Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie tynki?

Gość PiotrB

Recommended Posts

Ja zdecydowałam się na gipsowe z agegatu - ekipa właśnie kończy - zajęło im to raptem tydzień. U kolegi cem.-wap. układali coś koło miesiąca. No i wg mnie wychodzi najtaniej porównując efekt końcowy (płacę 22pln za 1m2-materiały +robocizna).

Gość misie

na cem-wap. można znaleźć po 16-18 za m2, ale bez gładzi, no i ich grubość to dodatkowe oszczędności ciepła.

W domu 200 m2 jest tynków ok. 600-700 m, co przy oszczędności 4-6 zł daje sporo luzu 2,4-4,2 kzł

Gość Efcia

Witaj!

Podobno czas to pieniądz, więc zależy co masz. Jeśli nie pili Cię czas, a pracowników masz dokładnych to zrób tradycyjne, wychodzi taniej, no i pace z betoniarką ma każdy.

Nam zależało na czasie, więc zrobiliśmy gisposwe Knaufa, z agregatu. 260-metrowy dom robili w 2 tygodnie, a schło około miesiąca.

Uważaj natomiast na wszystkie kable i puszki elektryczne. Niechlujna ekipa potrafi "zatynkować" wystające ze ścian przewody i potem nie doliczysz sie kinkietów :) Ja miałam ludzi w miarę dokładnych, a i tak chodziłam z fotografiami ścian i mówiłam: "O tu, 5 rzędów cegieł od góry powinien być przewód oświetleniowy". No i jak powiercili, to się znajdował!

(Mimo inwentaryzacji od elektryków i innych instalatorów np. alarmu zrobiłam dodatkowo zdjęcia całego domu w stanie surowym ściana po ścianie wewnątrz. Wiem teraz dokładnie co i gdzie jest pod tynkiem).

Acha, tynki gipsowe są miększe, a więc łatwiejsze do podkucia, wywiercenia, uzupełnień itp.

Powodzenia!

Ewa

Polecam tynki gipsowe. Sa " cieplejsze " a dobrze polozone opozwalaja na oszczedzanie pieniedzy na gladzie gipsowe. Po prostu gladzi nie trzeba klasc a nawet jesli to jest to o wiele mniej kosztochlonne jak na tynki cementowo wapienne. Co to dokumentacji zdjeciowej scian to jest to juz standard pozdrawiam

Gość PiotrB
Witam! Dziękuję za cenne informację. Już wielokrotnie słyszałem o zaletach tynków cement-wap. i gipsowych. Zazwyczaj były to rozważania jek o wyższości Świąt....Jednak opinia większości rozmówców (głównie eMuratora) przeważyła na korzyśc cementowo wapiennych. Dzięki za informację o foto ścian. pozdrawiam :D

• 2 weeks później...