Gość PiotrB 28.09.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 "zbudowałem" stan zerowy tzw. otwarty - koniec prac połowa sierpnia stoje przed wyborem - tynki gipsowe czy cementowo-wapienne JAKIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekZDaleka 29.09.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Well... Ja zastanawialem sie nad tym problemem przez jakis czas. Zdecydowalem sie na cementowo-wapienne. I NIE ZALUJE. Wyszlo tak, ze na scianach mam tradycyjny tynk cementowo-wapienny z gladzia (podobno ), a na sufitach wisza mi plyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 02.10.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Ja zdecydowałam się na gipsowe z agegatu - ekipa właśnie kończy - zajęło im to raptem tydzień. U kolegi cem.-wap. układali coś koło miesiąca. No i wg mnie wychodzi najtaniej porównując efekt końcowy (płacę 22pln za 1m2-materiały +robocizna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość misie 03.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 na cem-wap. można znaleźć po 16-18 za m2, ale bez gładzi, no i ich grubość to dodatkowe oszczędności ciepła.W domu 200 m2 jest tynków ok. 600-700 m, co przy oszczędności 4-6 zł daje sporo luzu 2,4-4,2 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.10.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 mi połozyli tynki cementowo-wapienne...nie załuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 03.10.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Tradycyjne cem.-wap. Od urodzenia 14 lat były c-w. Później wielka płyta (brrrrrrrrr) tapety. Później powrót do c.-w. W nowym własnym domu mam jak na wstępie. Bez gładzi. Nie ma i nie będzie, bo mi się nie podoba. 560 m2, mat+rob=12 zł/m2 (dokładnie 11,96 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Efcia 03.10.2003 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Witaj! Podobno czas to pieniądz, więc zależy co masz. Jeśli nie pili Cię czas, a pracowników masz dokładnych to zrób tradycyjne, wychodzi taniej, no i pace z betoniarką ma każdy. Nam zależało na czasie, więc zrobiliśmy gisposwe Knaufa, z agregatu. 260-metrowy dom robili w 2 tygodnie, a schło około miesiąca. Uważaj natomiast na wszystkie kable i puszki elektryczne. Niechlujna ekipa potrafi "zatynkować" wystające ze ścian przewody i potem nie doliczysz sie kinkietów Ja miałam ludzi w miarę dokładnych, a i tak chodziłam z fotografiami ścian i mówiłam: "O tu, 5 rzędów cegieł od góry powinien być przewód oświetleniowy". No i jak powiercili, to się znajdował! (Mimo inwentaryzacji od elektryków i innych instalatorów np. alarmu zrobiłam dodatkowo zdjęcia całego domu w stanie surowym ściana po ścianie wewnątrz. Wiem teraz dokładnie co i gdzie jest pod tynkiem). Acha, tynki gipsowe są miększe, a więc łatwiejsze do podkucia, wywiercenia, uzupełnień itp. Powodzenia! Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amacio 04.10.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Polecam tynki gipsowe. Sa " cieplejsze " a dobrze polozone opozwalaja na oszczedzanie pieniedzy na gladzie gipsowe. Po prostu gladzi nie trzeba klasc a nawet jesli to jest to o wiele mniej kosztochlonne jak na tynki cementowo wapienne. Co to dokumentacji zdjeciowej scian to jest to juz standard pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość PiotrB 10.10.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Witam! Dziękuję za cenne informację. Już wielokrotnie słyszałem o zaletach tynków cement-wap. i gipsowych. Zazwyczaj były to rozważania jek o wyższości Świąt....Jednak opinia większości rozmówców (głównie eMuratora) przeważyła na korzyśc cementowo wapiennych. Dzięki za informację o foto ścian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 11.10.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Piotr i nie bedziesz załował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 17.10.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Piotr i nie bedziesz załował... Czym pomalowałaś tynk wewnętrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 27.10.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Czy mogę prosić o zdjęcia ścian, żeby zobaczyć jak wyglądały bezpośrednio po otynkowanie przed nałożeniem gładzi szpachlowej ? Sprawa pilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts