Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wytrzymalosc blatow z Corianu

ja-thor

Recommended Posts

czy ktos z wlasnego doswiadczenia badz wiedzy moze potwierdzic (badz nie), iz blat wykonany z CORIANU o grubosci 40mm i długosci 1080mm i szerokosci 555mm wraz z umywalką wpuszczona w ten blat, podparty na dwóch przeciwległych bokach (555mm) na sciankach z suporexu badz G-K nie zawali sie??? umywalka ma wymiary 475mm x 600 mm ...

Robilem jakies obliczenia ale to teoria... a praktyka to praktyka i mam lekkie obawy co do stabilnosci tej konstrukcji...

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne rady

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cena za 1 metr bieżący (niektore firmy podaja metr kwadratowy ale kit wie komu wierzyc) blatu o grubosci 40mm to tak od 900 - 1500 pln w zależnosci od "kolorystyki" - no i firmy wykonujacej taki blat. najczesciej takie firmy kupuja od producenta Corian i tylko przycinaja i wycinaja i kształtuja.. Cena nie jest mała ale materiał jest świetny.

• 6 months później...
My właśnie planujemy granit grubości 2cm z doklejką na 6 lub 8cm.

Cena taka sama jak corianu a jednak to kamień naturalny - przynajmniej mam gwarancję, że za 10 lat nic z nim się nie stanie :)

Błąd. Kamień naturalny jest bardzo niepraktyczny bo:

1. Nie daje się naprawiać (jeden ciężki upuszczony garnek i...)

Blat z konglomeratu jest bardzo łatwy do naprawy

2. Blat kamienny jest przeraźliwie zimny w dotyku

Blat z konglomeratu nie ma tej wady

3. Blat kamienny jest zabójczo ciężki - nie zawsze da się go wnieść w całości po wąskiej klatce schodowej

4. Nie da się idealnie zamaskować połączeń blatów kamiennych. Blaty z konglomeratu można dowolnie łączyć i spoiny będą niewidoczne.

Jedyną zaletą kamienia naturalnego jest to, że jest naturalny...

Rozumiem, że masz coś wspólnego z meblami ? :wink:

Namacałam się blatów z granitu, które są w ogrzewanych kuchniach i żaden nie był "przeraźliwie zimny" :wink:

Na szczęście budujemy dom i nie ma problemu z wąską klatką schodową - za to są 3m okna tarasowe - z wniesieniem nie ma problemu :)

Co do trwałości - widziałam u koleżanki blat z czarnego corianu po roku używania - uważam, że jest mocno przereklamowany - jednak rysy widać.

Za tę cenę wolę granit :)

Inna sprawa, że jestem zwolennikiem produktów naturalnych w domu (o ile się da) żadnych paneli tylko drewno na podłogach a blat z corainu wydaje mi się być "plastikowy" w dotyku - to oczywiście moje subiektywne odczucie.

1. Nie daje się naprawiać (jeden ciężki upuszczony garnek i...)

Blat z konglomeratu jest bardzo łatwy do naprawy

Jak można naprawić konglomerat. Mam z niego parapety i po ściągnięciu folii ochronnych okazało się, że w dwóch miejscach ma widoczne rysy. Co w takim razie można z tym fantem zrobić?

Jak można naprawić konglomerat. Mam z niego parapety i po ściągnięciu folii ochronnych okazało się, że w dwóch miejscach ma widoczne rysy. Co w takim razie można z tym fantem zrobić?

Ja wprawdzie nie naprawiałem jeszcze swojego blatu kuchennego, ale widziałem jak monterzy na miejscu doklejali i likwidowali spoiny.

Używali do tego celu szlifirtki z taka specjalną nakładką oraz jakiejś specjalnej żywicy (chyba kolorowej). O szczegóły pytałbym w firmach, które wykonują takie rzeczy :)