el-ka 01.08.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Bardzo podobają mi się okiennice. Nie mam rolet zewnętrznych - bo z kolei bardzo mi się nie podobają. W oknach chociażby tylko od frontu marzyły mi się okiennice, ale po zapoznaniu z ofertą specjalistycznych firm odpadliśmy w przedbiegach. Ceny olbrzymie. Są oczywiście bardzo wypasione, trwałe na 40 lat, przeciwwlamaniowe, eksluzywnie wykończone itd., itp.- ale my takich nie potrzebujemy, tylko zwykłych bardziej takie jak kiedyś były w starych domach. I głównie w celu zasłonięcia w dzień od slońca i wzrokiem ciekawskich wieczorem. Poza tym kusi mnie ten klimat, jaki dają.Chyba pozostaje zamówienie u "zwykłego" stolarza lub jakiegoś zdolnego amatora.Moze ktoś ma i coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 21.08.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 W Bielsku jest firma stolarska, która robi okiennice. Ceny nie są niskie, ale do przyjęcia (okucia, drewno niestety kosztują), ale wykonanie pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 21.08.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 el-ka Okiennice w praktyce są do ozdoby . Sąsiadka ma ok. 10lat. Mówiła że dwa razy zamykała .Tak to wyglada w praktyce . Ale są bardzo ładne i zdobią dom ,mnie tez sie podobają .Wybierać i zamawiac . Oko będzie sie cieszyc .Po to mamy dom, aby nas cieszył. ze swoimi ozdobami . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 21.08.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 my też zastanawiamy się nad okiennicami i tutaj prośba do użytkowników czy sprawdzają się w praktyce czy naprawdę pełnią tylko funkcję dekoracyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skilll 22.08.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Bardzo dobry wątek. Wzywamy wszystkich użytkowników okiennic do wypowiadania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 22.08.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Okiennice, o czy wiadomo od wieków, mają funkcje użytkowe, a nie tylko dekoracyjne. W lecie mogą chronić przed zbyt dużą operacją słoneczną w mieszkaniu, a w zimie mogą być być dodatkową przeszkodą dla mrozu. Ponadto okiennice zamknięte są dodatkową przeszkodą dla złodziei. Dodam kolejną funkcję - otwarcie okiennicy może uruchamiać alarm. Dlaczego system alarmowy w mieszkaniu ma się uruchamiać dopiero po wtargnięciu złodzieja do wnętrza mieszkania, czyli po zniszczeniu drzwi lub okna, jeśli może być wszczęty zaraz po otwarciu okiennicy? Naprawa zniszczonej drewnianej okiennicy będzie kosztować znacznie mniej niż zniszczonego okna, a alarm będzie wszczęty zanim złodziej wejdzie do wnętrza mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kretes 22.08.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Z tym uruchamianiem alarmu bym uważał - okiennice są podatne na podmuchy wiatru więc alarm może się uruchamiać samoczynnie bez udziału złodzieja... Mieszkam w domu w którym są okiennice i rolety - i muszę powiedzieć że chociaż rolety wyglądają może gorzej to są o wiele praktyczniejsze. Przede wszystkim obsługiwane ze środka więc zasłonięcie okien na noc znacznie szybsze. Okiennice są za to urocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.08.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 no i chronią szyby w oknach w razie wichury ... nie mam osobiście okiennic , ale w tych czasach kiedy to zawitały do nas trąby powietrzne to bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 22.08.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam, Jest taka firma "Astol" w Cieplicach na dolnym śląsku, która w swojej ofercie ma też okiennice. Niestety nie znam cen, ale zawsze można zadzwonić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts