Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie budynku jednoizbowego o dużej kubaturze

Recommended Posts

Cały czas ucieka tu z pola uwagi przeznaczenie tego obiektu!

Nie należy go traktować tak, jak zwykłego budynku mieszkalnego!

Trzeba system grzewczy dopasować do specyfiki działalności.

Tam CZASEM będzie 1 lub 2 ludzi. W skali doby tak z kilka godzin!

Człowiek jest generatorem wilgoci. To wiemy.

A te zwierzątka? Ich pokarm?

Piszesz - niska wilgotność...

Adam M.

Cały czas ucieka tu z pola uwagi przeznaczenie tego obiektu!

Nie należy go traktować tak, jak zwykłego budynku mieszkalnego!

Trzeba system grzewczy dopasować do specyfiki działalności.

Tam CZASEM będzie 1 lub 2 ludzi. W skali doby tak z kilka godzin!

Człowiek jest generatorem wilgoci. To wiemy.

A te zwierzątka? Ich pokarm?

Piszesz - niska wilgotność...

Adam M.

Racja. Ma to być pomieszczenie o charakterze hodowlanym. Estetyka i komfort (np szum nagrzewnic) schodzą na dalszy plan. Liczy się ekonomia. Co do przebywania w nim osób to będzie tak jak piszesz. Wilgotność powinna wynosić 40-60%. Same zwierzęta jak i ich pokarm nie będą generować dużej wilgoci.

Ostatnio trafiłem na Zestaw AZSB z podajnikiem moderatora, który mógłbym zastosować do zasilania nagrzewnic wodnych - http://www.moderator.com.pl/?link:oferta,podstrona:azsb

Wprawdzie zestaw ten nie pali miału ( ewentualnie ekogroszek na krótkie okresy), ale zrębki i trociny miałbym w mojej okolicy łatwo i tanio dostępne. Zastanawiałem się wcześniej nad biomasą, ale nie mogłem znaleźć pieca z podajnikiem, który przedłużyłby okresy między ładowaniami paliwa. W sieci można znaleźć dużo pozytynych opinii na temat pieców moderatora, ale o takim zestawie w działaniu niewiele można przeczytać. Może ktoś z doświadczenia/słyszenia/własnych przemyśleń wypowiedzieć się na temat takiej instalacji?

Zestaw nie jest tani (razem z piecem 25kW to inwestycja około 15tys), ale gdyby miało to być praktyczne i ekonomiczne to mógłbym to przemyśleć.

Bardzo proszę o opinie.