mayland 31.07.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Mam dylemat i prośbę do furomowiczów aby podzielili sie ze mną doświadczenią i wiedzą na temat prowadzenia i zakupów w sklepach internetowych. Myślę o otwarciu takowego. Zakładam koszty na początek: - założenie strony www ze sklepem - opłaty za serwer - co jeszcze? Nie mam kosztów organizacyjnych związanych z rejestracją działalności, us i zus. Działalność już istnieje i jest to sklep stacjonarny. Trzeba będzie tylko poszerzyć profil działalności. ALe koszty zwiazane z samą działalnością są już i tak ponoszone. Sklep internetowy oczywiście z tym samym asortymentem. To jakby poszerzenie obecnej działalnosci z tym, że musiałabym sama zajać sie nim organizacyjnie. Troche sie boję czy dam radę. WIem, tego nikt mi nie zagwarantuje. Zdaję sobie z tego sprawę. Może Wasze rady i uwagi pomogą mi podjąć decyzję. Na co zwrócić uwagę? Co mnie może spotkać z czym Wy sami mieliscie do czynienia? Czego się wystrzegać? Czego pilnować najpilniej? Czy z firmami kurierskimi podpisać umowy na przesylki? I chyba wiele innych pytań, które powinnam zadać a o których nie mam narazie pojecia Bardzo dziękuję z góry za odzew i Wasze zainteresowanie moim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.07.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Działalność już istnieje i jest to sklep stacjonarny. Trzeba będzie tylko poszerzyć profil działalności. W takim przypadku jak najbardziej nastawić się na sprzedaż online. Nic nie tracisz praktycznie a możesz zyskać nowych klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.07.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Zakładam koszty na początek: - założenie strony www ze sklepem - opłaty za serwer - co jeszcze? Do tego dojdzie utrzymanie tego serwisu www. + opłaty za domenę. Ale możesz jeszcze rozpatrzyć sprzedaż poprzez Allegro. Sam ostatnio wynalazłem kilka narzędzi na allegro i potem podjechałem do pobliskiego sklepu z listą co chcę kupić u nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.07.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Ale możesz jeszcze rozpatrzyć sprzedaż poprzez Allegro. Sam ostatnio wynalazłem kilka narzędzi na allegro i potem podjechałem do pobliskiego sklepu z listą co chcę kupić u nich. Ja myslę, że to jest nawet lepsze wyjście niż własny sklep. Ostatnio stosowałem tą samą metodę. Szukać innych sklepów w sieci mi się normalnie nie chciało. A allegro znam, wiem jak się tam poruszać, więc jest prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.07.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Tak myślę, że zaczne od drobnicy na Allegro. Tam juz buszuję od kilku miesiecy i pewnei sie czuję, znam reguly. Sklep moze za kilka tygodni, miesięcy.... jak ochłonę po odejściu z pracy w budżetówce Sprzedajemy kosztowne, duże i cięzkie przedmioty oraz drobnicę. Pewnie przydadzą mi się umowy z firmami kurierskimi i bankami na zakupy ratalne. Jutro jestem umówiona z chlopakiem od strony www. Zobaczymy co mi zaproponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 dokładnie , kochana ... myślę, że allegro to bardzo dobry pomysł na początek tam też jest możliwość zaistnienia jako "sklep" (taka nowa opcja niedawno wprowadzona)- co prawda nie wiem na jakich to działa zasadach ,ale wiem że jest taka możliwość nic strasznego ...handluję na allegro (przeważnie ciuchami) od lat .... na czas budowy stopnęłam bo to bardzo absorbujące zajęcie ...ale rozważam ponowne podjęcie tej sprawy jeszcze jedno ....mając firmę i sprzedając na allegro nowe rzeczy musisz odprowadzać podatek .... ja też mam firmę , ale na allegro sprzedaję rzeczy używane bądź takie które przeleżały nieużywane i tym sposobem podatku nie odprowadzam ....czyli każdy kombinuje jak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.08.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Pewnie przydadzą mi się umowy z firmami kurierskimi i bankami na zakupy ratalne.Umowy z firmami kurierskimi przydają się w okresach wzmożonego ruchu jak Święta. Wtedy kurierzy przyjmują bardzo często tylko od firm, z którymi mają podpisane umowy. Z drugiej strony coraz wiecej z nas woli kuriera aniżeli pocztę polską. Umowy z bankami - tylko jeżeli sprzedajesz towar większej wartości. Dla drobnicy i towarów nie przekraczających 2-3 tysiecy raczej chyba nie ma potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.08.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Jutro jestem umówiona z chlopakiem od strony www. Zobaczymy co mi zaproponuje.Wykonanie nawet prostego sklepu internetowego może Cię kosztować więcej aniżeli opłaty pobierane przez Allegro. Chyba, że chcesz wykonać sobie zwykła stronę www o firmie i asortymencie a sprzedawać początkowo tylko na allegro. Pamiętaj, że jak już zostało tutaj napisane - wiele z nas jak szuka czegoś, to idzie bezpośrednio na allegro, bo wie że tam jest wszystko - a nie wyszukuje w sieci firm handlujących danym towarem we własnych sklepach internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 przecież może sobie zrobić też "przekierowanie" ...czyli na allegro wystawiać tylko niektóre towary , a w stronie "o mnie" podać link do właściwej strony internetowej gdzie umieści i opisze cały asortyment z adnotacją "napisz co chcesz a wystawię to dla Ciebie" ...wiele firm na allegro tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 umowy z bankami ...hm ...ja korzystam z normalnego konta osobistego (choć mam firmowe ) .... jako firma na pewno masz swoje konto bieżące-firmowe - możesz przecież z niego korzystać na potrzeby handlu internetowego ....jeśli nie chcesz mieszać jednego z drugim , to wiem że w niektórych bankach jest możliwość otwarcia subkonta - czyli takie nieco osobne podkonto pod właściwym kontem - i możesz go używać tylko do potrzeb handlu internetowego...przydaje się też bardzo usługa internetowej obsługi konta umowy z kurierami ...nie zawierałam ...korzystam z usług poczty polskiej lub inpost ... na 600 sprzedanych towarów zdarzyła mi się raptem jedna reklamacja kiedy to przesyłka zaginęła- znaczy wsiorbało ją i poczta wypłaciła mi należność za zaginiony towar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.08.2008 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Napewno nie rzucę sie na wszystko jednocześnie. Grupuje tylko informacjie i zapisuję wazne sprawy. U nas zakup bez fa nie wyjdzie. Na sprzęt jest gwarancja udzielana na podstawie fa. Dziękuje za Wasze opinie i komentarze Może jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 01.08.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Tak myślę, że zaczne od drobnicy na Allegro. Tam juz buszuję od kilku miesiecy i pewnei sie czuję, znam reguly. Sklep moze za kilka tygodni, miesięcy.... jak ochłonę po odejściu z pracy w budżetówce Sprzedajemy kosztowne, duże i cięzkie przedmioty oraz drobnicę. Pewnie przydadzą mi się umowy z firmami kurierskimi i bankami na zakupy ratalne. Jutro jestem umówiona z chlopakiem od strony www. Zobaczymy co mi zaproponuje. Profesjonalny sklep internetowy (wyposażenie łazienek, jeden z najpopularniejszych w PL) to koszt kilkudziesięciu tysięcy zł za stworzenie i kilka-kilkanaście miesięcznie za obsługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.08.2008 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Pewnei maja też obroty odpowiednio wysokie bo gdyby sie to nie opłacało to by tego nie robili. Mniejszy sklep-mniejsze koszty a jednak rynek szerszy bo w sieci. Przecież działają także sklepy mniejsze, nastawione np. na rynki lokalne ale o wiekszym zasiegu niż np. teren jednego miasta. Wtedy spedycja moze byc własna i też jest to opłacalne. W normalnych warunkach nikt by nie jeździł z jednego końca województwa do drugiego by zajrzeć do sklepu na ulicy X Kilnanaście tys..... troche to dużo, nie ukrywam. ALe czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Koszty ...hm.... jaki mogą być koszty? ja nie znam na pewno wszystkich , ale może wspólnymi siłami forumowymi uda się dojśc do tego jaki jest koszt stworzenia i utrzymania takiej działalności? mówię tu o profesjonalnym sklepie internetowym ...bo na allegro to wiadomo (wystawiasz aukcje, płacisz podatek, płacisz prowizję od wystawienia i sprzedaży) - stworzenie strony internetowej (koszt domeny, koszt informatyka który nad tym przysiądzie) -koszt reklamy- bo bez tego ani rusz -podatek jakie kwoty? co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Koszt przesyłek. Jeśli chce się przyciąnąć klientów to koszt przesyłek powinnien być niski lub zerowy (np. w przypadku zakupów powyżej jakiejś kwoty) a w takim przypadku część tych kosztów ponosi sprzedawca albo trzeba mieć duże upusty w firmie kurierskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaskaMan 09.08.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Podstawą jest znalezienie/wynalezienie dobrej domeny. Co do sklepu - na rynku można znaleźć gotowe szablony na poczatek (np. home.pl) koszt niewielki, a pozwoli na "pierwsze kroki" w sieci (pozycjonowanie, linkowanie itd). Może warto poszukać studenta informatyki - niektórzy mają wiedzę sporą i b. ciekawe pomysły. Zrobią to samo co firma za 10 krotnie mniejsze pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 09.08.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Koszty ...hm.... jaki mogą być koszty? ja nie znam na pewno wszystkich , ale może wspólnymi siłami forumowymi uda się dojśc do tego jaki jest koszt stworzenia i utrzymania takiej działalności? mówię tu o profesjonalnym sklepie internetowym ...bo na allegro to wiadomo (wystawiasz aukcje, płacisz podatek, płacisz prowizję od wystawienia i sprzedaży) - stworzenie strony internetowej (koszt domeny, koszt informatyka który nad tym przysiądzie) -koszt reklamy- bo bez tego ani rusz -podatek jakie kwoty? co jeszcze? Dodam od siebie: - sklep w wersji pudełkowej ok 500-1000pln - sklep z dedykowanym oprogramowaniem od 10000pln, - koszty związane z reklamą ok 5x więcej niż zakup profesjonalnego oprogramowania , - koszt serwisu technicznego sklepu- chyba, że jest w cenie, - koszt dodatkowych modułów np.: system partnerski, program lojalnościowy(dot. wersji pudełkowych), - koszt stałego dostepu do internetu, - koszt pakowania czyli pudełka, koperty, taśma, folia (mi to wydawało się śmieszne ale przy sprzedaży ok 5-6tyś paczek rocznie to już coś), - koszt utrzymania domeny ok 110-130pln/rok, - koszt utrzymania serwera- w zależności od ruchu na stronie i liczby wystawionych towarów od 500pln/rok, - koszt wykonania zdjęć lub zakupu przynajmniej namiotu bezcieniowego, - koszt tłumaczenia opisów na x języków obcych (nawet 100 towarów na 4 języki to jest koszt), - koszt związany z magazynowaniem towaru- u Ciebie odpada, ponieważ masz własną działalność i zapewne masz magazyn, Mogę tak wyliczać i wyliczać ale mówiąc krótko: moim zdaniem koszt otwarcia i prowadzenia sklepu internetowego na przyzwoitym poziomie nie jest niższy niż otwarcie sklepu stacjonarnego w małym mieście (nie licząc kosztu wynajmu lokalu). A pracy jest ogrom. Skąd to wiem??- od 2 lat prowadzę firmę produkcyjną, której głównym kanałem zbytu detal. jest e-commerce. I na początku gdy chciałem oszędzić i miałem na ten cel (sklep inter.) ok 20000pln to powiem Ci, że zmarnowałem tą kasę. Za tydzień otwieram prawdziwy sklep internetowy i mogę Ci z ręką na sercu powiedzieć, że jeżeli chcesz zacząć działać bez wolnych 50kpln, które zaczną pracować na siebie po ok 2-3latach to przepadłaś. Chyba, że traktujesz to jako dodatkowy kanał sprzedaży i możesz bez stresu zaryzykować parę tyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 12.08.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 W profesjonalnym sklepie internetowym płacisz za oprogramowanie, ale skąd ktoś wcześniej wziął koszt kilkudziiesięciu tysięcy złotych to nie wiem. Chyba , ze liczył w tym zaopatrzenie sklepu. Mogę powiedziec ile mnie kosztowała moja strona www. - 3 tys. Chociaż byly firmy, które proponowaly mi zrobienie strony za 10 tys. Plus domena - okolo 100 zl/ rok. Co do allegro. sama wystawiam na Allegro, podobnie jak większość. Ale tam wszystko mam droższe - opłaty Allegro ktoś musi przecież pokryć. Stąd uważam, że błędem jest szukanie wyłącznie tam towarów, bez przejrzenia oferty przynajmniej kilku sklepów internetowych. Ale wybór należy do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 13.08.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja też przymierzam sie do otwarcia sklepu internetowego. U mnie koszty obejmować będą założenie firmy. Robiłam wywiad u koleżanki, która jest w identycznej sytuacji jak mayland. Ma sklep od kilku lat jako dodatkową działalność do sklepu stacjonarnego. Pozycjonuje tylko za darmo, a mimo to sprzedaje. Korzysta z gotowego szablonu sklepu, za 900 PLN i twierdzi, że utrzymanie sklepu kosztuje mniej niż wystawienie tych wszystkich towarów na Allegro, gdzie opłaty w tej chwili są już spore.Od 5 lat, od czasu do czasu, sprzedaję na Allegro, głównie używane towaramy, i widzę jak te opłaty rosną. Jako kupujacy też obserwuję, że sklepy internetowe maja zazwyczaj korzystniejszą ofertę. Z drugiej strony Allegro jest bardzo łatwe do poruszania się dla klienta, więc sądzę, że pomysł z wystawieniem tam kilku przedmiotów i podanie linku do sklepu właściwego jest bardzo dobry. Może podchodzę do tego zbyt naiwnie/optymistycznie, ale nie mam wolnych 50 kpln i mam nadzieję zaistnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Z drugiej strony Allegro jest bardzo łatwe do poruszania się dla klienta, więc sądzę, że pomysł z wystawieniem tam kilku przedmiotów i podanie linku do sklepu właściwego jest bardzo dobry.. Allegro nie tylko nie pozwala na umieszcznie linku do sklepu właściwego, ale wręcz tego zabrania. Poczytajcie dokładnie regulamin. Owszem niektórzy tak robią, ale pewnie do czasu, aż ktoś się dopatrzy. I zawiesi im konto. Sklepy Allegro nie mają nic wspólnego z prawdziwymi sklepami. Może je założyć każdy kto chce, a nie kto ma działalność. Ja utrzymuję sklep Allegro wyłącznie dlatego, że mogę mieć swoją nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts