Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy skoczek da radę??

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jutro będę zagęszczał piasek w fundamentach, ale mam jeden dylemat: mam w fundamentach warstwę piachu mniej więcej 0,5 m. I teraz czy dla świętego spokoju powinien wybrać 20 cm i zagęścić najpierw pierwsze 30 cm, potem wsypać pozostałe 20 cm i zagęścić, czy też skoczek poradzi się z warstwą 0,5 m piasku i zagęści ją prawidłowo????

4. Za pomocą specjalnego urządzenia zagęszczającego, tzw. tuptaka, utwardziliśmy podłoże. Do tego typu prac nie należy używać urządzeń, stosowanych do ubijania piasku pod kostkę brukową. Maszyna to utwardza piasek tylko do głębokości 4-5 cm. „Tuptak” natomiast ma dużo większą moc i zagęszcza podłoże do 40-50 cm.

Taką cytatę znlazłem na stronie: http://www.katalogprojektow.pl/artykuly_plyta_fundamentowa.php#pasywny

Ale nie wiem czy to prawda :wink:

• 2 weeks później...
nie i nie wydaje mi się żeby skoczek potrafił im zaszkodzić nawet jakbym przejechał po fundamencie bezpośrednio, skoczek ma nacisk 1,5 tony ale duża powierzchnie roboczą ponad 400cm2, gdyby zamiast stopy założyć tam hartowany stalowy szpikulec pewni zdołał by pokruszyć fundament

Ja ubijałem skoczkiem i wszyscy mnie straszyli żeby nie wypchało ścian fundamentowych. Ubijałem około 0,5 m piasku i siadło około siedmiu centymetrów.

Skoczek sobie spokojnie poradzi z warstwa 50 cm.Jeżeli czas Ci na to pozwala,to mozesz zagęścić piasek wodą,którą i tak prawdopodobnie masz na ryczałcie.To stara metoda,ale wcale nie gorsza od skoczka,Jezeli nie masz czasu to zagęszczaj skoczkiem.Dobrze jest przed zagęszczaniem zlać wodą piasek.Tylko zebyś z laniem nie przesadził.Jak będziesz robił to sam wyczujesz granicę lania.