Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można obniżyć ławę fundamentową

Recommended Posts

Jestem posiadaczem domu z zagłębionym garażem który aktualnie remontuję. Skuwając starą popękaną posadzkę odkryłem że ława fundamentowa składa się z dwóch części

45 cm lita ława i na niej wylana wylewka 12 cm i na niej izolacja pozioma. Podłoga w garażu była wylana na równi z tą wylewką.

W garażu znajdują się drzwi drewniane otwierane na zewnątrz które chciałbym wymienić na drzwi uchylne. Problem jest tylko taki że wysokość drzwi w świetle to 2 m i po założeniu takich drzwi będzie trochę nisko.

Chciałbym skuć te 12 cm z ławy (a właściwie zerwać bo woda penetrowała poniżej sądząc po dużej ilości szlamu jaki się tam znajduje) wylać 1 wylewkę niżej (wybrać ziemię na jakieś 10 cm) zrobić izolację i wylać końcową wylewkę w której zatopię próg bramy.

Czy mogę tak zrobić?

jak już pisałem ława bez tej "nadlewki" jest zagłębiona na 45 cm licząc od poziomu podłogi w garażu. Licząc od poziomu gruntu wokół domu jest zagłębiona na jakieś 1,3 metra.

Grunt to czysta glina - garczki można lepić

Bardzo proszę o pomoc

nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Ława to monolit o wysokości 45 cm a na tym jest nadlane 12 cm z jakiegoś gorszego betonu i dopiero nad tym jest izolacja z papy. Porównując to do współczesnej budowy to tak jak by ktoś na ławie wymurował warstwę bloczków i dopiero na niej położył izolację.

Wracając do mojej ławy. Ja tych 12 cm nie musiałem skuwać - samo odeszło bo woda podmyła i rozwarstwiła beton. Teraz się tylko zastanawiam czy mogę zostać na poziomie ławy czy muszę odtworzyć te 12 centymetrów Boję się wypychania gruntu w zimie. No i chcę tą wysokość utrzymać tylko w świetle bramy. Ścian rozbierał nie będę :)

Wypychanie gruntu w zimie zależy od głębokości posadowienia dolnej części ławy a to ci się nie zmieni (1,3m poniżej gruntu). Natomiast jak rozumie w świetle bramy wcześniej było 57cm pod poziomem gruntu? To moim zdaniem też mało. Musisz chyba coś pokombinować z ociepleniem tej części. Jak skujesz te 12 cm to rozumie, że obniżysz poziom gruntu? Może być krucho. Słyszałem o patencie kładzenia styropianu na płasko przy takim czymś.

No właśnie tego się boję. Bez odtworzenia tych 12 centymetrów ława będzie zagłębiona tylko na 45 cm. Ale faktycznie mogę położyć jakieś ocieplenie tylko raczej nie ze styropianu - ten przecież pije wodę. Zastosuję jakiś materiał do izolacji fundamentów. Tylko na jakiej głębokości go położyć???