pilot1 02.08.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam wszystkich znalazłem na forum takie coś i moje pytanie czy to ma sens ? chodzi o to czy lepiej było by sie wbić z rurą do komina na parterze i rozprowadzić z komory powietrze ciepłe do góry na poddasze czy lepiej tak jak na rys jakieś plusy i minusy tego pomysłu jak któs mogł by podpowiedziećhttp://www.atjsystem.com.pl/upload/articles/1/bez%C2%A0tytulu1112.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 02.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Myślę, że wielkim plusem takiego rozwiązania jest bardziej efektywne wykorzystanie ciepła spalin do ogrzewania domu - poprzez długą drogę przewodu spalinowego w komorze kominka. Minusem może być tylko to że na poddaszu masz podwójny przewód kominowy - ale to bardzo mały minus. Żałuję, że nie znałem takiego sposobu przed budowa mojego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 minusy to: rury będą "chodzić" mocno się roszerzają, dużo materiału izolacyjnego, rur i obudowy, tylko jedno pomieszczenie nad kominkiem ogrzane i to bez możliwości regulacji ilości ciepła,lepiej i taniej jest dołożyć wymiennik.Plus: troszkę odzysku ciepła uciekającego do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.08.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Witam.O wiele lepiej i bezpieczniej jest w ten sam lub podobny sposób wykonać nad kominkiem grzejnik "hypokaustyczny" lub zwykłe rozprowadzenia grawitacyjne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.08.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 A czy przy takiej konstrukcji nie ma zagrożenia że spaliny będą się zbytnio wychładzać zanim dojdą do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts