Endriuszka 30.07.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 przejzałem tematy o foliwaniu dachu oraz o deskoaniu i zastanawiam sie tam czy... wysokiej jakosci FOLIa do krycia dachu będzie lepsza, trwalasza (tańsza) niż PEŁNE DESKOWANIE oraz do tego PAPA ???? a ewentualnie czy ..... do pełnego deskowania możńa użyc płyt OSB (chyba dobrze niapisałem rodział płyt) takich jak uywa sie do GONT-ów czy wychodzi drożej niż deskowanie deskami (troszkemałso maślana ale mam nadzieję ze ni zagmatwałem ) pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 30.07.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Pełne deskowanie i wysokiej jakości membrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.07.2008 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Pełne deskowanie i wysokiej jakości membrana. a moze zamiast deskowania wziąśc płyty OSB to efekt bedzei taki sam czy moze takich płyt nie kładzie si na dach bo sa mniej trwałe niż deski lub cos innego ???? bo teraz mnie interesuej aspekt ekonomiczny czy tańsze jest deskoanie czy moze deskowanie z płyty OSB ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 30.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Kładź deskę, najlepiej wąską, żeby uniknąć wyłódkowania. Jeżeli szerokie dechy to przybij więcej gwoździ. Mam zrobiony kibel z płyt OSB, który stoi już rok. Płyta pięknie napęczniała, jeszcze trochę i zamieni się w nicość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.07.2008 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Kładź deskę, najlepiej wąską, żeby uniknąć wyłódkowania. Jeżeli szerokie dechy to przybij więcej gwoździ. Mam zrobiony kibel z płyt OSB, który stoi już rok. Płyta pięknie napęczniała, jeszcze trochę i zamieni się w nicość. CZYLI ALBO... pełne deskowanie (WĄSKĄ) deska albo wcale ??? broń boże kłaś OSB !!! ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.07.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dokładnie. Wszytko jest pięknie opisane tutaj:http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/konstrukcje/papa-na-deskowaniu-czy-membrana-dachowa,17057_14109.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.07.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dodam tylko jeszcze, że jak mamy deskowanie to istnieje możliwość nie wykonywania podbitki - i to jest piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.07.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Dodam tylko jeszcze, że jak mamy deskowanie to istnieje możliwość nie wykonywania podbitki - i to jest piękne. Piękne? Dla mnie brzydkie. Ale de gustibus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 30.07.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 polecam deskowanie i odpowiednio dobraną membranesprawdzone , od kilkunastu lat Depi wlasnie ,ze piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.07.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 ila66 - sprawdzone było wiele rzeczy, ale jakoś w końcu ustąpiły pod naporem ewolucji technologii - np. jaskinie, ziemianki, tipi... A co do gołych bebechów dachu wystających to wybacz, ale pozostane przy swoim stanowisku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.07.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ja wybrałem deskowanie i papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 27.09.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 sorki ze odgrzebuje kotleta ale ponawaiam pytanie: czy można zamiast desek stosowac płyte OSB do pełnego deskowania dachu i dopiero na to pape lub "folie" ???? czy deski w posórwnaiu do płyt OSB sa porównywalne i nie warto zawracac sobie glowy i wziąść deski ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 27.09.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 .. troszke czasu mineło a decyzja nie podjęta .. cóż trzeba wziac kilka rzeczy pod uwage: - masz już kilka m3 destek po szalunkach które tylko trzeba wyczyścic i ewentualnie dokupić na podbitke (nabitke) - nie wiem czy uzywanie folii na osb mija sie troszke z celem , bo o ile deski przybite na dach rozeschna sie za kilka lat i powstana miedzy nimi przestrzenie gdzie wystapi ewentualna wentylacja ( deski + folia ) to osb w duzych arkuszach raczej tego nie spowoduje. - przy osb odpada impregnacja płyt Ja mam deski plus papa uwzgledniając wariant pierwszy oraz to że nie zawierzam foliom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 30.09.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Można stosować OSB grub. 18 mm, ale wychodzi drożej niż deski. OSB jest polecana na dachy kryte gontem bitumicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.09.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 I tak jest u mnie. Płyta z frezem plus na to izolacja w postaci dysperbitu. Ostateczne pokrycie to gont. Dach równiutki, jedynie pogoda nas nie rozpieszcza i nakładanie bitumu było chyba najgorszą robota podczas całej budowy. Pogoda to chyba przy płycie osb rzecz najważniejsza. Niestety deszcz potrafi spowodować spęcznianie krawędzi i wtedy dodatkowa czynność to ich szlifowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts