HiszpanskaInkwizycja 31.07.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witajcie, chcę kupić działkę budowlaną. Właściciel jak i sąsiad mówią o wysokim poziomie wód gruntowych, m.in. to, że np. na wiosnę nie ma możliwości robienia fundamentów bo wykopy będą zalewane. 50m od działki jest staw na posesji sąsiada - obecnie woda jest ok. 1m od poziomu otaczającego gruntu. (może się trafi ktoś z okolicy i wypowie: Aleksandrów Łódzki, Szatonia, po południowej stronie W. Polskiego)Pytanie: jaki długofalowy lub bieżący wpływ na budowę i eksploatację domu będzie miał ten wysoki poziom wód gruntowych? Kłopoty z wilgocią na fundamencie? Kłopoty z szambem? Instalacje? Dom miałby być parterowy niepodpiwniczony.Przeszukiwałem forum ale może jeszcze ktoś by coś dorzucił? -- Pozdrawiam i dzięki z góryMichał Leder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 31.07.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Na temat wilgoci to niech inni się wypowiedzą - pewnie wpływ to ma. Ale jest też inny problem - gruntu. My zaczęliśmy na wiosnę i jak przejechał jakiś cięższy transport, to działka była po prostu bagnem. Zależy jaki masz grunt - my niestety mamy glinę. I dlatego piasek jak nam wozili, to tylko 12ton, a nie autem 28tonowym... Pompa od betonu nam się zakopała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 31.07.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witajcie, Przeszukiwałem forum ale może jeszcze ktoś by coś dorzucił? -- Pozdrawiam i dzięki z góry Michał Leder Witaj, Ja co prawda nie w okolicach Łodzi a pod Warszawą buduję dom. Poziom wód gruntowych średniorocznie na mojej działce wynosi 70 cm. Jak rozpoczynałem budowę woda stała na 40 cm, w lipcu była na głębokości 1,3 m. To co zrobiłem: 1. Podniesienie budynku o 40 cm do góry (zgodnie z zaleceniami architekta). 2. Poszerzenie ław fundamentowych o 10 cm (na wniosek kierbuda) 3. Dobre wysmarowanie dysperbitem ścian fundamentowych 4. Dobra instalacja pozioma. Wykopy zacząłem w połowie marca, jedyny problem jest taki, że albo zatrudnisz ekipę, która nie boi się pracy w wodzie, albo chińczyków (z pól ryżowych). Poczytaj mój dziennik - opisałem tam jak wylewaliśmy ławy przy wysokim poziomie wód gruntowych. Jeśli chodzi o inną infrastrukturę (np. szambo) - musi być wykonana zgodnie ze sztuką - czyli być szczelna Generalnie - działka z wysokim poziomem wódd gruntowych ma wady i zalety - wady znasz a zalety to np. dobra wydajność pompy ciepła, mniejsze zużycie wody do podlewania kwiatków i krzaczków (u mnie chaszcze osiągają 1,5 m wysokości bez podlewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 31.07.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ja tez mialem wysoki poziom wód gruntowych (0,6 m) i z fundamentami musiałem czekac do lipca coby obeschło i dało sie kopać, ogólnie trzeba powiedzieć że napewno budowa jest sporo droższa gdyż fundamenty wymagają solidnego zabezpieczenia przeciwodnego a to kosztuje i to niemalo jeśli sie chce to zrobić dobrze i mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HiszpanskaInkwizycja 31.07.2008 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 A o ile będzie takie zabezpieczenie fundamentów droższe? Tzn. ile szacunkowo wyniosło w Twoim przypadku? -- Michał Leder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 31.07.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 co prawda nie buduje ale mialem problem przy domu kory kupilemwoda podchodzila nawet i 50cm gruntuzalewalo to piwniczke i wychodzila wilgocsprawa sie uspokoila w momecie kiedy odrenowalem dom a w studni zaczelem utrzymywac staly poziom wody dziekizawieszonej pompie na wysokosci 2m od gruntuwiem rowniez ze na takich gruntach obok fundamentowkopie sie cos w rodzaju studni i z tamtod odprowadza sie wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.07.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 sprawa sie uspokoila w momecie kiedy odrenowalem dom a w studni zaczelem utrzymywac staly poziom wody dzieki zawieszonej pompie na wysokosci 2m od gruntu wiem rowniez ze na takich gruntach obok fundamentow kopie sie cos w rodzaju studni i z tamtod odprowadza sie wode Tylko że to powoduje większe koszty na wejściu (na etapie budowy trzeba to wykonać) i wyższe koszty na utrzymaniu (pompa, prąd, etc). To też trzeba brać pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 31.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 sprawa sie uspokoila w momecie kiedy odrenowalem dom a w studni zaczelem utrzymywac staly poziom wody dzieki zawieszonej pompie na wysokosci 2m od gruntu wiem rowniez ze na takich gruntach obok fundamentow kopie sie cos w rodzaju studni i z tamtod odprowadza sie wode Tylko że to powoduje większe koszty na wejściu (na etapie budowy trzeba to wykonać) i wyższe koszty na utrzymaniu (pompa, prąd, etc). To też trzeba brać pod uwagę oki oki pompa 60 zlotych i prad, z glebokosci 2m wybiera sprawnie wiec bedzie sie wlaczac dosc rzadko poza tym trzeba zrobic bilans pompa i prad a np przestoja w budowie lub tez opoznienia co do wykonania to troche pomyslowosci i bedzie taniej przy kopaniu fundamentow jedna dziura na np 3 m to nie taki koszt a woda uzyskana z takiej ala studni zasili budowe!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 31.07.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 w moim przypadku jakieś 20 tys droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 31.07.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 A o ile będzie takie zabezpieczenie fundamentów droższe? Tzn. ile szacunkowo wyniosło w Twoim przypadku? -- Michał Leder W moim przypadku wyniosło 0 zł. Beton jest materiałem wodnym, więc jedynym problemem jest zabezpieczenie fundamentu przed przemarzaniem - i tak miałem dać styropian 10 cm i tak, więc koszty nie wzrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 31.07.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Na temat wilgoci to niech inni się wypowiedzą - pewnie wpływ to ma. Ale jest też inny problem - gruntu. My zaczęliśmy na wiosnę i jak przejechał jakiś cięższy transport, to działka była po prostu bagnem. Zależy jaki masz grunt - my niestety mamy glinę. I dlatego piasek jak nam wozili, to tylko 12ton, a nie autem 28tonowym... Pompa od betonu nam się zakopała Witam. Mam identyczną sytuację. W obecnej chwili jest sucho i prawie wszystko wjedzie. Akurat udało się wyjść z ziemi ze stanem zerowym ale koszty okazały się trochę większe niż w przypadku budowania na normalnym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.08.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam. Mam identyczną sytuację. W obecnej chwili jest sucho i prawie wszystko wjedzie. Akurat udało się wyjść z ziemi ze stanem zerowym ale koszty okazały się trochę większe niż w przypadku budowania na normalnym terenie.To może napiszesz na czym musiałeś dołożyć. Przyda to się tym, którzy mają fundamenty przed sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 09.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam. Mam identyczną sytuację. W obecnej chwili jest sucho i prawie wszystko wjedzie. Akurat udało się wyjść z ziemi ze stanem zerowym ale koszty okazały się trochę większe niż w przypadku budowania na normalnym terenie.To może napiszesz na czym musiałeś dołożyć. Przyda to się tym, którzy mają fundamenty przed sobą. Zrobiłem szersze ławy fundamentowe o 10 centymetrów i już automatycznie poszło wiecej betonu o jakieś cztery kubiki, podniosłem też wyżej zero budynku. Sciana fundamentowa składa się z siedmiu warst bloczków. Budynek z zewnątrz będzie obsypany warstwą ziemi żeby uzyskać właściwą wysokość strefy przemarzania gruntu. Do wewnatrz fundamentów weszło 350 ton piachu tj około 25 kamazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noster78 09.08.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 tak jak to wcześniej ktoś napisał musisz pomyśleć też o tym jak na działkę wjechać, bo jak jest mokro to betoniarka, ciężarówka, czy koparka, ugrzęźnie na amen. Ja musiałam dodatkowo wysypać kilka wywrotek kamienia, żwiru i gruzu pod spód żeby w ogóle dało się wjechać bo bez tego ani rusz. Niestety kamień i żwir też kosztuje, gruz może ktoś za darmo odda. Niestety podmokła działka to dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 10.08.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 tak jak to wcześniej ktoś napisał musisz pomyśleć też o tym jak na działkę wjechać, bo jak jest mokro to betoniarka, ciężarówka, czy koparka, ugrzęźnie na amen. Ja musiałam dodatkowo wysypać kilka wywrotek kamienia, żwiru i gruzu pod spód żeby w ogóle dało się wjechać bo bez tego ani rusz. Niestety kamień i żwir też kosztuje, gruz może ktoś za darmo odda. Niestety podmokła działka to dodatkowe koszty. Zapomniałem o drodze dojazdowej.Około 200 ton gruzu co prawda za darmo ale za rozrzucenie trzeba było zapłacić i 60 ton piachu na wypełnienie i wyrównanie. To też są koszty budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts