Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może nie klimatyzatora a pompy ciepła jak z 600W chcesz mieć 1600.

Piszesz, że do wentylatora trzeba mniej. Otóż nie jest tak dokładnie. Najlepiej jest mieć falownik i anemometr. Wentylator 400m3/h bierze 220W ale "na sucho" po przejściu przez wymiennik opory spowodują , że to nie będzie 400 a 300 czy 200m3/h (tu zgaduje) Zmierzyłem coś innego.

Nie mam żwirowca ale mam do swojej centrali falcon s3 dwa wymienniki jeden (nominalnie) 70% drugi 85% odzysku. Pomiar robiłem przy niepodłączonej do rozprowadzenia centrali . Przy 70% wymienniku miałem 290m3/h po zmianie kasety na 85% wydajność spadła na 230m3/h . Wyobrażam sobie jaki więc jest spadek wydajności w żwirowcu i ile trzeba W dołożyć do 220W by na wyjściu mieć też 400m3/h o których j-j pisze.

(używam kasety 70% lepiej się opłaci)

i widzisz kolejny raz sam pokazujesz, że nie masz pojęcia o konstrukcjach.

Wentylatory EBM które namiętnie stosują ludzie w rekuperatorach biorą tak na oko /3 twoich wartości. Skoro jeden wentylator bierze 220W to znaczy, że w sumie łykają ponad 400W :o

Sprawdź sobie ile bierze wentylator stałoprądowy, hint= przy 200m3/h ok 40W a przy max wydajności 800m3/h 60W i to przy konkretnych oporach :lol:

Do tego nie wiesz jak liczyć opory prostej rury co sam przyznałeś w innym wątku a opowiadasz legendy o oporach żwirowca i zarzucasz innym, że się nie znają ?

Mam do Ciebie prośbę. Nie wypowiadaj się w sprawach o których nie masz pojęcia, bo pomimo wieku emerytalnego po prostu się ośmieszasz.

Nawet stosunkowo kiepski klimatyzator pobierając 600W mocy elektrycznej jest w stanie wytworzyć 1600W mocy chłodniczej (EER= 1600/600=2,67), np. taki z Allegro.

Mam do Ciebie prośbę. Nie wypowiadaj się w sprawach o których nie masz pojęcia, bo pomimo wieku emerytalnego po prostu się ośmieszasz.

Nawet stosunkowo kiepski klimatyzator pobierając 600W mocy elektrycznej jest w stanie wytworzyć 1600W mocy chłodniczej (EER= 1600/600=2,67), np. taki z Allegro.

Może doczytaj na tym alegro, że z pc.

Mice

800m3/h to prawie tona . 60W na przepchanie tony przez żwirowe GWC ,

Ty mnie nazywasz demagogiem?

Ja czytam charakterystyki punktów pracy, nie wymyślam z głowy, co mi się wydaje.

Kwestia oporów : dla żwirowca Ty twierdzisz, że są ale nie potrafisz tego udowodnić, podobnie jak dla rurowego.

W zwiąkzu z powyższymi jesteś właśnie demagogiem.

Nie mam nikomu za zle ,za to,ze wyglasza swoje poglady,nawet jesli wykraczaja poza ramy tego watku.Polemika latwo przekracza granice zwyklej wymiany pogladow.Sledze wszystkie wypowiedzi,bardzo mnie interesuje,znow uzyskalem cenne obserwacje i wnioski-z Waszych doswiadczen.

Nie jestem wstanie odpowiadac i sledzic od razu watku,ale robie to systematycznie i z wielka ochota.Macie racje-wczoraj uswiadomilem sobie co to znaczy popalic w kominku i przelozyc cieplo z niego walace wrecz do srodka na prace WM i gwc.Jak wiele czynnikow decyduje o calkowitym bilansie cieplnym domu,jak mozna wszystko pomieszac niumiejetnie dzialajac-ja-palac w kominku-usprawiedliwie sie-nie mam umowy z Gazownia na stale korzystanie z gazu-mam licznik oplacany,ale zamkniety-nie chce placic durnych stalych oplat juz teraz,wole niestety katowac sie w cieple.Mam drewna darmowego cala stodolke...wiec pale a nie odkrecam kurek z gazem.

Watek rozwinal sie troszke niekontrolowanie,zjawily sie poglady troszke z innych elementow sprzyjajacych komfortowi i oszczedzaniu ciepla,niz wyjsciowe,ale dla niewiedzacych-ku przestrodze kolejne rady, jak budowac i z czego,by miec oszczedny i nowoczesny dom.

Potestowalem znow z nastawami reku,nie do konca jak zamierzalem w opisach.Mianowicie-przestawilem na noc reku na 3 bieg,bez gwc,rano wlczylem na 1 reku z gwc.Temp. po nocy i paleniu kominkiem rano wsalonie 25.2 st.Czyli moglo byc lepiej gdyby nie kominek zalaczony...tak sie ludze.

Wrocilem z pracy-temp. na zew. ponad 26 st od polnocy-w srodku 26.2.Wczoraj po ziebieniu domku tak nie bylo,a dodam,ze mialem zalaczony reku na 2 i czesciej 3 biegu.Dzialal program fabryczny...Obecnie-dzisiaj klimat podobny,czuc chlodek jak sie wejdzie z auta i z dworu do domu,ale...26 w srodku to....tak sobie...

Rolet nie mam,jutro przysla...wiec nie bedzie kolejnego ogranicznika....Na pewno na noc zalacze maszyne na 3 bieg,bez gwc...wcz. temp. byla dosc wysoka..gdyby bylo 9 -10 st. to chyba by sie poprawila temp. na rano...

Z kominka nie zrezygnuje tak latwo....wiec znow nie moge wyeliminowac najgorszego czynnika,ktory glownie dogrzewa mi dom.

Zauwazylem,ze w pokojach,gdzie sa 2 duze okna od wsch. rano,gdy do 10-11 ej swieci ostre slonce,podloga nagrzewa sie dosc mocno i dlugo trzyma-mam na calym dole podlogowke,20 cm styro,teraz gdy cien za oknem i na tarasie mam ciepla podloge tuz przy oknach i jakies 1 m od nich.Kumulacja w wylewce?Mysle,ze tak....Znow rolety na te pare godzin by sie przydaly....Ktos opisal,ze gwc i reku latem to...wcale nie sprawdzajaca sie tania klima...Tania w zakupie na pewno nie jest,ale.....jak widac u mnie...to namiastka klimy i latwo da sie ja zarznac zachowaniami o wysokim stopniu ryzyka ;-)

Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi,chlone je,jak chlod,ktorego nie mam az tak duzo ;-)

Ale powiem szczerze-zaluje,ze nie mam w te dni chlodku 21-22 st. jak niektorzy maja,natomiast pozniej,gdy juz chlodniej...wole miec te 24 st. nawet latem....a gdy za oknem leje i ciuchy schnac nie chca w domu....Wentylacja mechaniczna wowczas bardzo sie przydaje....

Nie mam GWC, więc w tej sprawie się nie wypowiadam, ale co do kominka, to niestety raczej on Cię tak załatwił i to cieplo nie ma na razie szans w czasie tych upałow się wymienić z otoczeniem.

U nas pojawiła się koneczność zapalenia kominko-pieca (wtedy jeszcze nie bylo upałów), ponieważ zalało strop (błąd w instalacji) i musieliśmy szybko się suszyć - a tu akurat deszcze i zimno. Grzaliśmy może trzy dni i to tak lekko - a potem chłodziliśmy dom intensywnie wietrząc wieczorami i nocą przez kolejne trzy - tak się to cieplo zakumulowało. Na górze to wogóle jakiś koszmar się zrobił - mimo, że nie mamy DPG.

Moim zdaniem w lecie w Twojej sytuacji to GWC jest bez sensu, może i szybciej wychlodzisz sie otwierając wieczorem na oścież okna i robiąc przeciągi albo przestaw się na grzanie elektryczne lub jakieś solary. Bo jak isę bedziesz dogrzewał kominkiem to chyba tylko jakaś bardzo wydajna klima da radę (ale koszt ?! - chyba nieopłacalne !).

... Potestowalem znow z nastawami reku,nie do konca jak zamierzalem w opisach.Mianowicie-przestawilem na noc reku na 3 bieg,bez gwc,rano wlczylem na 1 reku z gwc.Temp. po nocy i paleniu kominkiem rano wsalonie 25.2 st.Czyli moglo byc lepiej gdyby nie kominek zalaczony...tak sie ludze.

Wrocilem z pracy-temp. na zew. ponad 26 st od polnocy-w srodku 26.2 ...

Trzeba było rano po włączeniu GWC zostawić centralę na 3 biegu.

ten watek swietnie obrazuje smutna prawde o pseudoekologicznych pseudoenergooszczednych nowinkach technicznych kosztujacych fortune.

o ile podziwiam ideowa konsekwencje osob budujacych domy pasywne od A do Z, za ciezkie pieniadze i wielkim nakladem pracy - wlasciwie jedynie dla idei - to kompletnie rozwalaja mnie rozwiazania typu WM za kilkadziesiat tysiecy (wliczjac rekuperator i inne wynalazki) + kominek. pozniej te wszystkie porady: 'a okna otwierales? wlacz pietnasty bieg. potrzebujesz 3x wieksza centrale. potrzebujesz 150km rur, zwiru, studzien, brudnej wody, wiatraczkow, pomp ciepla perpeetum mobile, rolet, markiz zdalnie sterowanych ze zraszaczem i turbokominkiem'

mam duszno i goraco, ale to zle wyregulowana instalacja,jak jeszcze dokupie ten wielki transcuregenerator ze smigielkiem za 20tys, to bedzie chlodniej o 2 stopnie. jak daleko mozna zabrnac w tym absurdzie, by usprawiedliwiac nie majace racji bytu pod kazdym wzgledem rozwiazania technologiczne, bedace odpowiedzia rozpasanego przemyslu na nowa mode na ekoreligie?

i jak ekologiczne sa te wszystkie systemy, skoro wszystkie razem i kazdy z osobna wymaga pradu elektrycznego, 100 tysiecy centralek, pomp, przekaznikow, wentylatorow, wymiennikow, sterownikow, solarkow? gdzie niezaleznosc, gdzie oszczednosc? dotego najlepiej dorzucic polska tradycje, czyli np. palenie w kominku latem, by zaoszczedzic np. 4zl w stosunku do podgrzewania bufora II taryfa

krytyka tych rozwiazan niesmiala, nieco zawstydzona - kominek moze 'nieco' grzeje, otworz okna... czy ciezko jest powiedziec: wyrzucilem kilkadziesiat tysiecy, trzeba bylo okienka otworzyc, zyc lepiej i zaoszczedzic majatek na inne rozwiazania, ktore maja sens. kazdy popelnia bledy, sztuka jest sie do tego przyznac

czy nikt naprawde nie widzi, ze wszystko to moda lansowana przez branze, a wszyscy lykaja to jak mlode pelikany... magiczne pompy i rekuperatory... jak to wszystko do kupy zebrac, taniej i ekologiczniej wychodzi grzac I taryfa 24 godz/dobe w dziurawym termicznie domu... ciekawe jak daleko mozna pojsc, co branza zaproponuje za 5 lat, jak wysmiewanie beda rekuperatory i 20cm styropianu, bo przyjda nowe standardy - 16 metrow waty cukrowej, reaktor jadrowy w kazdym garazu i 15 wentylatorow przemyslowych nad lozkiem + pole silowe (ochrona przed nowo odkrytymi mokroorganizmami)

ach, rozpisalem sie... troche dystansu do rzeczywistosci nie zaszkodzi :wink: