PITMAN 13.08.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 W profesjonalnym sklepie internetowym płacisz za oprogramowanie, ale skąd ktoś wcześniej wziął koszt kilkudziiesięciu tysięcy złotych to nie wiem. Chyba , ze liczył w tym zaopatrzenie sklepu. Mogę powiedziec ile mnie kosztowała moja strona www. - 3 tys. Chociaż byly firmy, które proponowaly mi zrobienie strony za 10 tys. Plus domena - okolo 100 zl/ rok. Jeżeli udało Ci się otworzyć sklep za 3kpln to gratuluję i jestem pełen podziwu. Mam nadzieję, że nie jest to jakaś tandetna stronka, która z zasadami handlu e-commerce nie ma nic wspólnego. Jestem ciekaw ile kosztuje reklama takiego sklepu i dlaczego tak mało?? Pamiętaj, ze dzwignią handlu jest reklama i za 100-500pln nic nie zrobisz. Szkoda, że nie można wklejać linków ale na PW podam Ci namiar na parę osób, które zajmują się e-commerce zawodowo i może rozmowa z nimi odmieni Twoje zdanie. Pozycjonowanie- nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że cena zależy od "poziomu trudności" słowa. I tak słowo "bielizna" będzie bardziej kosztowne w pozycjonowaniu niż np.: "taśma polipropylenowa". Dlaczego?? Bo więcej osób ma sklepy z bielizną i pozycjonuje na to słowo. Przytoczę wypowiedź człowieka na jednym z for internetowych dot zakładania sklepu: "Chciałem poruszyć temat zakładania nowych sklepów i ich rentowności, a raczej świadomości i umiejętności działania on-line . Mam czasem wrażenie że ludzie otwierający nowe sklepy idą na przód z zasadą ,, nie pytaj jak to działa’’. Większość sklepów działających tradycyjnie (ale nie w markowych sieciach) zaczyna otwierać swoje sklepy on-line np. małe księgarnie, sklepy AGD etc. Oczywiście pojawiają się też małe firmy, które również SZUKAJĄ szczęścia. Uważam że w Polsce nie do końca traktuje się tego typu biznes poważnie. Dobrze że pojawiają się takie książki jak ,,Jak założyć skuteczny i dochodowy sklep internetowy" (nie miałem jeszcze przyjemności przeczytać). Mam nadzieje że książka nie wmawia że sklep internetowy to prosty i świetny biznes. Główne powody tragedii sklepów (sklepików) według mnie są następujące : 1. brak wiedzy o rynku on-line i zakładanie że przecież to takie proste 2. słaba reklama, albo jej brak 3. źle wykonany sklep 4. brak unikalności – powielanie innych działających na tym samym rynku w tym samym segmencie z tym samym produktem (np. kolejna identyczna księgarnia) na tym samym oprogramowaniu (sic!). Sorry ale to nie ma prawa działać. 5. zły poziom cen (analiza wrażliwości na cenę i przywiązanie do marki) zakładanie że niższa cena przyciągnie klientów (głównie produkty do 100 zł ) - prowadzi to do nierentowności przedsięwzięcia. 6. Brak planów, analiz, założeń – biznesplanów , dobrych doradców Nie wiem czy książka porusza również elementy ekonomiczne i marketingowe. (analiza , identyfikacja, budowa marki, etc…). Złożoność tych wszystkich elementów doprowadza do tego że jest to trudne. Moj post nie miał za zadanie abyś zaprzestał tworzyć swój sklep a przemyślał 3 razy czego naprawde chcesz i co masz zamiar osiągnąć." I jeszcze jeden cytat: "Żaden sklep nie musi upaść? Jest akurat dokładnie odwrotnie. W handlu online nie ma czegoś takiego jak renta geograficzna - zjawisko znane z handlu tradycyjnego, gdzie klientowi niekoniecznie chce się jeźdić w poszukiwaniu tańszej oferty i wybiera tą która jest bliżej niego. W ecommerce konkurencja jest bardzo ostra promocja kosztowna a budowanie zaufania długotrwałe. Można oczywiście postwić sklep - ba nawet umieścić w nim wirtualną ofertę ( jest takich witryn sporo) ale co to ma wspólnego z zarabianiem pieniędzy? Na pierwszego klienta czeka się miesiącami a na pierwsze prawdziwe zyski jeszcze dłużej. A wszystko wymaga nakładów pracy i inwestycji. Dodajmy z dość dużym marginesem ryzyka. To tak na ochłodę entuzjastom.." Ja przez 2 lata nauczyłem się, że założenie sklepu internetowego nie jest taką prostąsprawą. I jeżeli coś chce się robić dobrze (czyt. zarabiać) to nalezy najpierw włożyć sporo kasy i pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.08.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 PITMAN mówimy o dwóch różnych rzeczach. Mayland pytała o zakładanie sklepu internetowego, zasady, koszty itp. A ty mówisz już o tym, żeby z tego wyżyć. Przy działalności w tradycyjnym sklepie uważam, ze jak najbardziej można otwierać dodatkowo sklep internetowy. Utrzymanie się wyłącznie ze sklepu internetowego to jest zupełnie inna para kaloszy. Ja na razie pakuję pieniądze w zatowarowanie sklepu, bo z moim małym asortymentem nie mam z czym walczyć. Na reklamę i pozycjonowanie przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Anisia3 troszkę się minęliśmy. Chodzi mi o to, że lepiej się uczyć na cudzych błędach niż na swoich. Dlatego napisałem, ze zakładanie sklepu, korzystając z rozwiązań pudełkowych lub szablonów bez dużego nakładu finansowego- jest pozbawione sensu. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na urlop lub wycieczkę. No bo po co zakładać sklep jeżeli nie będzie z tego wymiernej korzyści??Ja popełniłem ten błąd i wtopiłem parę kpln. I na dzień dzisiejszy, po 2 latach, mogę śmiało powiedzieć, ze handel w sieci jest trudny i wymaga wkładu finansowego. I nie warto porywać się na jakieś gotowe rozwiązania, które przyniosą w ogólnym rozrachunku więcej strat niż zysków. P.S. Oczywiście od tej reguły są wyjątki i jeżeli mamy pomysł na towar, którego nie ma nikt lub branżę niszową- to wtedy całe przedsięwzięcie ma szansę na sukces.P.S. 2 Jeżeli ktoś będzie zainteresowany nieodpłatną pomocą i radą (nawet gdy się zdecyduje na gotowe rozwiązanie) chętnie pomogę lub odeślę do dobrych fachowców, którzy nieodpłatnie coś doradzą. Wszelkie info. na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja pewnie będę pierwsza, która się do ciebie zgłosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Serdecznie zapraszam. Jeżeli będę mógł to pomogę. Jeżeli nie- to wyślę do mądrzejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Bez przesady. Koszty są takie:* serwer to rząd 100 PLN za rok,* domena .pl to ok. 100 PLN za rok, ale pierwszy rok najczęściej jest promocyjny i kosztuje kilka-kilkanaście PLN,* postawienie sklepu internetowego na własną rękę na własnym serwerze może kosztować 0 PLN,* uzupełnienie sklepu opisami towarów może kosztować 0 PLN. I nie jest to nic wyjątkowo trudnego. Sam będę wkrótce stawiać dokładnie taki (darmowy) sklep w obrębie mojej witryny internetowej i tam będę sprzedawać towary zbliżone tematycznie do witryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Zajmując się promocją sklepu i sprzedażą produktów nie mam czasu na zrobienie ciekawych opisów. Więc kosztuje to troszkę więcej niż 0pln. Zakładając, że mamy ok 500 towarów x 4 języki= ?? Cfyba, że Twoja oferta to 20 produktów sprzedawanych tylko na terenie Polski. W takim wypadku sprawa wygląda inaczej. Dlaczego ludzię myslą, że darmowe oprogramowanie jest ok?? Pierwsze pytanie: co z serwisem takiego sklepu i eliminowaniem błędów które się pojawią?? Za free ktoś to zrobi?? Jak wygląda modernizacja stronki?? Nowe moduły sam stworzysz?? Serwer za 100PLN?? A nie zapomniałeś wspomnieć o liczbie odwiedzin i liczbie wystawionych towarów?? Bo chyba ma to wpływ na cenę serwera.... I ostatnie pytanie: postawienie sklepu na własną rękę!! Co to oznacza wg Ciebie?? Że sam mam napisać oprogramowanie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Zajmując się promocją sklepu i sprzedażą produktów nie mam czasu na zrobienie ciekawych opisów. Więc kosztuje to troszkę więcej niż 0pln. Zakładając, że mamy ok 500 towarów x 4 języki= ?? Stawiasz sklep i konsekwentnie, w wolnych chwilach go uzupełniasz. To wersja za darmo. Jeśli nie masz czasu na uzupełnianie asortymentu w sklepie, zlecasz to komuś. Dlaczego ludzię myslą, że darmowe oprogramowanie jest ok?? A dlaczego mieliby myśleć inaczej? Pierwsze pytanie: co z serwisem takiego sklepu i eliminowaniem błędów które się pojawią?? Jakie błędy? W oprogramowaniu? Za free ktoś to zrobi?? Tak, właściciel sklepu. Korzystając z supportu społeczności tworzącej to oprogramowanie i wykorzystującej je. Jak wygląda modernizacja stronki?? W ogóle. Sklep uruchomiony ma sprzedawać a nie mieć odświeżaną szatę graficzną. Chyba, że coś innego rozumiesz pod pojęciem modernizacji. Nowe moduły sam stworzysz?? Tak, albo korzystam z gotowych modułów, napisanych przez innych ludzi. Poza tym instaluję raz zestaw potrzebnych modułów, obsługujących dodatkowe funkcje, sposoby przesyłki, formy płatności, potem nie ma potrzeby dodawać nowych. Serwer za 100PLN?? A nie zapomniałeś wspomnieć o liczbie odwiedzin i liczbie wystawionych towarów?? Bo chyba ma to wpływ na cenę serwera.... Owszem, ma. Tylko tyle, że u wielu providerów po kupieniu taniego serwera można przejść na wyższy, oferujący możliwości potrzebne do obsługi popularnego sklepu. Póki sklep jeszcze nie istnieje i nic nie zarabia, nie ma sensu płacić więcej. Potem można dokupić miejsce na serwerze czy transfer, gdy będzie potrzeba... I ostatnie pytanie: postawienie sklepu na własną rękę!! Co to oznacza wg Ciebie?? Że sam mam napisać oprogramowanie?? Nie, własnoręczne zainstalowanie gotowego, darmowego oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ad. 1 Masz czas na uzupełnianie przy wysyłce 3 paczek dziennie. Bo później go brakuje. Chyba, że sprzedaż na tym poziomie Ci satysfakcjonuje?? Ad. 2 Chciałbym zobaczyć 3 dobre sklepy postawione na darmowej platformie?? Ciekawe dlaczego takich nie ma?? I wogle dlaczego wszystkie szanujące się sklepy mają dedykowane oprogramowania?? Bo nie mają co z kasą robić?? Ad. 3 Skoro są fora internetowe, społecznościowe dotyczące konkretnych platform oznacza to, że chyba są błędy i niedoskonałości np.: kiepska optymalizacja?? Jeżeli uważasz inaczej to kończymy dyskusję. Ad. 4 jw. Ad. 5 Wykazałeś się nikłą lub brakiem wiedzy dot. psychologii sprzedaży. Powiem Ci, że gość, który zmienił tylko KOLOR ceny zwiększył sprzedaż o 12%!!!!!!!! Wolisz robić zakupy w ładnym, czystym sklepie czy zasyfionej budce?? W internecie kupujesz OCZAMI!! Dlaczego?? Bo nie ma możliwości organoleptycznie sprawdzić towaru... Ad. 6 Skoro potrafisz- to ok. Ale to wariant dla informatyków. Ad. 7 Zapomniałeś o tym wcześniej napisać?? Dziwne, bo ktoś nie mający zielonego pojęcia o tym będzie po roku niemile zaskoczony.... prawda?? Moim zdaniem- można porównać stawianie sklepu int. do budowy domu. Są 2 warianty: a) stawiaisz lepiankę (to za darmo, tamto za pół ceny, ten doradzi, tamten może pomoże, najtańsze materiały- potem się wymieni), b) od początku do końca robisz wszystko solidnie. Osoby, które tak bardzo forsują idee taniego handlu w necie kojarzą mi się ze mną jakiś czas temu. Ja również myślałem, ze da się tanio wszystko zrobić. Jednak w zetknięciu z rzeczywistością szybko zmieniłem pogląd.... Niemniej każdemu życzę sukcesów w handlu i szybkiego zysku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ad. 1 Masz czas na uzupełnianie przy wysyłce 3 paczek dziennie. Bo później go brakuje. Chyba, że sprzedaż na tym poziomie Ci satysfakcjonuje?? Jeśli sklep internetowy ma być rozszerzeniem działalności sklepu zwykłego, to każda sprzedaż satysfakcjonuje... Poza tym, tak się składa, że etap dodawania towarów zazwyczaj ma miejsce przed zdobyciem przez sklep większej liczby zamówień. Ad. 2 Chciałbym zobaczyć 3 dobre sklepy postawione na darmowej platformie?? Proszę bardzo: http://www.specshop.pl http://www.machinegun.pl/sklep http://www.kratki.pl Wszystkie oparte na oscommerce. Ciekawe dlaczego takich nie ma?? Jak nie jak tak? I wogle dlaczego wszystkie szanujące się sklepy mają dedykowane oprogramowania?? Co to są "szanujące się sklepy"? Merlin? Dla sklepu startującego od zera nie ma potrzeby kupować oprogramowania, wystarczy wdrożyć oprogramowanie dostępne za darmo. Bo nie mają co z kasą robić?? Niewykluczone, że przy większej skali rozwiązania personalizowane sprawdzają się lepiej, niż te "z pudełka". Ad. 3 Skoro są fora internetowe, społecznościowe dotyczące konkretnych platform oznacza to, że chyba są błędy i niedoskonałości np.: kiepska optymalizacja?? Jeżeli uważasz inaczej to kończymy dyskusję. Nie, nie uważam inaczej. Są błędy i niedoskonałości w darmowym oprogramowaniu. Są też błędy i niedoskonałości w oprogramowaniu dedykowanym. Jeśli uważasz inaczej, to kończymy dyskusję. Jest tylko różnica, między 1 000 sklepów postawionych na darmowym oprogramowaniu a 10 sklepami postawionymi na dedykowanym. Jak myślisz, w którym oprogramowaniu błąd zostanie szybciej znaleziony? I tu i tu błędy są łatane przez nowe wersje oprogramowania. Nie widzę więc różnicy... Ad. 5 Wykazałeś się nikłą lub brakiem wiedzy dot. psychologii sprzedaży. Powiem Ci, że gość, który zmienił tylko KOLOR ceny zwiększył sprzedaż o 12%!!!!!!!! Wolisz robić zakupy w ładnym, czystym sklepie czy zasyfionej budce?? Wow! I powiesz mi, że nie można zrobić na bazie darmowego oprogramowania ładnego, czystego sklepu? I w darmowym sklepie nie można zmienić koloru, jakim podawana jest cena? Ad. 6 Skoro potrafisz- to ok. Ale to wariant dla informatyków. Niespecjalnie. Informatykiem nie jestem, w mojej opinii poradzi sobie z tym każdy, kto ma ochotę to zrobić i nauczyć się tego, czego nie umie. Ad. 7 Zapomniałeś o tym wcześniej napisać?? Dziwne, bo ktoś nie mający zielonego pojęcia o tym będzie po roku niemile zaskoczony.... prawda?? Zaraz zaraz... Dyskusja dotyczy kosztów STARTU sklepu internetowego. Aby sklep uruchomić nie trzeba kupować konta hostingowego o dużych parametrach. To może być potrzebne dopiero później, gdy sklep odniesie sukces przekraczający możliwości taniego konta hostingowego. Moim zdaniem- można porównać stawianie sklepu int. do budowy domu. Są 2 warianty: a) stawiaisz lepiankę (to za darmo, tamto za pół ceny, ten doradzi, tamten może pomoże, najtańsze materiały- potem się wymieni), b) od początku do końca robisz wszystko solidnie. Sklep na darmowym oprogramowaniu można też zrobić solidnie, i do tego własnoręcznie. Osoby, które tak bardzo forsują idee taniego handlu w necie kojarzą mi się ze mną jakiś czas temu. Ja również myślałem, ze da się tanio wszystko zrobić. Jednak w zetknięciu z rzeczywistością szybko zmieniłem pogląd.... To, że Tobie coś nie wyszło, nie oznacza automatycznie, że i innym się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ad. 1 Jasne- dobre podejście do interesu. Powodzenia. Ad. 2. Żadnego z podanych sklepów nie ma w rankingu najlepszych sklepów. Nie mam za bardzo czasu szukać kategoriami ale chyba nie masz zamiaru porównać tego sklepu z bronią do np.: bron.pl ?? Ad. 3 A może powodem otwierania sklepu na darmowej platformie jest brak kasy??- jeżeli tak to co innego. Ad. 4 Do każdej skali lepiej się sprawdzają sklepy robione pod indywidualne zamówienie. wystarczy określić docelową grupę odbiorców naszego towaru (wiek, płeć, pochodzenie itd.). Ad. 5 Jeżeli każdy z 1000 Twoich darmowych sklepów został na własną rękę zmodernizowany przez właściciela to wspólne eliminowanie błędów jest raczej bardzo trudne lub NIEMOŻLIWE. Kupując sklep robiony pod moje dyktando to mam zagwarantowane usunięcie awarii w ciągu np.: x godz. A jak będzie u Ciebie?? Jeżeli sam sobie nie poradzisz to niestety ale bulisz informatykowi ciężką forsę. Poza tym pisząc o łataniu zmodernizowanego programu nowymi (standardowymi) wersjami strzelasz do własnej bramki. Ad 6. Sorrki ale chyba nie za bardzo widziałeś ładny i funkcjonalny (!!)sklep?? Taki przykładowy strzał http://www.smakprostoty.pl lub http://www.twojakoszula.pl http://www.intymna.pl (napisz do właściciela- to mądry człowiek i ma dużo do powiedzenia o handlu w sieci. Może zmienisz trochę poglądy). Ad. 7 Jasne- każdy sobie poradzi z przerobieniem lub usprawnieniem programu buhaha I ostatnie- nie żalę się nikomu, że mi nie wyszło. Wprost przeciwnie. Funkcjonuję bardzo dobrze. A ideą tego zacnego forum jest to, że można opisać coś, przestrzec przed błędami tych, którzy dopiero zaczynają coś, co ja juz przerobiłem. Tylko dlatego napisałem, że warto pomyśleć i rozważyć "mocne" wejście na rynek handlu w sieci. P.S. Poszukaj w danych statystycznych ile nowootwartch sklepów internetowych jest zamykanych w pierwszym roku działalności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Łatwiej będzie z Tobą dyskutować, gdy będziesz cytować fragmenty, do których się odnosisz. Ad. 1 Jasne- dobre podejście do interesu. Powodzenia. Czyż nie o to chodzi wątkotwórczyni? O rozszerzenie działalności na sieć? Jeśli tak, wariant minimum jest dokładnie taki, jak przedstawiłem: darmowy soft i tani hosting. Ad. 2. Żadnego z podanych sklepów nie ma w rankingu najlepszych sklepów. W jakim rankingu? Oba sklepy "militarne" są w "branży" popularne. Obecność w żadnym rankingu nie jest potrzebna, by odnieść sukces, zwłaszcza dla sklepu niszowego. Nie mam za bardzo czasu szukać kategoriami ale chyba nie masz zamiaru porównać tego sklepu z bronią do np.: bron.pl ?? Dlaczego nie? O jakości sklepu i ilości powracających klientów świadczy nie wygląd sklepu czy zastosowanie dedykowanego oprogramowania, tylko jakość towaru i obsługi klienta. Ad. 4 Do każdej skali lepiej się sprawdzają sklepy robione pod indywidualne zamówienie. wystarczy określić docelową grupę odbiorców naszego towaru (wiek, płeć, pochodzenie itd.). Ale masz jakieś wsparcie? Ad. 5 Jeżeli każdy z 1000 Twoich darmowych sklepów został na własną rękę zmodernizowany przez właściciela to wspólne eliminowanie błędów jest raczej bardzo trudne lub NIEMOŻLIWE. Dlaczego? Kupując sklep robiony pod moje dyktando to mam zagwarantowane usunięcie awarii w ciągu np.: x godz. A jak będzie u Ciebie?? Jeżeli sam sobie nie poradzisz to niestety ale bulisz informatykowi ciężką forsę. Dokładnie tak. Jeśli sam sobie nie poradzę z zainstalowaniem aktualizacji, robi to ktoś za mnie. Poza tym pisząc o łataniu zmodernizowanego programu nowymi (standardowymi) wersjami strzelasz do własnej bramki. Dlaczego? Ad 6. Sorrki ale chyba nie za bardzo widziałeś ładny i funkcjonalny (!!)sklep?? I oznacza to, że nie można na podstawie darmowego softu zbudować ładnego i funkcjonalnego sklepu? Taki przykładowy strzał http://www.smakprostoty.pl lub http://www.twojakoszula.pl http://www.intymna.pl (napisz do właściciela- to mądry człowiek i ma dużo do powiedzenia o handlu w sieci. Może zmienisz trochę poglądy). Ale wiesz, że wygląd, to nie wszystko? Liczy się też usability i widoczność w wyszukiwarkach. Autor intymnej.pl zadbał o to, żeby witryna była przez Google indeksowana z identyfikatorami sesji. http://www.twojakoszula.pl/ nie działa. Zły przykład. smakprostoty.pl z kolei zrobiony jest na oprogramowaniu z pudełka. Ad. 7 Jasne- każdy sobie poradzi z przerobieniem lub usprawnieniem programu buhaha Każdy, kto ma ochotę douczyć się tego, czego nie wie. Tak napisałem i tak uważam. I ostatnie- nie żalę się nikomu, że mi nie wyszło. Wprost przeciwnie. Funkcjonuję bardzo dobrze. A ideą tego zacnego forum jest to, że można opisać coś, przestrzec przed błędami tych, którzy dopiero zaczynają coś, co ja juz przerobiłem. Podziel się więc tymi swoimi niepowodzeniami. Na razie nie udowodniłeś mi, że sklep oparty na darmowym sofcie jest gorszy od zrobionego na dedykowanym. Rozumiem, że masz jakieś własne doświadczenia? Jeśli tak, to je opisz może? Tylko dlatego napisałem, że warto pomyśleć i rozważyć "mocne" wejście na rynek handlu w sieci. Warto. Ale nie warto dać sobie zrobić wodę z mózgu, że mocne wejście, czyli profesjonalny sklep, oznacza automatycznie sklep dedykowany. Można zrobić gówniany sklep na dedykowanym, można zrobić porządny sklep na darmowym. Poszukaj w danych statystycznych ile nowootwartch sklepów internetowych jest zamykanych w pierwszym roku działalności. Masz dane wskazujące jak wygląda liczba zamykanych sklepów w zależności od tego, na jakim sofcie były oparte? To dopiero byłaby ciekawostka! Proszę Cię... Starasz się wyjść na eksperta od sklepów internetowych a Twój sklep z akcesoriami dla psów działa niezgodnie z prawem. Pomijam już to, że nie należy do specjalnie użytecznych (np. nie da się otworzyć wielu opisów w wielu oknach / zakładkach)... Więc o czym my tu w ogóle rozmawiamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 13.08.2008 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ja tylko napiszę, że czytam wszystko uwaznie Ale nie mam nic mądrego do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Trochę się skupiłem na kosztach i na tym sofcie, a Ty przecież zadałaś jeszcze trochę pytań... Czego pilnować najpilniej? Satysfakcji klienta. Niemalże za wszelką cenę. Mądrze pisze o tym Patrycja Kierzkowska, napisała zresztą książkę na temat relacji z klientami. Czy z firmami kurierskimi podpisać umowy na przesylki? W mojej opinii na początek nie warto. Choć z drugiej strony nie wiem, co sprzedajesz? I chyba wiele innych pytań, które powinnam zadać a o których nie mam narazie pojecia Jeśli masz ochotę i parę złotych, spróbuj poszukać jakiegoś dobrego tematycznego forum dyskusyjnego. Znam merytorium.pl, płatne. Dwa lata płaciłem, dyskusje rzeczywiście były wartościowe, nie wiem, jak jest teraz, bo minęły 2 lata od kiedy się wypisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Ad. 2. Żadnego z podanych sklepów nie ma w rankingu najlepszych sklepów. W jakim rankingu? Oba sklepy "militarne" są w "branży" popularne. Obecność w żadnym rankingu nie jest potrzebna, by odnieść sukces, zwłaszcza dla sklepu niszowego. To świadczy tylko o Twojej niewiedzy. Nie mam za bardzo czasu szukać kategoriami ale chyba nie masz zamiaru porównać tego sklepu z bronią do np.: bron.pl ?? Dlaczego nie? O jakości sklepu i ilości powracających klientów świadczy nie wygląd sklepu czy zastosowanie dedykowanego oprogramowania, tylko jakość towaru i obsługi klienta. W 90% tak. Ad. 4 Do każdej skali lepiej się sprawdzają sklepy robione pod indywidualne zamówienie. wystarczy określić docelową grupę odbiorców naszego towaru (wiek, płeć, pochodzenie itd.). Ale masz jakieś wsparcie? No bo sklep sprzedający prezerwatywy (dobra szybkozbywalne powinien mieć inną funkcjonalność niż sklep sprzedający usługi bankowe). Ad. 5 Jeżeli każdy z 1000 Twoich darmowych sklepów został na własną rękę zmodernizowany przez właściciela to wspólne eliminowanie błędów jest raczej bardzo trudne lub NIEMOŻLIWE. Dlaczego? A no dlatego, że standardowa nakładka nie będzie pasowała do przerobionych programów i każdy z tego 1000 osób będzie musiał ją modernizować. Kupując sklep robiony pod moje dyktando to mam zagwarantowane usunięcie awarii w ciągu np.: x godz. A jak będzie u Ciebie?? Jeżeli sam sobie nie poradzisz to niestety ale bulisz informatykowi ciężką forsę. Dokładnie tak. Jeśli sam sobie nie poradzę z zainstalowaniem aktualizacji, robi to ktoś za mnie. Za darmo?? Czy wchodzisz w koszta?? Poza tym pisząc o łataniu zmodernizowanego programu nowymi (standardowymi) wersjami strzelasz do własnej bramki. Dlaczego? Ad 6. Sorrki ale chyba nie za bardzo widziałeś ładny i funkcjonalny (!!)sklep?? I oznacza to, że nie można na podstawie darmowego softu zbudować ładnego i funkcjonalnego sklepu? W porównaniu z dedykowanym- Ładny- hmm kwestia gustu, o podobnych parametrach jak dedykowany- za darmo !!ZDECYDOWANE NIE!! Taki przykładowy strzał http://www.smakprostoty.pl lub http://www.twojakoszula.pl http://www.intymna.pl (napisz do właściciela- to mądry człowiek i ma dużo do powiedzenia o handlu w sieci. Może zmienisz trochę poglądy). Ale wiesz, że wygląd, to nie wszystko? Liczy się też usability i widoczność w wyszukiwarkach. Autor intymnej.pl zadbał o to, żeby witryna była przez Google indeksowana z identyfikatorami sesji. http://www.twojakoszula.pl/ nie działa. Zły przykład. smakprostoty.pl z kolei zrobiony jest na oprogramowaniu z pudełka. Jezu, mam nadzieję, że właściciel tego nie czyta..... bo chyba gość by się wkurzył... Ad. 7 Jasne- każdy sobie poradzi z przerobieniem lub usprawnieniem programu buhaha Każdy, kto ma ochotę douczyć się tego, czego nie wie. Tak napisałem i tak uważam. Co innego zmienić kolor czcionki a co innego wprowadzić przyjezne urle i inne trudne czynności. Jako zwykły zjadacz chleba, nie mam mozliwości spędzania wielu godzin nad programowaniem. Chyba, że masz talent lub w tym siedzisz... I ostatnie- nie żalę się nikomu, że mi nie wyszło. Wprost przeciwnie. Funkcjonuję bardzo dobrze. A ideą tego zacnego forum jest to, że można opisać coś, przestrzec przed błędami tych, którzy dopiero zaczynają coś, co ja juz przerobiłem. Podziel się więc tymi swoimi niepowodzeniami. Na razie nie udowodniłeś mi, że sklep oparty na darmowym sofcie jest gorszy od zrobionego na dedykowanym. Rozumiem, że masz jakieś własne doświadczenia? Jeśli tak, to je opisz może? Nikomu nic nie będę udowadniał. Piszę tylko o swoich doświadczeniach z badziewnymi darmowymi programami i trudnościami w dostosowaniu ich pod konkretne wymagania. Basta Tylko dlatego napisałem, że warto pomyśleć i rozważyć "mocne" wejście na rynek handlu w sieci. Warto. Ale nie warto dać sobie zrobić wodę z mózgu, że mocne wejście, czyli profesjonalny sklep, oznacza automatycznie sklep dedykowany. Można zrobić gówniany sklep na dedykowanym, można zrobić porządny sklep na darmowym. Poszukaj w danych statystycznych ile nowootwartch sklepów internetowych jest zamykanych w pierwszym roku działalności. Masz dane wskazujące jak wygląda liczba zamykanych sklepów w zależności od tego, na jakim sofcie były oparte? To dopiero byłaby ciekawostka! Zadałem pytanie- nie ładnie zbywać mnie kolejnym pytaniem. Proszę Cię... Starasz się wyjść na eksperta od sklepów internetowych a Twój sklep z akcesoriami dla psów działa niezgodnie z prawem. Pomijam już to, że nie należy do specjalnie użytecznych (np. nie da się otworzyć wielu opisów w wielu oknach / zakładkach)... Więc o czym my tu w ogóle rozmawiamy? I tu się właśnie Przyjacielu przejechałem- bo chciało mi się darmowych rozwiązań, które w gruncie są beznadziejne i ciągłe poprawianie mija się z celem. We wtorek lub środę może uda mi się juz zawiesić nowy sklep dedykowany (po 3 miesiącach od rozpoczęcia prac) i wtedy porozmawiamy o uzyteczności u mnie, ok?? I co do działania w niezgodności z prawem- rowiń swoją myśl, bo mnie zaszokowałeś!!!!! Pozdrawiam P.S. Dlaczego nie podpisywać umowy z firmą kurierską?? No to są dla mnie czary!! A jeżeli się trafi kupujący, który chce wysyłkę za pośrednictwem firmy X. Po co przepłacać?? Masz umowę ale to nie oznacza, że musisz wysłać x paczek, żeby mieć zniżki. Zlituj się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.08.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 W jakim rankingu? Oba sklepy "militarne" są w "branży" popularne. Obecność w żadnym rankingu nie jest potrzebna, by odnieść sukces, zwłaszcza dla sklepu niszowego. To świadczy tylko o Twojej niewiedzy. Jasne. Nie wiem wszystkiego, bo nie zajmuję się sklepami. Nie prowadzę jeszcze żadnego a w życiu postawiłem dwa. Te dwa, które tu podałem wcześniej, znam z doświadczenia. W obydwu kupowałem. W tej "branży" są też sklepy na innym oprogramowaniu, są też takie na dedykowanym. Ale nie to jest kryterium wyboru, widzę to po dyskusjach na temat wyższości jednego sklepu nad drugim. Ad. 4 Do każdej skali lepiej się sprawdzają sklepy robione pod indywidualne zamówienie. wystarczy określić docelową grupę odbiorców naszego towaru (wiek, płeć, pochodzenie itd.). No bo sklep sprzedający prezerwatywy (dobra szybkozbywalne powinien mieć inną funkcjonalność niż sklep sprzedający usługi bankowe). Masz rację co do różnicy w funkcjonalności. Nie zgadzam się jednak z Tobą w kwestii tego, że zawsze lepszy jest sklep zrobiony pod klienta. Ad. 5 Jeżeli każdy z 1000 Twoich darmowych sklepów został na własną rękę zmodernizowany przez właściciela to wspólne eliminowanie błędów jest raczej bardzo trudne lub NIEMOŻLIWE. Dlaczego? A no dlatego, że standardowa nakładka nie będzie pasowała do przerobionych programów i każdy z tego 1000 osób będzie musiał ją modernizować. Nie jest z tym aż tak źle. Modyfikujesz tylko część oprogramowania, np. jeden plik, odpowiedzialny za wyświetlanie nagłówków. Łata nie będzie pasować tylko wtedy, jeśli zmienisz właśnie ten kod, do którego się odnosi. Dokładnie tak. Jeśli sam sobie nie poradzę z zainstalowaniem aktualizacji, robi to ktoś za mnie. Za darmo?? Czy wchodzisz w koszta?? Jasne, jeśli się da, to za darmo! Jeśli się nie da, to zapłacę. Inaczej traktuję płacenie za coś, co już działa (np. za przeniesienie działającego sklepu na dedykowany soft) i zarabia, niż płacenie za coś, co jeszcze zarabiać nie zaczęło. I nie wiadomo, czy zacznie. Ad 6. Sorrki ale chyba nie za bardzo widziałeś ładny i funkcjonalny (!!)sklep?? I oznacza to, że nie można na podstawie darmowego softu zbudować ładnego i funkcjonalnego sklepu? W porównaniu z dedykowanym- Ładny- hmm kwestia gustu, o podobnych parametrach jak dedykowany- za darmo !!ZDECYDOWANE NIE!! Co rozumiesz przez parametry? Funkcje? Zdolność obsługi wielu klientów bez obciążania serwera? Szybkość? Taki przykładowy strzał http://www.smakprostoty.pl lub http://www.twojakoszula.pl http://www.intymna.pl (napisz do właściciela- to mądry człowiek i ma dużo do powiedzenia o handlu w sieci. Może zmienisz trochę poglądy). Ale wiesz, że wygląd, to nie wszystko? Liczy się też usability i widoczność w wyszukiwarkach. Autor intymnej.pl zadbał o to, żeby witryna była przez Google indeksowana z identyfikatorami sesji. http://www.twojakoszula.pl/ nie działa. Zły przykład. smakprostoty.pl z kolei zrobiony jest na oprogramowaniu z pudełka. Jezu, mam nadzieję, że właściciel tego nie czyta..... bo chyba gość by się wkurzył... Lepiej, żeby przeczytał. Ad. 7 Jasne- każdy sobie poradzi z przerobieniem lub usprawnieniem programu buhaha Każdy, kto ma ochotę douczyć się tego, czego nie wie. Tak napisałem i tak uważam. Co innego zmienić kolor czcionki a co innego wprowadzić przyjezne urle i inne trudne czynności. Jako zwykły zjadacz chleba, nie mam mozliwości spędzania wielu godzin nad programowaniem. Chyba, że masz talent lub w tym siedzisz... I znów zgodzę się, że nie każdy ma możliwość i czas, żeby siedzieć i grzebać w kodzie strony. Często czas pracy właściciela sklepu może być wart więcej, niż czas pracy studenta czy kogokolwiek innego, kto wprowadzi te zmiany za niego, odpłatnie. Nikomu nic nie będę udowadniał. Piszę tylko o swoich doświadczeniach z badziewnymi darmowymi programami i trudnościami w dostosowaniu ich pod konkretne wymagania. Basta Ale właśnie o to mi chodzi: co dokładnie sprawiło Ci trudności? Jakie doświadczenia miałeś? Przecież to właśnie najprędzej mnie przekona, że się mylę! Poszukaj w danych statystycznych ile nowootwartch sklepów internetowych jest zamykanych w pierwszym roku działalności. Masz dane wskazujące jak wygląda liczba zamykanych sklepów w zależności od tego, na jakim sofcie były oparte? To dopiero byłaby ciekawostka! Zadałem pytanie- nie ładnie zbywać mnie kolejnym pytaniem. To nie było pytanie, tylko polecenie. Nie znam takich danych, jeśli Ty znasz, podaj je proszę. I co do działania w niezgodności z prawem- rowiń swoją myśl, bo mnie zaszokowałeś!!!!! W przypadku kupienia towaru przez internet, klient ma prawo go zwrócić w ciągu 10 dni. A Ty musisz go o tym prawie poinformować, nie później, niż w momencie złożenia przez niego zamówienia. W Twoim sklepie jest mowa o możliwości zwrotu w ciągu 3 dni. P.S. Dlaczego nie podpisywać umowy z firmą kurierską?? Bo szkoda czasu. A jeżeli się trafi kupujący, który chce wysyłkę za pośrednictwem firmy X. To dzwonisz do firmy X, przyjeżdża kurier, odbiera paczkę, pozamiatane. Chyba, że kurier nie przyjedzie, jeśli nie masz umowy. Przecież nie będziesz podpisywać umów ze wszystkimi firmami kurierskimi, tylko po to, by klient mógł wybrać X, Y, Z i inne... Po co przepłacać?? Po to, by na początku zająć się ważniejszymi sprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.08.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 I teraz z większością odpowiedzi się zgadzam. Widzę, że dojdziemy do porozumienia. Ale to już opisze jutro, bo mam full pracy... Miłego wieczoru. P.S. Sprawdź stopkę ne tej stronce smakprostoty.pl Nie chcę reklamować firmy i jej oprogramowania ale to jest dedykowany sklep. Zobacz jaka kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 22.08.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Profesjonalny sklep internetowy (wyposażenie łazienek, jeden z najpopularniejszych w PL) to koszt kilkudziesięciu tysięcy zł za stworzenie i kilka-kilkanaście miesięcznie za obsługę potwierdzam, ale o takim pomyśl dopiero jak sie rozkręcisz na tyle. póki co myśl o mniejszym i obsłudze przez firmę od www. Na początku rozmów z chłopakiem od www ustal sobie od razu możliwość skalowania narzędzia które Ci zrobi. Dogadaj też wszelkie możliwe opcje jakie kiedyś możesz chcieć (będzie taniej, a on będzie świadomy skalowalności i odpowiedzialności -- nie wtopisz). wierz mi w faktycznym sklepie jest ich sporo, poczynając od komentarzy i opinii a na stałych klientach i kontach dla nich, zbiorczych fvat itp. kończąc (sporo pominąłem) Z chłopakiem dogadaj też zasady obsługi i stawki za wykonanie prac (oprócz miesięcznej obsługi - w niej jest określona pula prac - pewnie trzeba będzie ustalić stawkę za nadmiar - różnie to się robi z rożnymi klientami) Podejmij też decyzję jak chcesz pobierać płatności (czy face to face z listonoszem czy przelewy czy kartą) to są różne koszty i prowizje. Nie wiem jaki zakładasz przerób nowości/aktualizacji, ale od klepania zdjęć do systemu, cen, wag produktów (przy zakupie musisz z automata w brutto podać komuś koszt przesyłki) weź sobie jakiegoś redaktora (jeśli Cię stać). To naprawdę pożera sporo czasu przy mocno drobnicowym sklepie. Jeśli chcesz wymyślać jego rozwój i szukać sposobów na podniesienie sprzedaży to takie klepanie zeżre Ci siły. Jeśli chodzi o hosting to dogadaj sobie jakąś stabilną firmę, ale też nie przepłać, zdarzają się rabaty, rożne upusty (uważaj na darmowe sklepy, na niektórych możesz się przejechać lub zatrzymać w pewnym miejscu, a potem musisz od zera robić nowy, rozwijalny) Szukaj, pisz po oferty, jest tego teraz dużo. Jeśli dobrze czujesz rynek i masz dobry model, to możesz od razu odpuścić chłopaka i poszukać jakiejś małej, ale pracowitej firmy i na niej to wypchnąć na rynek. Może się opłacić (na chłopaku możesz włosy stracić - nie chodzi o kompetencje ale o zdolności przemielenia przez jedna osobę - oczywiście nie mam na myśli domowego rodzenia się sklepiku gdzie z czasem będziesz sobie budować aplikację i powolutku wchodzić w rynek.) No i pomysł i rynek (ale to juz pewnie masz 'obczute' skoro się w to pchasz:) Teraz trudno jest wypłynąć chyba że masz mocno zapamiętywalną nazwę albo dobry produkt i pragnącego klienta. (jeśli nie masz - zacznij od tego) Cena też ma znaczenie jeśli takich jak Twój sklepów (asortyment) jest więcej. Zapomniałem dodać: "kasa" to się bardzo przyda bo wejście będzie trwało i kosztowało a podwykonawcom trzeba płacić.. to chyba chyba tyle co można dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 22.08.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 a podsumowując dyskusję KrzysztofLis vs PITMAN dodam od siebie: 1. KrzysztofLis jest lepiej przygotowany od swojej strony (opensource) i jest spokojniejszy, dokładniejszy w argumentacji. PITMAN daje sie ponosici i prowokować przez co w dyskusji wydaje sie niemerytoryczny i mniej rzetelny. 2. KL pisze duzo sensownych spraw o opensource/start biznesu i stabilny nieduzy biznesik na zasadzie (kropelka do kropelki) ale to PITMAN ma podejscie przyszłościowe w sensie skalowalności i poważnych rozwiązań. I nie kadzę Panu PITMAN'owi bo jestem po drugiej stronie. Po prostu wiem że masensowniejsze podejscie jesli chodzi o skalę czasu i jakości obslugi. Podobnie jak on znam obie strony medalu i odradzam darmową. Z doświadczenia powiem : opensource jest fajny bo jest 'open' i to jego podstawowa i największa zaleta . Jednak ja nie mam już więcej zamiaru go wdrażać chyba ze ktos sie chole....rnie uprze np. że tanio (bo nie iza darmo - czas zawsze kosztuje - nawet wój to stawka godzinowa w biznesplanie -zawsze lepiej poświęcić ja na coś ważniejszego niż klepanie w kodzie). I uważam za bajkę, że "nieprogramista' sobie postawi sklep 'os' i go sobie będzie rozwijał. Oczywiście KL ma rację, idzie się tego nauczyć, ja też nauczyłbym się php i html oraz Zenda i Symfony. ale po co ? jak się ma 23 lata i masę czasu do stracenia, to można. Inaczej - bez sensu. Jak ktoś chce sobie grzebać w swoim motorku i się chce nauczyć jak wymienić uszczelkę to oczywiście warto. jeśli jednak ktoś woli wezwać pomoc drogową i pojechać taksówką bo ma spotkanie z drugim wspólnikiem w kolejnym niszowym rynku - to szkoda czasu. Wszystko kwestią skali w której chcemy tkwić lub nie. I dlatego: tak, ja uważam że OS i własna dłubanina w nim jest na dłuższą metę bez sensu. na początek jest ok. potem już nie i albo się uda znaleźć kogoś do OS (studenta) albo trzeba sie od zera przesiadać na 'dedyka' to tyle moich wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 07.09.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Tak mi przyszło do głowy- a może wynajem oprogramowania. Nie inwestujesz dużego kapitału (stała opłata abonamentowa średnio 400zł/mc) i najnowsza wersja oprogramowania z modernzacjami w cenie.Do KrzysztofLis2: http://www.pitman.pl nad tym pracowałęm tyle czasu. Myślę, że taraz efekt jest zadowalajcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts