mama1 19.10.2008 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 z tego co sie orientowalem nie moglem nie dac mu szansy na usuniecie wad...sam plan nie wystarczylby...ale przedstawilem mu pisemko z Twoimi zaleceniami... co ma byc usuniete i jak ...ale widac wie lepiej...problem w tym ze on nie slucha.teraz moge odstapic ale zaplacielm polowe za chemie+robozcizna wiec jestem troche w kropce...i jeszcze czy sam podklad bedzie wystarczajacym zabezpieczeniem parkietu do czasu naprawy?skad mogly pojawic sie szczeliny?czy zaczekac az polakieruje i wtedy odstapic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.10.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 z tego co sie orientowalem nie moglem nie dac mu szansy na usuniecie wad...sam plan nie wystarczylby...ale przedstawilem mu pisemko z Twoimi zaleceniami... co ma byc usuniete i jak ...ale widac wie lepiej...problem w tym ze on nie slucha. teraz moge odstapic ale zaplacielm polowe za chemie+robozcizna wiec jestem troche w kropce... i jeszcze czy sam podklad bedzie wystarczajacym zabezpieczeniem parkietu do czasu naprawy? Mozesz dokonac odbioru prac przed lakierowaniem i w tym stanie nie dopuscic do lakierowania. Musi wszystko jeszcze raz wycyklinowac. Umowe masz z firma która sprzedala drewno i chemié. Gadaj z nimi!!! I napisz do nich!! Do odbioru prac sá oni partnerami do rozmów!! Sam podkad na jaki czas wystarczy, tymbardziej, ze pollozyl dosc grubo JEZELI ZROBI DO KONCA W TYM STANIE TO TYLKO PO TO ABY POSADZKE byla ZABEZPIECZONA. NA TYM KONIEC I DO WIDZENIA. Szpary najczésciej biorá sie w wyniku kurczenia sié klepek. Jet tego duzo, czy tylko gdzie niegdzie i wáskie do 0,4mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.10.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 ..oczywiscie uparl sie na podklad wodny:( Na klepki o 12% położył wałkiem grubo podklad wodny pomijając jakość szlifu?? Czy ja dobrze rozumiem??Czy nic nie rozumiem?? To pietro czy parter?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.10.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 ..oczywiscie uparl sie na podklad wodny:( Na klepki o 12% położył wałkiem grubo podklad wodny pomijając jakość szlifu?? Czy ja dobrze rozumiem??Czy nic nie rozumiem?? To pietro czy parter?? To szpary powinny zniknác chociaz na krótko ale one sá. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.10.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 juz mi sie musk lasuje pora za pozna ale wydaje mi sie ze najpierw polodkowalo..potem poprawka..ale jak parkiet dalej mial 12%??? dlatego pytam czy parter czy pietro i czy podklad wodny ..ze znikna na czas jakis marna pociecha..za malo danych albo byt malo rozumiem.w tym watku.jutro przejze caly watek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 19.10.2008 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 wilgotnosc na ostatnim pomiarze ok 10,5, szpar jest kilka jedna ma ok 1 mm, ale mam wrazenie ze robia sie nowe, jest to drugie pietro, teraz wlaczony jest jeden grzejnik na pow ponad 50m, okna sa caly czas rozszczelnione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.10.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 nie przeprowadzałaś/eś żadnych prac mokrych na poniższych pietrach jak juz parkiet był ułożony?..Parkiet się zssycha...I jeszcze jedno jak wpusciłaś/wpuściłeś..kogoś na budowę aby cokolwiek "poprawił" za sobą..i nie dokonuje tego(w taki sposób profesjonalny jak zalecił jarekkur) to trza było wogóle nie dawać szlifować..przecie parkiet miał wymienić..nie szlifować..a jeśli juz Ci przegadał że to wyszlifuje i wszelkie usterki poprawi..a nie poprawia..i jest jeszce gorzej to juz wogóle nie jarze z czym masz problem sporzadz protokół..zdj z poprzedniego etapu masz z tego etapu tez narób wezwij tego "rzeczoznawcę" jeszcze raz niechaj to podpisze..i odstąp od zapłaty idź do innej profesjonalnej firmy niechaj oszacują ile bedzie kosztować naprawa..sciagnij to z kwoty którą zalegasz Parkieciarzowi plus rzeczone 8% i koszty rzeczoznawcy..po temacie..Tak bym uczynił na Twoim miejscu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.10.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 wilgotnosc na ostatnim pomiarze ok 10,5, szpar jest kilka jedna ma ok 1 mm, ale mam wrazenie ze robia sie nowe, jest to drugie pietro, teraz wlaczony jest jeden grzejnik na pow ponad 50m, okna sa caly czas rozszczelnione... Szpar przybywa co jest dowodem na lekkie przysychanie drewna. jedna szpara 1mm i kilka drobniejszych. Przyjmij za dobrá monété i zajmij sie facetem. |Skoncz z nim bo on cié wykonczy. Zalatwiaj z tym który podpisal umowé. Nie patrz teraz na to czy uda ci sié przechytrzyc tego kogos kto ci narobil problemów. Nie czas na szpary. KUP STACJÉ METEO Z TEMPERATURÁ I WILGOTNOSCIOMIERZEM NA ZEWNATRZ I WEWNATRZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 26.10.2008 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 witam niestety bylem w rozjazdach...kazalem mu przerwac wszystkie prace do mojego powrotu...wczoraj zajrzalem ...szczelin przybywa ta jedna juz ma ok 2 mm!!! wypowiadam umowe juz mam dosyc!!!! tylko co teraz mam robic z tymi szczelinami? czy czekac az sie sezon grzewczy skonczy? czy moze wszystko nadaje sie do wyrzucenia? podloga wyglada jak w stodole:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.10.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 pisalismy praktycznie od samego początku że w Twoim przypadku najlepiej byłoby przeczekać sezon grzewczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 26.10.2008 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 oki ze tak powiem mleko zostalo rozlane wiec co teraz zrobic? chodzi mi o szczeliny i ewentualnie inne "kwiatki" mogace sie pojawic? jak ewentualnie zabezpieczyc parkiet do wiosny( wysmarowany gruntem )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.10.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 tak to zostaw...nic nie ruszaj..przynajmniej ja bym tak uczynił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 26.10.2008 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 a co z wilgotnoscia i temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.10.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Trzymać18-25 stopni wligotnosć 45%-65%..jak masz drewno w domu zawsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Trzymać18-25 stopni wligotnosć 45%-65%..jak masz drewno w domu zawsze.. Jesion jest drewnem twardym ale reaguje na klimat w pomieszczeniu -kurczy i rozszerza jak buk (0.30%/1%)- choc nie tak szybko jak buk. Musisz kupic sobie higrometr z termometrem i od czasu do czasu mierzyc wilgotnośc i temperaturę na posadzce. Jezeli jest tam za sucho nalezy dowilżac. Jeżeli w takim tempie powiekszyła się szpara z 1milimetra na 2 milimetry to masz tam za sucho lub parkiet był wilgotniejszy niż 12%. Jeżeli masz jakieś kawałki jesionu (parkietu). Nie dopuśc do przesuszenia drewna w sposób gwałtowny bo ci się odklei od podkładu. O podkładzie też nie wiesz w jakim był stanie. Pamiętaj również, że drewno przez pierwsze dwa sezony potrafi sie skurczyc i prawie całkowicie zamknąc ponownie latem. jednak po 2 latach zostaja szczeliny mniejsze ale zostają. Masz w domu mikrofale albo elektryczny piekarnik i wagę dokładną do 0,5-1,0grama. Samemu drewnu nic sie nie stanie. Oczywiscie musisz je oszczedzac. Nie uzywac wody do mycia zbyt czesto. Nie chodzic w butach. Unikac piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 26.10.2008 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 czy wystarczy jakas stacja hipermarketowa czy ma to byc bardziej dokladne urzadzenie? jak kontrolowac wilgotnosc w praktyce ... temp, wietrzenie, nawilzanie?czy w takiej sytuacji j czyli po drugim cyklinowaniu robic na sile trzecie oczywiscie przez innego parkieciarza czy zdecydowanie odradzacie...lepiej poczekac i na wiosne?...mieszkanie nie jest uzytkowanezrobie zdjecia w tym tyg to wrzuce jak sie rzeczy majai jeszcze jedno pytanie co bedzie sie dzialo jesli temp spadnie ponizej 18 st oczywiscie w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.10.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 czy wystarczy jakas stacja hipermarketowa czy ma to byc bardziej dokladne urzadzenie? jak kontrolowac wilgotnosc w praktyce ... temp, wietrzenie, nawilzanie? czy w takiej sytuacji j czyli po drugim cyklinowaniu robic na sile trzecie oczywiscie przez innego parkieciarza czy zdecydowanie odradzacie...lepiej poczekac i na wiosne?...mieszkanie nie jest uzytkowane zrobie zdjecia w tym tyg to wrzuce jak sie rzeczy maja i jeszcze jedno pytanie co bedzie sie dzialo jesli temp spadnie ponizej 18 st oczywiscie w pomieszczeniu? mozna kupic w marketach budowlanych. Jeżeli jest za sucho należy nawilża nawilżaczem o pojemności dostosowanej do kubatury pomieszczenia z parkietem. Przyrzad da Tobie poglad o warunkach panujacych w pomieszczeniu. jezeli temperatura spadnie nawet do 15C nalezy dostosowac odpowiednio do niej wilgotnośc powietrza czyli ilośc wody w powietrzu. Są do tego tabele sorpcji drewna. Mogę na priv. wysłac. Ghost34 pisał o stosunku temp. do wilgotności to w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 27.10.2008 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 oki to pytanie za 100pkt albo i 1000...co w przypadku parkietu uznaje sie za wade istotna a co za nieistotna?niestety zeby zerwac umowe wady musza byc istotne,czy np tworzenie sie szczelin>1mm mozna za takie wady uznac i co wiecej za nieusuwalne teraz tj w sezonie grzewczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.10.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 och akurat w Twoim przypadku plamy po podkładzie miedzy innymi wraz z wyłódkowaniem powierzchni.. pomijająć niefachowośc Pana czy a) brak protokołu badania wilgotności wylewkib) widoczne rysy po szlifie C) plamy po podkładzie.....coś więcej zapewne Pan jarekkur (jest rzeczoznawcą..zna przepisy będzie mu łatwiej..).będzie mógł napisać..te dwie rzeczy przyszły mi do głowy od razu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamadominiki 28.10.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Jestem z kielc i w najbliższym czasie bedę robić podłogę. Daj znać na [email protected] kto to tak spartaczył, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts