Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek

AnZol

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów-kominkowiczów,

piszę tego posta bo sam kiedyś szukałem informacji: "jak obudować kominek" i pamiętam, że były bardzo skąpe. Ja swój ukończyłem w połowie czerwca. Wkład Jotul 18 Panorama stoi na nóżkach. Obudowa bloczki Ytong, kamień Imperial Gold przycięła mi firma handlująca kamieniem, nadproże betonowe zbrojone prętami stalowymi, obudowa czopucha płyta G-K ogniotrwała na stelażu z profili przyściennych UD. Izolacja: wełna mineralna częściowo Rockwool, częściowo Isover. 5 kanałów dystrybucyjnych. Ścianka boczna Ytong, halogeny 230 V. Posiadam sporo fotek, oto kilka z nich. Mogę podzielić się doświdczeniem.

Andrzej

http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/_obrazki/my/k1.jpg

http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/_obrazki/my/k2.jpg

http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/_obrazki/my/k3.jpg

http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/_obrazki/my/k4.jpg

http://www.uwm.edu.pl/kchemsr/_obrazki/my/k5.jpg

Piszesz o 5 kanałach dystrybucyjnych. Jednak na zdjęciach widać tylko 2 rury biegnące w górę ku sufitowi. Czy one później się rozdzielają na 5 kanałów, czy to tylko zdjęcie z jakiegoś etapu na którym były tylko 2 kanały.

Czy konieczna jest jakaś specjalna konstrukcja komory, od której wychodzą rury do rozprowadzenia powietrza?

Te rury, które wchodzą od góry do kominka to doprowadzenie powietrza do komory spalania. Powietrze to doprowadzono kanałem pod podłogą, kanał ten zakończony został trójnikiem i rozdzielony na dwa przewody. Na jednym z zamieszczonych zdjęć widać trójnik.

Od góry (faktycznie na zdjęciu tego nie widać) do komory dystrybucyjnej podłączonych jest 5 kanałów (pokój na parterze, 3 sypialnie na poddaszu i łazienka).

Więcej zdjęć wrzucę póżniej, gdyż teraz nie mam dostępu do mojego komputera.

Pozdrawiam

Od góry (faktycznie na zdjęciu tego nie widać) do komory dystrybucyjnej podłączonych jest 5 kanałów (pokój na parterze, 3 sypialnie na poddaszu i łazienka).

Czy ta komora dystrybucyjna ma jakąś specjalną konstrukcję? Czy po prostu jest to zabudowana przestrzeń z jednej strony kominkiem a z 3 obudową? Jak rozwiązałeś kwestię doprowadzenia powietrza do tej komory celem zapewnienia cyrkulacji powietrza (jego zasysania do góry)

Komora dystrybucyjna to "bardzo mały pokoik" w którym stoi wkład. Ze wszystkich stron ocieplona jest wełną mineralną pokrytą ekranem z folii aluminiowej. Powietrze wpada od dołu otworem pod wkładem kominkowym. Niektórzy tam układają dla "ozdoby" polana drewna (podczas gdy kominek jest użytkowany powinno się je stamtąd usunąć, gdyż blokują przepływ powietrza. Powietrze to na zasadzie konwekcji ogrzewa się od wkładu kominkowego i jako gorące (lżejsze od zimnego) dostaje się do 5 otworów w "suficie" tego pokoiku. Niektórzy dodatkowo wyposażają kominki w tzw. komorę dekompresyjną, tj. komorę w której umieszczone są rury spiro ciągnące się od ogrzewanych pomieszczeń do komory dystrybucyjnej. Ja w moim kominku przestrzeń tą wypełniłem wełną mineralną (dlaczego mam dodatkowo ogrzewać strop nad kominkiem?) W moim przypadku nad kominkiem jest sypialnia i myślę, że i tak tam będzie najcieplej. Tak jak pisałem w poprzednim poście więcej fotografii zamieszczę później.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Obudowa bardzo ładna choć może troche za solidnie zbudowana ,np.półki mozna z powodzeniem wykonać z profili i plyt gk. Zastanawiam sie jak skuteczna jest ta instalacja bo oparta jest tylko na grawitacji,lepiej rozprowadzać ciepło z dystrybutora lub turbina , większa skuteczność więcej dostarczonego powietrza.Jeśli chodzi o komore dekompresyjna to jest niezbędna i wszystkie rury które sie w niej znajda muszą byc zaizolowane, a sama komora przewietrzona.Dobierając moc wkładu kominkowego można stosowac wzór = kubatura do ogrzania x 30 w przypadku domu wykonanego w nowej technologii .Za duzy piec to kłopot, lepiej dobrać optymalnie .Pozdrawiam.

Komora dekompresyjna oddziela komorę cieplną kominka od sufitu i powinna być przewietrzona dwoma kratkami po przekątnej ,jedna na dole a druga na górze kom.dekom. .Nie trzeba jej izolować wew.Zaizolować należy znajdujące sie tam rury z ciepłym powietrzem lub spalinowe.Na zdjęciu jednej z firm produkujących wełne mineralną do izolacji kominków zaizolowano komorę dekompresyjna ale to niema sensu bo i tak wysoka tem. z rury spalinowej (z tego zdjęcia) niepotrzebnie grzeje sufit.Jeden z takich spalonych sufitów można obejżec na mojej stronie www. Pozdrawiam.