frytka30 31.07.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Witam wszystkich , mam pytanie dotyczące tynkowania zwykłym tynkiem przy pomocy listew tynkarskich. Otóż osadziliśmy takie listwy , otynkowaliśmy a po wyschnieciu zaczeły pojawiac sie ryski w miejscach gdzie są listwy pod tynkiem. Co moglismy zrobic źle ? Na razie to nie problem bo to było akurat tynkowane pod płytki ale mam obawy , ze jak zaczniemy pokoje i to póżniej popęka to nie będziemy zachwyceni. Prosze o pomoc, jak uniknąc tych peknięć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 31.07.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Moje orly usuwaly listwy przed koncowa zacierka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytka30 31.07.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Tak wiem , że można to zrobię ale chciałabym sie dowiedzieć co zrobić by tynk nie pękał a jednocześnie listwy pozostawic niie wyciągając ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 31.07.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Zjeść cukierka nie odwijając go z papierka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 31.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 zmniejszyć proporcje wapna w zaprawie , polać ścianę przed tynkowaniem wodą , Zasada jest taka , że po ściągnięciu tynku po łatach , usuwa sie te listwy i dopiero wtedy narzuca się ostatnią szlichtę tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.08.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 A czy to normalne że tynk między kominem a ścianą pękł na całej wysokości? W sumie komin może inaczej pracować niż ściana.Można to jakoś zamaskować czy zawsze będzie pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 11.05.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Pytanie do fachowców - skąd biorą się u nas na ręcznie wytynkowanych ścianach takie pęknięcia? Zagruntowałem ścianę, zrobiłem obrzutką cement z piaskiem pół na pół, odczekałem 2 dni i nałożyłem tynk cementowo wapienny (atlas). Jego grubośc to około 6-7 mm, ściany prościutkie, porotherm dryfix. Widoczne na zdjęciu pęknięcia tylko po nawilżaniu ściany, na suchym w ogóle nic nie widać, zwilżam opryskiwaczem 1 raz dziennie przez tydzień (tak pisało na opakowaniu). Zdjęcie wykonano po 2 tyg od położenia. Ostukiwałem tynk, żadnych dziwnych odgłosów - nigdzie pustego dźwięku - czy to wszystko normalne? z góry dzięki za odpowiedź... http://kornatka.strefa.pl/dla%20muratora/tynki.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.05.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 stanley: cement z piaskiem pół na pół? Mam takie delikatne pytanie: czy ty chciałeś zrobić lastriko na ścianie? Przepis na lastriko - czyli tzw. sztuczny kamień - jest taki 40 kg grysu 20 kg cementu. Grys to granulacja do 8 mm. Przy piasku to podział 60 - 40 lub 50 - 50 [to pierwsze piasek, to drugie cement]. Stawiam tak delikatnie że to wyszło z powodu zbyt dużej ilości cementu w obrzutce... Ale to tylko moja sugestia. Skurcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 12.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 To moje pierwsze próby tynkowania - garaż. Nie chciałbym aby problemy pojawiły się za jakiś czas kiedy będę wykonywał częśc mieszkalną. Co ew może stać się z tym co już polożone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.05.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Nic, najwyżej pęknięcia będą ilościowo większe i tyle. Pewne jest jedno - tak mocnego tynku chyba nie ma nikt w okolicy, bo to raczej beton jest a nie tynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Tynki wykonuje się w proporcjach 1-1-6 (cement-wapno-piasek) lub 1-2-9( cement-wapno-piasek). To co Ci wyszło na ścianach po zmoczeniu to jest normalny objaw zawsze ci się taka pajęczynka pojawi gdy ściana będzie mokra jak wyschnie to pajęczynka znika. Edytowane 13 Maja 2012 przez bladyy78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 13.05.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ok Balto - ale tylko obrzutkę mam taką mocną. Tynki, które nakładałem to gotowe z worków - Atlas lub baumit, ten pierwszy się lepiej nakładał - jakiś taki bardziej elastyczny, przypominał trochę gipsowy. Ogólnie wiem co źle zrobiłem - poprawie się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts