Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęgło hydrauliczne - pytania?

Recommended Posts

Mam układ ogrzewania ze sprzęgłem hydraulicznym i kilka wątpliwości.

Czy obydwa obiegi podłogowy i grzejnikowy powinny miec osobne pompy.

Czy potrzebna jest jeszcze dodatkowa pompa do kominka z pw?

Czy zasobnik cwu powinien by zasilany z przed czy z za sprzęgła?

Czy zasobnik cwu powinien miec swoją pompę?

W Muratorze Nr2 z 2007 rok strona 162 jest schemat instalacji z kominkiem z pł . wodnym . Jedna pompa pracuje w obwodzie kominek-wymiennik . Druga w obwodzie wymiennik - zasobnik CWU - sprzęgło- wymiennik.Trzecia obwód ogrzewania podłogowego.Czwarta ogrzewanie grzejnikowe. A piątą Możesz sobie zafundować na cyrkulacji CWU. I zrobiła nam się całkiem ładna kotłownia :)

Mam układ ogrzewania ze sprzęgłem hydraulicznym i kilka wątpliwości.

1. Czy obydwa obiegi podłogowy i grzejnikowy powinny miec osobne pompy.

2. Czy potrzebna jest jeszcze dodatkowa pompa do kominka z pw?

3. Czy zasobnik cwu powinien by zasilany z przed czy z za sprzęgła?

4. Czy zasobnik cwu powinien miec swoją pompę?

ad 1. Zalezy od parametrów instalacji - jednakowoż 100% osobny obieg, podłogówka z mieszaczem dla uzyskania mniejszych parametrów

ad 2. Obieg kominka z PW - to osobna bajka - osobna pompa ( 1 lub 2 zalezy czy z wymiennikiem posrednim)

ad 3. CWU zza sprzegła

ad 4. osobna pompa lub zawór priorytetu, zalezy jak instalacje ktos chce budowac, parametrow wody etc. Pic polega na tym ,ze zasobnik cwu nalezy grzac woda o temp zasilana 65-70oC (no min 55) - teoretycznie - dla uzyskania temperatury CWU rzedu 55-60oC (jak ktos trzyma nizsza temp w zasobniku to nizej).

Gratuluje ładnej, przekombinowanej instalacji ;) i fakt pareset W na pompy pojdzie. Dodam tez ze w obiekcie wielkosci 150-200mkw domyslam sie ze ciezko znalezc takie małe pompki i wyregulowac instalacje ;) ale co tam marketing ... ;D

pozdrawiam

Piotrek