Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można też skorzystać z usług biura nieruchomości. Wbrew pozorom nie jest to takie łatwe, chociaż dużo zależy też od miasta. Znalezienie klienta z biurem nieruchomości jest o tyle wygodne, że sami nie musimy jeździć i pokazywać mieszkania - jest to męczące uwierzcie mi. W takim wypadku trzeba zwracać uwagę czy biuro ma licencję i ile lat działa na rynku. Im dłużej tym lepiej.

Jedynym sensownym sposobem na wynajęcie nieruchomości jest tzw najem okazjonalny. Wygląda to tak , iż podpisujesz z najemcą umowę najmu a następnie u notariusza najemca składa odpowiednie oświadczenie dotyczące wyprowadzenia się z mieszkania w przypadku np niepłacenia czynszu wskazując adres gdzie się wyprowadzi.

W jakim celu to się robi - ano w takim, iż z takim oświadczeniem będzie możliwa szybka eksmisja lokatora.

Niestety w każdym z przypadku czy to zwykłej umowy najmu czy też umowy najmu okazjonalnego nie obędzie się bez sądu.

Zatem co zrobić - po pierwsze udać się do prawnika który przygotuje umowę i załatwi wszystko u notariusza

po drugie - znaleźć takie biuro nieruchomości które co miesiąc będzie kontaktował się z najemcami sprawdzając czy uregulowano opłaty i pobierając czynsz

To drugie możesz sobie odpuścić o ile masz kogoś zaufanego w miejscu położenia nieruchomości który w razie problemów przyjedzie do najemcy i załatwi co ma.

• 7 months później...

Jak masz taką możliwość to bym kupował. Zawsze to drugie mieszkanie (zrobione na poddaszu) może być przeznaczone dla dorosłych dzieci, a wynajęcie to też dobra sprawa, miała byś na oku :D

A tak z ciekawości, gdzie taka inwestycja, jestem ciekaw jak to wygląda z tym oddzielnym wejściem na poddasze.

• 3 months później...
Ja tez jestem zainteresowana tym tematem.

Czytajac ogloszenia zaczelam sie zastanawiac nad jedna sprawa ,mianowicie zawsze jest napisane odstepne plus liczniki.Zastanawiam sie czy czynsz ujety jest w odstepnym ,czy traktowany jako liczniki . :roll:

Potocznie też się z takim błędem spotkałem.

Odstępne w znaczeniu czynsz to spotykany błąd językowy, wynikający z tego że ludzie używają słów których nie znają znaczenia.

Odstępne - polega na tym, że strony podpisujące umowę mogą zastrzec prawo odstąpienia od niej za zapłatą oznaczonej sumy pieniężnej.

Polecam serwis gdzie wyrażnie czynsz to czynsz, kaucja to kaucja.

http://roomlooking.com/mieszkania-do-wynajecia

Edytowane przez GSai
korekta

Jestem już o krok od zdecydowania się na kupno mieszkania, w którym możliwe jest wydzielenie poddasza jako oddzielne lokum i np. wynajęcie jako mieszkanie albo biuro. Czy faktycznie iść tą drogą, wynająć ? Moje mieszkanie byłoby na 1 piętrze.

Mój kumpel właśnie tak zrobił. kupił jako przeznaczone na biuro i zamieszkał. Obecnie mieszka w tym biurze, jeszcze od kilku lat nie miał wizyty. i odpukać.

• 8 months później...
Ja przez jakiś czas korzystałem z pomocy pośrednika ale się zniechęciłem. W interesie pośrednika jest aby podpisać umowę i pobrać prowizję. Czy będzie to uczciwy najemca to już nie jego problem. Później rozważałem współprace firmami zarządzającymi mieszkaniami ( Mzuri i Proama chyba) ale nie przekonało mnie to - bo właściwie to i tak cała odpowiedzialność była na mnie jako na właścicielu . Ogólnie jedna z firm od zarządzania Freeland zaproponowała wynajęcie mieszkania ode mnie z możliwością podnajmu na długie terminy - to mnie w maksymalnie możliwy sposób zabezpieczało. Niestety nawiązanie współpracy na tych zasadach trochę się ciągnęło , ponad miesiąc , niechętnie przejmują całą odpowiedzialność za mieszkanie. Dwoje z moich znajomych też chciało wynajęli aby od nich nieruchomości ale na jedno z mieszkań się nie zgodzili a z drugim kolegą umowę podpisali - trudno powiedzieć czemu niektóre mieszkania odrzucają. Miałem też ze dwie propozycje wynajęcia z możliwością "podnajmu" na krótkie terminy ( coś jak hotel) ale nie przekonuje mnie , myślę że mogło by dochodzić do wyprawiania imprez , jak to w hotelach. Edytowane przez bartek158