Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna

domi26

Recommended Posts

Witam.

Mój dom parterowy z poddaszem użytkowym, około 220 m2.

Za całą instalację elektryczną i alarmową zapłaciłem 3500 zł (do ręki, bez f-ry).

Woow - taniocha, mnie na razie tyle wyniosły kable, puszki i inne materiały - bez rozdzielni (to chyba elektryk musiał dołożyć ze swoich) :)

Witam.

Mój dom parterowy z poddaszem użytkowym, około 220 m2.

Za całą instalację elektryczną i alarmową zapłaciłem 3500 zł (do ręki, bez f-ry).

Woow - taniocha, mnie na razie tyle wyniosły kable, puszki i inne materiały - bez rozdzielni (to chyba elektryk musiał dołożyć ze swoich) :)

Dom w którym mieszkałem kupiliśmy od ludzi, którzy też mieli tanio zrobioną elektrykę. Nawet bardzo tanio. Instalacja była bardzo charakterystyczna: 1 pomieszczenie - 1 punkt świetlny, 2 gniazdka. Kable położone na ścianach na skos (bo mniej materiału a zatem taniej). Instalacja oświetleniowa zrobiona kablem antenowym (starsi będą pamiętać :-? , taki płaski, różowy) bo taniej.

Cekja, napisz lepiej co masz za te 3500, bedzie to lepszy punkt odniesienia

teściu mi opowiadał jak kiedyś naprawiał instalację która była zrobiona tak:

do gniazdka dochodził kabel czarny od puszki wychodził biały, po drodze między nimi był połączony jeszcze sznur od żelazka (taki w szmacianej otulinie) połączenie skręcone i zaizolowane taśmą i zatynkowane w ścianie - ściana w zimie "grzała" aż kiedyś kogoś kopnęła i postanowili naprawić... :)

Ja w pracy miałem ostatnio taki przypadek, że z gniazdka zaczęło śmierdzieć. Okazało się, że w gniazdku idą trzy kabelki 1x 2,5mm2 (czerwony - faza) 1x2,5mm2 (zielono-żółty - uziemienie) i 1 x 1mm2 (niebieski - zero). Ten niebieski się kopcił, dokładnie to zwęgliła się izolacja. Kable są w peszlu i nie wiadomo co zrobić, jedyne do mi przychodzi to zmienić w puszcze, żeby z uziemienia zrobić zero, albo podłączyć zero z uziemieniem, bo tak to gniazdko się nie nadaje do użytku. :-)

domi26 napisał:

Witam serdecznie, mam pytanie ile kosztuje mniej więcej rozprowadzenie instalacji elektrycznej w całym domu?

Zrozumiałem to jako pytanie o samą robociznę i tę wartość podałem z mojego przykładu.

3500 zł zapłaciłem za wykonanie instalacji elektrycznej, alarmowej i TV.

jeżeli ma być listwa z 4 halogenami to osobbiście liczyłbym za 1pkt, jeżeli miałyby być 4 osobne halogeny to policzyłbym za każdy punkt osobno...
Potwierdzam - mojego elektryka interesuje gdzie pociągnąć kabel a nie ile potem żarówek będzie na nim wisiało. Więc jeżeli jedno podłączenie tych halogenów, to liczyć jako jeden punkt.

Zrozumiałem to jako pytanie o samą robociznę i tę wartość podałem z mojego przykładu.

3500 zł zapłaciłem za wykonanie instalacji elektrycznej, alarmowej i TV.

rozumiem że materiały też kupiłeś od instalatora :lol:

jak instalator dobrze zarobi na materiałach to robociznę liczy tanio:)

powiedz jeszcze jakiej klasy jest ten system alarmowy?

Castorama,Solid,czy zabezpieczający?