Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak i czym wykończyć drzwi sosnowe

Łukasz kraków

Recommended Posts

A stare od nowych jak są z tego samego drewna np sosna to nic się nie dzieje tylko z czasem drewno ciemnieje od promieni słonecznych i należy je troszkę więcej zeszlifować aby się dobrać do naturalnego odcienia drewna.

Nie wiem ile tych drzwi jest, ale szlifowanie do zywego to kawał roboty.

Może lepiej już delikatnie przyciemnic te nowe bejcą i polakierowac, żeby pasowały do starych?

Tych starych drzwi nie jest dużo : raptem dwie sztuki, w tym jedne dwuskrzydłowe. A więc nie tak dużo do szlifowania, a i tak w tej chwili nic innego na budowie robić nie mogę.

A więc po pierwsze: zeszlifować delikatnie lakier ze starych drzwi,

po drugie: pomalować podkładem celulozowym

po trzecie: położyć lakier (ze dwie warstwy).

Czy tak?

Dziękuję bardzo za wszystkie porady :) Jak coś, to wiem teraz do kogo się zwrócić :lol:

• 1 month później...

Witam Was ponownie, duzo pozniej niz sadzilam, ale w koncu moje drzwi - surowa sosna z allegro wreszcie sa gotowe, moge sie chwalic:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/cWxbhPshWG1BKS5ASX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/4F82hcbraB4abKSDZX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/tQLxkQh6bxpatCU04B.jpg

Surowe skrzydlo + oscieznica kosztowala ok 380 zl z transportem, do tego wypelnienie - lacobel lub sklejka (tu sklejka i calosc malowana, te z szybkami nie sa jeszcze gotowe) i farba + robocizna. Mysle ze skrzydlo z robocizna kosztowalo nas 550-600 zl.

I to drewno, a nie plastry miodu pokryte plastikiem, ktore za 2 lata bedzie masakrycznie wygladalo...

Popcarol drzwi wyglądają super. Podzielam Twój pogląd na temat drzwi z plastra miodu, dlatego również kupiliśmy drewniane surowe. Z ościeżnicą i transportem 290 zł/szt. Teraz trzeba je tylko wykończyć, wstawić szybki, pomalować. Może za jakiś czas też będę miała czym się pochwalić :wink:

Czym malowałaś swoje drzwi? Ile warstw i czego?

Pozdrawiam

Popcarol drzwi wyglądają super. Podzielam Twój pogląd na temat drzwi z plastra miodu, dlatego również kupiliśmy drewniane surowe. Z ościeżnicą i transportem 290 zł/szt. Teraz trzeba je tylko wykończyć, wstawić szybki, pomalować. Może za jakiś czas też będę miała czym się pochwalić :wink:

Pozdrawiam

Malowanie bylo masakryczne, najpierw capon (okazuje sie ze niepotrzebnie), ale balam sie bo drzwi staly ze 4 miesiace - ze mi sciemnieja. I nawet 5 warstw farby akrylowej do drewna i metalu nie pamietam nazwy producenta chyba na n - biala polmatowa, droga (wiaderko 9l za 316 zl chyba).

dzieki tylu warstwom powloka jest twarda:)

pozdrawiam

• 1 month później...

Pozdrawiam

a gdzie tak tanio drzwi dostaliscie i jakie?

a gdzie tak tanio drzwi dostaliscie i jakie?

Drzwi kupowaliśmy na Allegro już jakiś czas temu. Lite drewno - sosna surowa. Nie chciało nam się wierzyć, że mogą być takie tanie, a że nie mieliśmy daleko, pojechaliśmy je obejrzeć. Gość mieszka w Cichym pod Brodnicą, ale nie mam niestety już z nim kontaktu...

Byliśmy zachwyceni, bo właśnie takich szukaliśmy. Cena z ościeżnicą 8) , bez szybek i klamek.

Wyglądały tak:

http://images50.fotosik.pl/115/28c598725da7d1b3med.jpg

• 7 months później...

jaki wychodzi całkowity koszt wykonania drzwi wewnętrznych sosnowych :

1) zakup drzwi (market) - 400 zł

2) ościeżnica regulowana - ???

3) materiał do pomalowania ościeżnicy i drzwi - ???

4) czas poświęcony na wykończenie drzwi (malowanie, itp) - ???

5) prawidłowy montaż drzwi - ???

czy o czymś zapomniałem?

• 3 years później...
Witam, czym zabezpieczyć surowe drzwi sosnowe przez zabrudzeniami? Najbardziej zależy mi na zachowaniu naturalnego koloru drzwi. Kupiłam pokost lniany, ale chyba nie był to dobry zakup, bo z tego, co czytam pokost chroni raczej przed wodą, czynnikami atmosferycznymi (a drzwi są wewnętrzne) niż przed zabrudzeniami. W przyszłości będę pewnie malować te drzwi farbą akrylową, dlatego też ważne, by to, co teraz użyję dało siępóźniej zamalować ;)