Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające tynki

Recommended Posts

Witam wszystkich , mam pytanie dotyczące tynkowania zwykłym tynkiem przy pomocy listew tynkarskich. Otóż osadziliśmy takie listwy , otynkowaliśmy a po wyschnieciu zaczeły pojawiac sie ryski w miejscach gdzie są listwy pod tynkiem. Co moglismy zrobic źle ? :(

Na razie to nie problem bo to było akurat tynkowane pod płytki ale mam obawy , ze jak zaczniemy pokoje i to póżniej popęka to nie będziemy zachwyceni.

Prosze o pomoc, jak uniknąc tych peknięć ?

• 3 years później...

Pytanie do fachowców - skąd biorą się u nas na ręcznie wytynkowanych ścianach takie pęknięcia? Zagruntowałem ścianę, zrobiłem obrzutką cement z piaskiem pół na pół, odczekałem 2 dni i nałożyłem tynk cementowo wapienny (atlas). Jego grubośc to około 6-7 mm, ściany prościutkie, porotherm dryfix. Widoczne na zdjęciu pęknięcia tylko po nawilżaniu ściany, na suchym w ogóle nic nie widać, zwilżam opryskiwaczem 1 raz dziennie przez tydzień (tak pisało na opakowaniu). Zdjęcie wykonano po 2 tyg od położenia. Ostukiwałem tynk, żadnych dziwnych odgłosów - nigdzie pustego dźwięku - czy to wszystko normalne? z góry dzięki za odpowiedź...

http://kornatka.strefa.pl/dla%20muratora/tynki.JPG

stanley: cement z piaskiem pół na pół? Mam takie delikatne pytanie: czy ty chciałeś zrobić lastriko na ścianie? Przepis na lastriko - czyli tzw. sztuczny kamień - jest taki 40 kg grysu 20 kg cementu. Grys to granulacja do 8 mm. Przy piasku to podział 60 - 40 lub 50 - 50 [to pierwsze piasek, to drugie cement]. Stawiam tak delikatnie że to wyszło z powodu zbyt dużej ilości cementu w obrzutce... Ale to tylko moja sugestia. Skurcze...

Tynki wykonuje się w proporcjach 1-1-6 (cement-wapno-piasek) lub 1-2-9( cement-wapno-piasek). To co Ci wyszło na ścianach po zmoczeniu to jest normalny objaw zawsze ci się taka pajęczynka pojawi gdy ściana będzie mokra jak wyschnie to pajęczynka znika. Edytowane przez bladyy78