Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okiennice ? Niekoniecznie wypas, ale koniecznie niedrogie.

el-ka

Recommended Posts

Bardzo podobają mi się okiennice.

Nie mam rolet zewnętrznych - bo z kolei bardzo mi się nie podobają.

W oknach chociażby tylko od frontu marzyły mi się okiennice, ale po zapoznaniu z ofertą specjalistycznych firm odpadliśmy w przedbiegach. Ceny olbrzymie. Są oczywiście bardzo wypasione, trwałe na 40 lat, przeciwwlamaniowe, eksluzywnie wykończone itd., itp.- ale my takich nie potrzebujemy, tylko zwykłych bardziej takie jak kiedyś były w starych domach. I głównie w celu zasłonięcia w dzień od slońca i wzrokiem ciekawskich wieczorem. Poza tym kusi mnie ten klimat, jaki dają.

Chyba pozostaje zamówienie u "zwykłego" stolarza lub jakiegoś zdolnego amatora.

Moze ktoś ma i coś doradzi.

• 3 weeks później...

el-ka

Okiennice w praktyce są do ozdoby 8) . Sąsiadka ma ok. 10lat. Mówiła że dwa razy zamykała :) .Tak to wyglada w praktyce . 8) Ale są bardzo ładne i zdobią dom :o ,mnie tez sie podobają .Wybierać i zamawiac . Oko będzie sie cieszyc .Po to mamy dom, aby nas cieszył. 8) ze swoimi ozdobami . :D

Pozdr. :D

Okiennice, o czy wiadomo od wieków, mają funkcje użytkowe, a nie tylko dekoracyjne. W lecie mogą chronić przed zbyt dużą operacją słoneczną w mieszkaniu, a w zimie mogą być być dodatkową przeszkodą dla mrozu. Ponadto okiennice zamknięte są dodatkową przeszkodą dla złodziei.

Dodam kolejną funkcję - otwarcie okiennicy może uruchamiać alarm. Dlaczego system alarmowy w mieszkaniu ma się uruchamiać dopiero po wtargnięciu złodzieja do wnętrza mieszkania, czyli po zniszczeniu drzwi lub okna, jeśli może być wszczęty zaraz po otwarciu okiennicy? Naprawa zniszczonej drewnianej okiennicy będzie kosztować znacznie mniej niż zniszczonego okna, a alarm będzie wszczęty zanim złodziej wejdzie do wnętrza mieszkania.

Z tym uruchamianiem alarmu bym uważał - okiennice są podatne na podmuchy wiatru więc alarm może się uruchamiać samoczynnie bez udziału złodzieja...

Mieszkam w domu w którym są okiennice i rolety - i muszę powiedzieć że chociaż rolety wyglądają może gorzej to są o wiele praktyczniejsze. Przede wszystkim obsługiwane ze środka więc zasłonięcie okien na noc znacznie szybsze. Okiennice są za to urocze :)