m3/h, na dworze 29 st.- nawiew do domu 15,8-16,3 st., przez 5 h.

Pomierzę kiedy będzie ponad 30 st. a myślę że moj GWC ma większe możliwości i uważam że przy ponad 30 st. też wyciągnę ok 16-16,5. st.

Moje wyniki będę cały czas podawal.

Wgregor ma rację. 400m3 suchego powietrza ma masę 448 kg.

Ciepło właściwe suchego powietrza wynosi 1045 J/(kg*K).

Różnica temperatur podawana przez ciebie (15,8+16,3)/2 = 16 st. C.

29 - 16 = 13 st. C

448*1045*13= 6 086 080 J w ciągu godziny.

Daje to moc chłodniczą :

6 086 080 / 3600 = 1691 W

Czy to dużo? Używając klimatyzatora dla uzyskania tej mocy chłodniczej musiałbyś dostarczyć ok. 600 W mocy elektrycznej.

Do wentylatora zapewne dostarczasz dużo mniej :).

Chciałem tylko zauważyć że 1600 W to nie jest wcale max. do uzyskania.

Dziś GWC mój włączono ok. godz. 11.00. Niestety wyniki zobaczę dopiero ok. 16.00 w tym czasie nie wiem co jest w żwirze i na wylocie z GWC w każdym razie na dworze jest ok. 33 st.

Będę informowa.

pzdr

Niezbicie to się c... cymbał wyłonił.

300 post i takie mocne słowa??

Łoj. Stary. Ale mi dowaliłeś. Nie wiem czy się po tym podniosę.

To może zapytam w mniej przewrotny sposób. Co wynika z tych dwóch zdjęć? Jaki ma to związek z dyskusją?

Przepraszam że nie odwdzięczę się podobnym epietetem ale wiesz.... Ty zdaje się jestes na emeryturze... Ja ledwo 30 na karku... nie wypada. Sam rozumiesz nie?

Przepraszam, ale mnie poniosło z tym "daszkiem" , wolałbym coś na temat, doświadczenie, wyliczenie.

Jest to instalacja chodząca, siedmio letnia , pomiar jest dość prosty , więc czemu wyniki są negowane. Nie mam w tym naprawdę żadnego interesu, poza pisaniem na emeryturze. A nawet gdybym miał interes to jaki sens byłby namawiać na tańszy GWC z którego ktoś byłby mniej zadowolony?

Wgregor ma rację. 400m3 suchego powietrza ma masę 448 kg.

Ciepło właściwe suchego powietrza wynosi 1045 J/(kg*K).

Różnica temperatur podawana przez ciebie (15,8+16,3)/2 = 16 st. C.

29 - 16 = 13 st. C

448*1045*13= 6 086 080 J w ciągu godziny.

Daje to moc chłodniczą :

6 086 080 / 3600 = 1691 W

Czy to dużo? Używając klimatyzatora dla uzyskania tej mocy chłodniczej musiałbyś dostarczyć ok. 600 W mocy elektrycznej.

Do wentylatora zapewne dostarczasz dużo mniej :).

:).

Może nie klimatyzatora a pompy ciepła jak z 600W chcesz mieć 1600.

Piszesz, że do wentylatora trzeba mniej. Otóż nie jest tak dokładnie. Najlepiej jest mieć falownik i anemometr. Wentylator 400m3/h bierze 220W ale "na sucho" po przejściu przez wymiennik opory spowodują , że to nie będzie 400 a 300 czy 200m3/h (tu zgaduje) Zmierzyłem coś innego.

Nie mam żwirowca ale mam do swojej centrali falcon s3 dwa wymienniki jeden (nominalnie) 70% drugi 85% odzysku. Pomiar robiłem przy niepodłączonej do rozprowadzenia centrali . Przy 70% wymienniku miałem 290m3/h po zmianie kasety na 85% wydajność spadła na 230m3/h . Wyobrażam sobie jaki więc jest spadek wydajności w żwirowcu i ile trzeba W dołożyć do 220W by na wyjściu mieć też 400m3/h o których j-j pisze.

(używam kasety 70% lepiej się opłaci)