Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie zyje z wentylacja mechaniczna-Wasze odczucia

Recommended Posts

Altaries

Postęp cywilizacyjny polega na tym (między innymi), aby sobie BEZPIECZNIE I TRWALE przenieść do domu, do wnętrz, ognisko, lokalny potoczek i aromat okolicznego zagajnika...

MOŻNA tego nie robić, co postulujesz - i myć się w balii pod studnią a gotować na dworze, na kuchni zbudowanej z polnych głazów...

Tylko po co?

Rozumiem - że Ty tak lubisz...

Nie wszyscy jednak tak chcą!

Wielu twierdzi, że ciepło, świeże powietrze, ciepłą wodę - chce mieć "na guzik czy gałkę" i to bez wychodzenia z domu.

Po to są te instalacje....

Ale fakt! Muszę Ci przyznać rację, że źle zaprojektowane i źle zbudowane - to kłopot i strata kasy!

Dobrze zrobione to komfort i wygoda...

Adam M.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lookita odszukałem Twoje wypowiedzi na temat WM w wątku

"Kto ma rekuperator który już działa"

http://forum.muratordom.pl/post2497085.htm?highlight=#2497085

Już wtedy tj 03 maja pisałaś o zaduszonym ciepłym powietrzu a wtedy nie było jeszcze upałów. Już wtedy ja i Depi sugerowaliśmy Ci że możesz mieć coś nie tak z

instalacją WM np. dlaczego centrala nie może chodzić na 1 biegu.

Tak jak pisałem wcześniej byłem w 2 domkach z instalacją WM obydwa zamieszkane od kilku lat. W obu to samo wrażenie -duszno ale taki jakieś gorące.

Próbuje dociec dlaczego tak było czy była to błędna instalacja czy jednak przy wentylacji mechanicznej tak jest zawsze.

Wtedy to by-pass byl wylaczony :-),kominek dzialal okresowo jak teraz,patrzac na obsluge u innych Kolegow z WM,ja wrecz piescilem sie z wentylacja-bieg 2,1,3 sporadycznie,bawilem sie programami i nigdy nie bylo stalego dobowego rytmu pracy.Teraz sprawe dowalam kominkiem.Parametry mam jakie pisalem-pomiary samych strumieni robila firma przyrzadem w ksztalcie tuby z miernikiem-podobno wszystko gra.Ufam firmie,bo to moi ''ziomale'' i nie maja zadnego celu mnie wycyckac,bylbym jednym z ostatnich na liscie;-).Zreszta firma porzadna,upewnilem sie,czy przeliczyli na nowo reku po podniesieniu przeze mnie domu.Obecnie widze poprawe niewielka,zwiekszylem szybkosc pracy, z chalupy-wyrzutni wrecz cieply strumien wywrzucany jest,wieczorek ,gdy chlodniej dobitniej to czuc.Poddasze nie bylo zle od poacztku,teraz polepszylo sie po zaslonieciu velow,chlodniej jest,po zwiekszonej pracy reku.Znow kombinowalem-otworzylem okna,z miejsca walnelo cieplem suchym na gore i stracilem cala fajna i mila atmosferke na poddaszu.Mowie Wam,wczesniej-jakos czerwiec,maj jakies chlodne byly-dogrzewajac kominkiem mialem znow cieplo ,gdu na dworze bylo chlodno,ale raz chyba ,gdy nie palilem-nie pamietam czemu-w domu 23 osiagnalem-wowczas nie mailem termometrow,mierzylem subiektywnie...Przeklinam okna,naslonecznienie i moje palenie koinkiem,ale nie mam prawa zuzywac gazu-mam licznik zakrecony,choc oplacany ale bez prawa do uzywania gazu-Tesc mial kiedys firme i korzystal z tego lacza,po zlikwidowaniu obektu przejalem licznik ale po wycofaniu z uzycia-tylko sam abonament oplacany jest.Nie zrobilem jeszcze odbioru budynku i nie moge od razu formalnosci wszystkich porobic-np. kominiarza nie bylo jeszcze :-)Nie mam w papierach nic wpisane,nie chce mi sie i az tak nie potrzebuje...na jesien wszystko zalatwie.Pare oszczednosci mam-ale w sensie durnych stalych oplat podatkoych,gruntowych...mam inne cele i skoro nie musze placic za cos niepotrzebnego ,to nie place,a oszczednosci rzedu 4 pln sa bzdurka poprzedniego wypowiadajacego sie,jak widac nie ma pojecia ile kosztuje gaz...

Najgorsze jest to,ze nie bylem u nikogo z WM, jestem w moim regionie chyba bardzo nielicznym uzytkownikiem tej instalacji...nie mialem u kogo tego o poczuc...

lookita, to co piszesz to klasyczny przyklad wyparcia czy tez defektu poznawczego, bez urazy

wydajesz kilkadziesiat tysiecy zlotych na WP dla rzekomej sprawnej wymiany powietrza w budynku i oznizenie temeretury latem. wydajesz 10 - 15 tysiecy na kominek PW (jak zakladam), nie licze juz ile kosztowaly inne 'energooszczedne' wynalazki. na koniec palisz latem w kominku, aby zaoszczedzic pare zlotych na cieplej wodzie - dla mnie ciezko o wieksza paranoje

zapytaj kogokolwiek na forum, nawet w kolko ekoadoracji, ile kosztuje ogrzanie zbiornika latem, gazem lub pradem, i na jak dlugo starcza cieplej wody. teraz porownaj to ze swoimi inwestycjami i czasem spedzonym na 'regulacjach' systemu WP (zreszta z nudow mozna wszystko robic)

'oszczedzac'mozna na wielu rzeczach - pomijam juz dysonans miedzy rzekomymi oszczednosciami a kosztami inwestycji - ale palenie w kominku przy 30 stopniach poraza. proponuje na zasadach analogii, nie grzac W OGOLE zima - zaoszczedzisz fortune. przeciez latem godzisz sie na ukrop w domu aby nieco 'zaoszczedzic',stawiasz na szali zdrowie i komfort - zima mozesz zrobic podobnie: troche pocierpisz ale za to zaoszczedzone pieniadze mozesz wlozyc w kolejny system wspomagania ekoreligii, np. solary (jesli jeszcze nie masz)

ja tez chce miec kominek PW w swoim domu, bo lubie palic i bede miec bufor ciepla + podlogowke - ale latem nie bede sie katowac, po to jest II taryfa, aby sobie podladowac bufor noca na 2-3 dni. ech... zreszta kazdy jest czlowiekiem wolnym

Szanowny Panie Forumowiczu-prosze pisz o moich paranojach na mojego priva,nie umiesz wylowic sensu i podstaw moich dzialan,wiec nie krytykuj mojej osoby i moich rozwazan.Napisalem wyraznie,a robie to celowo,katujac sie,nie ma w tym zadnej paranoi,a jedynie celowe dzialanie niekorzystne dla komfortu mojego i mojej rodziny.Przeczytaj uwaznie i skomentuj to sobie albo mnie na privie.Co do szczegolow,to moje wydatki byly duzo nizsze niz zakladasz,a nie bede sie tym chwalic.Prosze zaprzestan pisac o mich zlych zwyczajach czy zakupach.Skoro o nich napisalem to niczego sie nie wypieram.Rozumiesz?????????Prosze nie pisz wiecej w tym watku ...na pewno innym moje bledy sie przydadza,ale nie jak Tobie do smiania sie i wytykania,a dla nauki i wyciagniecia odpowiednich wnioskow i zachowan .Prosilem,ale....cos trudno u Ciebie ze zrozumieniem.

szanowny panie forumowiczu,wyrazam jedynie swoja opinie, dla mnie to paranoja tak jak dla ciebie np. otwarcie wszystkich okien zima na osciez i skarzenie sie, ze jest zimno

uwag zaprzestane, chociaz nic obrazliwego w tym co pisalem nie widze, pod rozwage poddaje - sam popelniam rowniez bledy. z niczego rowniez sie nie nasmiewam, dla mnie to niepojete (palenie w kominku latem, by grzac wode, etc. - moja prywatna opinia), wybacz, po to jest forum. ze zrozumieniem osobiscie nie mam zadnych problemow i pisac na temat twoich rozwiazan tu juz na pewno nie bede, wnioski umiesz przeciez wyciagac samodzielnie, amen

adam_mk, umknal mi twoj post (mam nadzieje, ze lookita nie bedzie mial mi za zle, ze jeszcze tu pisze)

postow na tym forum mam niewiele, ale nie znaczy to, ze rownie niewiele w glowie - wczesniej domu nie budowalem

czesto cie czytam i uwazam cie za madrego faceta, wiec mysle, ze wiesz o co mi chodzi. na zadnym glazie nie chce siedziec i lubie korzystac z dziesiatek zdobyczy cywilizacji. po prostu trzeba zachowac umiar, zasada zlotego srodka obowiazuje przy budowie domu jak w kazdej innej dziedzinie zycia

moj poglad jest prosty:

1. nie sa energooszczedne rozwiazania, ktore - chociaz stosunkowo tansze w eksploatacji - sa ogromnie kosztowne inwestycyjnie

2. nie sa 'ekologiczne' rozwiazania, ktore wszystkie niemal bez wyjatku bazuja na energii pochodzacej ze spalania radioaktywnego wegla

reszta to czyste spekulacje i dyskusje pseudofilozoficzne. dla mnie WM jest zlem koniecznym i argumentacja o 'zapaszku' mnie nie przekonuje. w dodatku, jak mozna sie przekonac, praktyczne realizacje instalacji sa nieefektywne. 'otworz okno, zwieksz moc (+ szumy i zuzycie pradu), dokup centralke' - dla mnie to nie sa rozwiazania

grzania kominkiem latem celem podgrzania wody zgodnie z obietnica juz nie bede komentowac (a propos: czytalem z duza uwaga twoj watek o buforze ciepla...). mam nadzieje, ze swoja opinie jakos mozna tu przemycic...

pozdrawiam

ach, rozpisalem sie... troche dystansu do rzeczywistosci nie zaszkodzi :wink:

Trochę dystansu do rzeczywistości? Ja widzę, że Ty masz OGROMNY dosytans do rzeczywistości - postrzegasz ją w sposob mocno nieprawidłowy.

Jeżeli uważasz, że oszczędzanie zasobów i ekologia to wymysł marketingowców, to umysłowo siedzisz jeszcze w XIX w. Popatrz do czego doprowadziła gospodarka, którą tak pochwalasz. Mógłbym cały wykład tu walnąć, ale po co - Ty i tak wiesz swoje. Twoje polactwo nie jest w stanie przełknąć, że ktoś, przy okazji wprawadzania nowych rozwiązań i techniki, na tym zarabia. Ale to, że na prądzie i węglu, z którego jest produkowany, różne cwaniaki i polityczno-mafijne kliki zbijają fortuny, to już Ci nie przeszkadza?

Zasoby surowców energetycznych się skończą - jest to pewne. Najlepszą na to radą, jest ich mniejsze zuzywanie połączone z przestawieniem się na surowce odnawialne. Jeżeli tego nie rozumiesz, to faktycznie Twój dystans do rzeczywistości jest potężny.

Jestem zadowolonym użytkownikiem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i GWC od lutego. Jej zalety zimą, wiosną i w czasie chłodnych dni w lecie są nieocenione jeżeli chodzi o komfort cieplny w pomieszczeniach. Jeżeli przy tym zaoszczędzę parę złociszów na ogrzewaniu to super.

Inaczej przedstawia się sposób wykorzystania GWC w lecie. Żeby zachować pełen komfort cieplny w pomieszczeniach muszą być spełnione dwa warunki. Bardzo dobrze zaizolowany dom i zacienione okna, oraz odpowiednio duży strumień powietrza wentylacyjnego. Ja nie lubię ciemności więc żaluzje są w dzień otwarte. Staram się więc dostarczyć odpowiednio dużą ilość nawiewanego powietrza. U mnie GWC przy 30 stopniowych upałach daje na odpływie w miarę stabilną temperaturę około 19 do 20*C przy pracującym wentylatorze z pełną wydajnością około 540m3/h co pozwala utrzymać temperaturę wewnątrz około 24*C przy wilgotności około 55%. Jeżeli w nocy temperatura zewnętrzna spada poniżej 18*C to wyłączam GWC. Natomiast w dzień jak przyjdzie mi ochota to sobie okna otwieram czy zostawiam drzwi tarasowe otwarte. Przecież nie jestem niewolnikiem wentylacji tylko jej właścicielem. :wink:

Kolejne moje nastawy sterowania reku przyniosly poprawe atmosferki w srodku.Osiagam 25 st. przy duzych upalach,majac na 4 biegu maszyne,czesto na 3,uzywam juz rolet wew. co prawda,ale juz zmniejszylem naslonecznienie...Duszno robi sie ,nie bede ukrywac, w srodku przy upalach , na zew. lekko 34 st. w cieniu, u mnie pomiar od polnocy ,wrazenie jest jednak wilgotniejszego powietrza niz to suche na zew.Pozniej temp. z 26.4 obniza sie spokojnie,ale nie zapominam o fakcie,posiadania otwartej kuchni i niestety sprzyjaniu gotowania parnej atomsferze w srodku.Probowalem z wietrzeniem-otwieralem okna,jednak przy temp. wysokich na zew, wielkiego efektu nie uzyskiwalem,szybko mialem niedosyt wilgotniejszego powietrza ,jaki daje gwc.Uwazam,ze upaly zalamaly lekko moja ocene dzialania-w zasadzie-wydajnosci calej instalacji,ale....znam jej zalety w zimne ,deszczowe i wilgotne dni.To moje pierwsze 3 miesiace mieszkania i zycia z nowosciami,dodam,ze....juz nie bede grzac kominkiem-ide do gazowni :-).