Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka na piaskowcu

Recommended Posts

Witam,

Jesteśmy całkiem nowi na forum : na razie na etapie zdobywania wiadomości i nabywania działki.

Jakoś udało nam się namówić rolnika,żeby sprzedał nam kawałek ziemi, WZ złożone, umowa przedwstępna podpisana, cena nie wysoka (kosztem braku kanalizacji i wody:() , Tuż obok działki naszego sąsiada jest wykopany dół na jakieś dwa metry - całe szczęście nie ma w nim wody więc odbieramy to za dobry znak (300 metrów dalej ludzie musieli zainstalować pompę w piwnicy bo jak pada to ich zalewa).

To co mnie zastanawia to kamienie (piaskowiec) , mniej więcej pół metra pod powierzchnią , zresztą pytałam właściciela po co ten dół , powiedział,że syn się budował i był potrzebny kamień. I teraz się zastanawiam (czytałam post o POS, współzależności jej budowy i rodzaju gleby) jakie takie podłoże ma plusy i minusy ?

Myślę,że może być ciężko np z głębinówką . Czy macie doświadczenia z takim gruntem ?

ja dogrzebałem się do litej skały.

fundamenty pod dom miały być kopane 4 godziny a były kopane 4 dni.

bryła domu musiała się lekko zmienic...

w niektórych pomieszczeniach (kotłownia , gdzie fundament styka się z litą skała , mimo dodatkowej izolacji termicznej i cieplnej, na jednej ścianie wykrapla się woda ( punkt rosy) bo ściana ma stale dużo niżsża temeperaturę niż otoczenie i wystarxczy wysoka wilgotnośc powietrza...

za to moge byc pewnym ze dom stoi wyjątkowo stabilnie...

no i miałem dużo materiału do murków itp