Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOBRA FOLIA czy PEŁNE DESKOWAIA+PAPA czy moze płyta OSB ???

Recommended Posts

przejzałem tematy o foliwaniu dachu oraz o deskoaniu i zastanawiam sie tam czy...

wysokiej jakosci FOLIa do krycia dachu będzie lepsza, trwalasza (tańsza) niż PEŁNE DESKOWANIE oraz do tego PAPA ????

a ewentualnie czy .....

do pełnego deskowania możńa użyc płyt OSB (chyba dobrze niapisałem rodział płyt) takich jak uywa sie do GONT-ów czy wychodzi drożej niż deskowanie deskami (troszkemałso maślana ale mam nadzieję ze ni zagmatwałem :))

pozdrowionka :)

Pełne deskowanie i wysokiej jakości membrana.

a moze zamiast deskowania wziąśc płyty OSB to efekt bedzei taki sam czy moze takich płyt nie kładzie si na dach bo sa mniej trwałe niż deski lub cos innego ????

bo teraz mnie interesuej aspekt ekonomiczny czy tańsze jest deskoanie czy moze deskowanie z płyty OSB ?????

Kładź deskę, najlepiej wąską, żeby uniknąć wyłódkowania. Jeżeli szerokie dechy to przybij więcej gwoździ. Mam zrobiony kibel z płyt OSB, który stoi już rok. Płyta pięknie napęczniała, jeszcze trochę i zamieni się w nicość.

CZYLI ALBO...

pełne deskowanie (WĄSKĄ) deska albo wcale ??? broń boże kłaś OSB !!! ???

ila66 - sprawdzone było wiele rzeczy, ale jakoś w końcu ustąpiły pod naporem ewolucji technologii - np. jaskinie, ziemianki, tipi... :lol:

A co do gołych bebechów dachu wystających to wybacz, ale pozostane przy swoim stanowisku... :D

• 2 years później...

.. troszke czasu mineło a decyzja nie podjęta :) ..

cóż trzeba wziac kilka rzeczy pod uwage:

- masz już kilka m3 destek po szalunkach które tylko trzeba wyczyścic i ewentualnie dokupić na podbitke (nabitke)

- nie wiem czy uzywanie folii na osb mija sie troszke z celem , bo o ile deski przybite na dach rozeschna sie za kilka lat i powstana miedzy nimi przestrzenie gdzie wystapi ewentualna wentylacja ( deski + folia ) to osb w duzych arkuszach raczej tego nie spowoduje.

- przy osb odpada impregnacja płyt

Ja mam deski plus papa uwzgledniając wariant pierwszy oraz to że nie zawierzam foliom.

I tak jest u mnie. Płyta z frezem plus na to izolacja w postaci dysperbitu. Ostateczne pokrycie to gont. Dach równiutki, jedynie pogoda nas nie rozpieszcza i nakładanie bitumu było chyba najgorszą robota podczas całej budowy. Pogoda to chyba przy płycie osb rzecz najważniejsza. Niestety deszcz potrafi spowodować spęcznianie krawędzi i wtedy dodatkowa czynność to ich szlifowanie.