Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odbiór kominiarski

voyt

Recommended Posts

Mam ten sam problem, poniżej wypowiedź eksperta Murator.

Witaj

W dziale "Porady eksperta" serwisu Muratordom.pl zadałeś pytanie o następującej treści:

Piec kondensacyjny, instalacja gazowa i wentylacja mechaniczna

Witam W domku jednorodzinnym mam w kotłowni zainstalowany piec gazowy z zamknięta komorą spalania. Komin dwuścienny jest wypuszczony ponad dach. Dom posiada wentylację mechaniczną (równiez kotłowni), nie ma w kotłowni żadnego dodatkowego nawiewu powietrza, nawiew odbywa się nawiewnikami EHT. W czasie ostatniej wizyty gazowni nakazano mi zainstalować w kotłowni przewód wentylacji grawitacyjnej (cyt:" A jak nie będzie prądu i rozszczelni się Panu rura gazowa to którędy ten gaz wyleci"). Na moja odpowiedź opisujacą piec i wentylację Pan Gazownik stwierdził, że cyt:" tak się nie robi i on odbioru nie podpisze". Tu pojawia się dla mnie problem gdyż chciałbym juz włączyć instalacje gazową a jest to osoba z rejonu gazowni i chyba powinienem złozyć reklamację w urzędzie. Prosze o radę czy budynek został zaprojektowany zgodnie z przepisami i czy gazownik ma rację wymagając osobnego przewodu wentylacji grawitacyjnej w domu z wentyla cją mechaniczną. Ta sama sytuacja dotyczy też kuchni gdzie jest kuchenka gazowa. cały dom jest obsługiwany wentylatorem Aereco VAM. Pozdrawiam Rafał

Odpowiada ekspert firmy AERECO WENTYLACJA:

Witam. Kocioł z zamkniętą komora spalania nie wymaga dodatkowego dopływu powietrza. Tym różni się od kotła z otwartą komorą spalania. Ale to gazownik powinien wiedzieć. Ponadto, gdyby chciał Pan wykonać dodatkowy przewód wentylacji grawitacyjnej, byłoby to niezgodne z obowiązującymi przepisami. Nie można bowiem łączyć w jednym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej oraz mechanicznej wywiewnej. Proszę zażądać na piśmie odmowy odbioru instalacji. Pozdrawiam. Marcin Gasiński

To ja juz nic nie rozumiem....jeden co innego,drugi co innego,mnie tez to czeka...na razie wstrzymalem sie z rozwalaniem otworu wentylacyjnego.Przyznam,ze kotlowni nie mam wentylowanej przez WM,ale takowa posiadam....

Czy to znaczy, ze do kotłowni masz hermetyczne drzwi lub całkowicie osobne wejście z zewnątrz?

Co w takim przypadku z kuchnią np. połaczona z salonem gdzie jest kuchnia gazowa i tez instalacja gazowa?

Według mnie albo budynek ma WM albo grawitację.

Może w budynku z WM wogóle nie moze być gazu?

1. Jak zachowa się wentylator czy rekuperator jak dostanie się do niego gaz ziemny?

2. Przepisy o instalacjach gazowych i wentylacji czasami sie wykluczają bo jak zainstalować piec gazowy z zamkniętą komorą spalania i WM a jednocześnie w kotłowni (czytaj pomieszczeniu gospodarczym gdzie stoi masa innych urzadzeń) wentylację grawitacyjną?

Wlasnie byl u mnie szef firmy od WM.Zapytalem sie o to-powiedzial,ze panowie gazownicy maja sobie poczytac rozporzadzenia-zadnej grawitacyjnej przy kotle kondensacyjnym,czy z zamknieta kom.spalania nie trzeba,poza tym,jak jest WM tez nie potrzeba.Podobnie,mozna wpiac okap do kanalu od reku....Ja mam kuchnie otwarta ,mam indukcje,nie robilem na wejsciu zadnych rurek z gazem do kuchni,jedynie do kotlowni.Nie mam szczelnych drzwi,mam rozsuwane-szafa wnekowa z mozliwoscia wejscia do kotlowni.

Ciekawe,co powiedza gaziarze,jak odbior przejdzie.Jak sie upra to nic nie wskuram,ale wydrukuje rozporzadzenie..Chyba,ze mnie w blad wprowadzono...

Wlasnie byl u mnie szef firmy od WM.Zapytalem sie o to-powiedzial,ze panowie gazownicy maja sobie poczytac rozporzadzenia-zadnej grawitacyjnej przy kotle kondensacyjnym,czy z zamknieta kom.spalania nie trzeba,poza tym,jak jest WM tez nie potrzeba.Podobnie,mozna wpiac okap do kanalu od reku....Ja mam kuchnie otwarta ,mam indukcje,nie robilem na wejsciu zadnych rurek z gazem do kuchni,jedynie do kotlowni.Nie mam szczelnych drzwi,mam rozsuwane-szafa wnekowa z mozliwoscia wejscia do kotlowni.

Ciekawe,co powiedza gaziarze,jak odbior przejdzie.Jak sie upra to nic nie wskuram,ale wydrukuje rozporzadzenie..Chyba,ze mnie w blad wprowadzono...

Ten sam temat był wałkowany w tym wątku :

http://forum.muratordom.pl/post2609538.htm#2609538 :).