Krychlis 01.08.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam wszystkich, jutro będę zagęszczał piasek w fundamentach, ale mam jeden dylemat: mam w fundamentach warstwę piachu mniej więcej 0,5 m. I teraz czy dla świętego spokoju powinien wybrać 20 cm i zagęścić najpierw pierwsze 30 cm, potem wsypać pozostałe 20 cm i zagęścić, czy też skoczek poradzi się z warstwą 0,5 m piasku i zagęści ją prawidłowo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.08.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 kangur pospolity nie poradzi sobie z polmetrowa warstwa piasku .... a ile ci pozostaje nad nią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 01.08.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 w tej chwili na tej warstwie ma być chudy beton 10 cm, ale piasek jest oczywiście niezagęszczony; po zagęszczeniu liczę, że warstwę 10 cm piasku będę musiał jeszcze dosypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.08.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 wybrałbym ze 20-30cm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 02.08.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Właśnie, jak to jest? Czym lepiej zagęszczać? Skoczkiem czy zagęszczarką płytową? Jeśli płytową to jak dużą (ciężar) - mam do wyboru 110kg 20kN lub 350kg 40kN. Mogę też wypożyczyć skoczka, ale pytanie co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 02.08.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Skoczek lepiej dobije piasek. U siebie ubijałem sam kilka godzin non stop. Najgorsza pierwsza godzinka, później wpadasz w trans i jest ci wszystko obojętne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.08.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 4. Za pomocą specjalnego urządzenia zagęszczającego, tzw. tuptaka, utwardziliśmy podłoże. Do tego typu prac nie należy używać urządzeń, stosowanych do ubijania piasku pod kostkę brukową. Maszyna to utwardza piasek tylko do głębokości 4-5 cm. „Tuptak” natomiast ma dużo większą moc i zagęszcza podłoże do 40-50 cm. Taką cytatę znlazłem na stronie: http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny Ale nie wiem czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 06.08.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 A fundamenty całe nie popękały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 06.08.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 A fundamenty całe nie popękały? chodzi o ściany fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 14.08.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 nie i nie wydaje mi się żeby skoczek potrafił im zaszkodzić nawet jakbym przejechał po fundamencie bezpośrednio, skoczek ma nacisk 1,5 tony ale duża powierzchnie roboczą ponad 400cm2, gdyby zamiast stopy założyć tam hartowany stalowy szpikulec pewni zdołał by pokruszyć fundament Ja ubijałem skoczkiem i wszyscy mnie straszyli żeby nie wypchało ścian fundamentowych. Ubijałem około 0,5 m piasku i siadło około siedmiu centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.08.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Skoczek sobie spokojnie poradzi z warstwa 50 cm.Jeżeli czas Ci na to pozwala,to mozesz zagęścić piasek wodą,którą i tak prawdopodobnie masz na ryczałcie.To stara metoda,ale wcale nie gorsza od skoczka,Jezeli nie masz czasu to zagęszczaj skoczkiem.Dobrze jest przed zagęszczaniem zlać wodą piasek.Tylko zebyś z laniem nie przesadził.Jak będziesz robił to sam wyczujesz granicę lania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts