mama1 08.08.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 powiem tak jestem laikiem w tych sprawach wiec mam pytanie czy zdjecia rzeczywiscie oddaja to o czym pisalem ? czy min mozna mowic o krawedziowaniu?jesli rzeczywiscie jest juz krawedziowanie to co bedzie w sezonie grzewczym i czemu nie cyklinowac teraz oczywiscie wczesniej mierzac wilgotnosc? z gory straszne dzieki!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.08.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 poniewaz teraz parkiet krawedziuje tzn ze cos było nie tak z wilgotnoscia..a po sezonie grzewczym parkiet sie ustabilizuje..najogólnie rzecz biorąc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.08.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 powiem tak jestem laikiem w tych sprawach wiec mam pytanie czy zdjecia rzeczywiscie oddaja to o czym pisalem ? czy min mozna mowic o krawedziowaniu? jesli rzeczywiscie jest juz krawedziowanie to co bedzie w sezonie grzewczym i czemu nie cyklinowac teraz oczywiscie wczesniej mierzac wilgotnosc? z gory straszne dzieki!!!! Dodam do tego co powiedział ghost34. Parkiet krawędziuje ponieważ: 1. dostał trzy albo cztery dawki w sposób nagły -bez kilku godzinnych przerw technologicznych na schnięcie i wstępne utwardzenie- lakieru wodorozcieńczalnego. O tym pisałem wcześniej na Twój post, przeczytaj go uważnie jeszcze raz. 2. Być może wilgotność podłoża była za wysoka przed układaniem maks.2%. 3. Być może pomieszczenie z parkietem znajduje się bezpośrednio na tzw. gruncie rodzimym to znaczy jest nie podpiwniczone i dochodzi tam do różnicy temperatur między wierzchnią warstwą parkietu (sucho i przewiewnie) a podłożem (chłodno i wilgotniej). Często jest tak, że przy odpowiednio niekorzystnych warunkach punkt rosy zachodzi już przy różnicy 1-3 stopni C. Sprawdzaj wilgotność klepek według zaleceń ghosta34. Stawiaj i zabudowuj meble szafy i szafki. Pozostałą część pomieszczeń z parkietem wycyklinujesz i polakierujesz ponownie według wskazówek ghost34 i moich są takie same lub prawie takie same, ale są dobre. To, że w szafie będzie podłoga trochę czy nawet więcej niż trochę spartaczona, to jednak będzie zabezpieczona (polakierowana). __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 17.08.2008 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 wlasnie jestem po rozmowach z parkieciarzem ... nie widzi problemu w ponownym cyklinowaniu teraz ....problem w tym ze zmierzylem sobie poziomy ...i poziomica 120cm odchyla sie od powierzchni nawet o 5mm a regula sa odchylenia 2-3 mm podejrzewam ze nawet nie sprawdzil poziomow wylewki.....mam juz dosyc!!!!!!!!!!!czy mozna klasc parkiet na niewypoziomowana wylewke??? czy ktos posiada normy PN-EN 13647:2004, PN-EN 13228:2003U, PN-62/B-10144? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.08.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 wlasnie jestem po rozmowach z parkieciarzem ... nie widzi problemu w ponownym cyklinowaniu teraz ....problem w tym ze zmierzylem sobie poziomy ... i poziomica 120cm odchyla sie od powierzchni nawet o 5mm a regula sa odchylenia 2-3 mm podejrzewam ze nawet nie sprawdzil poziomow wylewki..... mam juz dosyc!!!!!!!!!!! czy mozna klasc parkiet na niewypoziomowana wylewke??? czy ktos posiada normy PN-EN 13647:2004, PN-EN 13228:2003U, PN-62/B-10144? Opisz jak mierzyłeś poziomicą nierówności? Poziomicę kładziesz na podłodze tak aby oparła się na dwóch wzniesieniach najlepiej oddalobych o około 1 metr (dł. poziomicy 1,20) i mierzysz prześwit między tymi wzniesieniami. Mierzysz do czyśco ma 2mm grubości. Wsuwasz to coś pod poziomicę w najgłębszym miejscu międy wniesieniami i stwierdzasz czy odchyłka ma 2mm czy może więcej i o ile więcej. Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytania z poprzedniego postu a masz już następne. Parkiet można kłaść na niewypoziomowaną wylewkę. Jeżeli ty odebrałeś nie wypoziomowaną wylewkę to parkieciarz nie jest zobowiązany to zrobić za ciebie. Jedynie w przypadku gdy wyraźnie widać, że wylewka ma spady, powinien to zgłosić tobie. Ty decydujesz co dalej. Wylewka niewypoziomowana a nierówna to dwie różne rzeczy!!! Parkieciarz sprawdza nierówności wylewki. Co do orzeczenia rzeczoznawcy to jest to śmieszne dobre do kabaretu. Czy w takim razie parkieciarz uprzedził cię, że bona Traffic jest trudnym lakierem i będzie brud lub zabrudzenia na powierzchni lakierowanej lub w niej. Napewno nie. Nie zgadzaj sie z tą opinią w tym punkcie. To kompletna bzdura. Napisz czy wymienione przez ciebie a raczej przez rzeczoznawcę punkty są potraktowane jako błędy czy według rzeczoznawcy jest to normalne czyli w porządku? Prosiłbym również na priv. jeżeli to możliwe o nazwisko eksperta. Wzór angielski to nie jest. Wzór tzw. wiązanie angielskie charakteryzuje równe przesuniecie deszczułek parkietu wobec siebie np. o 1/3 długości. U ciebie jest wiązanie nieregularne lub okrętówka na dziko etc. Maszyna jednotalerzowa z odpowiednim ciężarem doskonale sobie radzi przy wykańczaniu cyklinowania. Warunek, że jest sprawna, że jest w rękach fachowca i że stosowano odpowiedni materiał ścierny. Bzdurą jest, e te dołki i nierówności wynikły z pracy maszyną jednotalerzową. Nierówności te zostały podkreślone w wyniku pracy maszynu jednotalerzowej z delkatnym materiałem ściernym. Wszystkie wyższe miejsca została zagładzone niżej leżące nie lub ledwo co. W wyniku lakierowania miejsca dokładzone są jakby jaśniejsze od tych nie dogładzonych (niżej leżących). Jest to normalne, że drewno dogładzone inaczej przyjmuje lakier niż drewno tylko po cyklinowaniu. Im drewno jest delikatniej szlifowane tym jest jaśniejsze!. To co jest na twojej posadzce jest nie do przyjęcia. Brud. Plamy po podkładzie. Prawdopodobnie kładł nieumiejętnie blachą lakierniczą. Nierówności po cyklinowaniu a nie po jednotalerzówce. Chyba, że używał do dogładzania papieru ściernego 40-60. W każdym razie ten parkieciarz nie powinien dalej tego robić ani poprawiać. Należałoby sprawdzić walec w jego maszynie i ustawienie walca. Jaką ma maszynę. Czy przy ścianach pracował małą maszyną z workiem? Krawedziowanie u ciebie występuje z napływu wilgoci (wody ) do drewna. Może to mieć miejsce z powodu szybkiego nakładania warstw lakieru po sobie. Lub /i też w wyniku niekorzystnych warunków otoczenia parkietu (temp. 18-22C I 45-65% wilgotności). Te krawędzie to wypchnięta masa szpachlowa użyta do wypełnienia szczelin pod wpływem zwiększonej wilgotności drewna. Podwyższona wilgotność drewno pęczniej, wilgotność spada drewno schnie. O co chodzi z tymi normami? Co z nich potrzebujesz? ______________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 jeśli to parkieciarz powołuje sie na normy to jet jakaś paranoja spierniczył facio sprawe..wszystko powyzej co napisał pan jarekkur jest prawda w 100%..wygoniłbym kolesia z budowy..to na 100% i nauczcie sie wszyscy do końca życia że drewno nie służy..do wyrównania wylewki...jak chłopie odebrałeś taka wylewke..?? w jaki sposób??teraz wszystkie błedy(których jest nie mało) wytykasz parkieciarzowi gdzie byłeś przy odbiorze wylewek przynajmniej w tym punkcie odpuść facetowi to nie jego wina pod warunkiem wszakże że miał jakieś tzw. schody i nie podlał tyle..co do rzeczoznawcy nie bede sie smiał..zreszta tak jak napisałem powyżej mniejsza z tym ale facet wiedze ma ograniczona ...i to mocno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 18.08.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 wiec tak1 nie jestem pewien w jakim odstepie czasu byly nakladane kolejne warstwy lakieru ale ostatnia z pewnoscia byla polozona co najmniej po dniu2 wilgotnosc podloza ... nie zmierzyl nie ma protokolu!!!!!3 mieszkanie jest na 2 pietrze i nie jest to ostatnia kondygnacja4 rzeczoznawcza mierzyl jedynie wilgotnosc pozostawionych deszczulek ok 10%5 przeswity zmierzylem dokladnie tak jak mowisz....pelno jest 2mm jest kilka ok 3mm i 5mm;6 wylewka z tego co pamietam byla wypoziomowana tylko teraz jeden na drugiego zwala, zdaje sie ze w jednym miejscu byl uskok ale wydaje mi sie ze przygotowanie podloza nalezy do parkieciarza przynajmniej informacja ze trzeba np nadlac mase !!!!! nierownosc dotyczy wlasnie tego uskoku7 jesli chodzi o wilgotnosc powietrza ...okna sa rozszczelnione jedno uchylone dodatkowo wietrze co drugi dzien...mam nadzieje ze to dobrze.8 facet sie zarzeka ze szlifowal paskowa wzdulz w poprzek i pod 45st oto pelna opinia rzeczoznawcy: -na powierzchni widoczne sa liczne cienkie rysy o zarysie kolowym i liniowym>powstaly po zakonczeniu lakierowania i nie moga byc ze 100% prawdopodobienstwem zaliczone do wad wykonania parkietu;-niedoszlifowania parkietu w postaci kolistych rys sa wada techniczna wykonania szlifowania-pomaranczowe plamy na powierzchni parkietu sa wada estetyczna wykonania-dylatacje korkowe wykonane sa w granicach normy-brak dylatacji korkowych przy drzwiach stanowi wade wykonania i wade estetyczna-powierzchnia plytek jest zwyzona wzgledem parkietu wg mnie wina nie lezy po stronie wykonawcy parkietu- na podstawie oswiadczenia zleceniodawcy ustalono ze do wykonczenia parkietu zastosowano lakiery wodne Bona Traffic.Ten typ lakieru ma niewatpliwie zalety,ale ma takze i sporo wad w tym glownie pofalowanie powierzchni stycznych drewna( paraboidalne uslojenie) oraz mozliwosc wystapienia malych grudek na powierzchni lakierowanej. Moim zdaniem ten parkiet zostal zupelnie dobrze polakierowany jak na takie warunki-plaszczyzna parkietu jest mocno pofalowana mozna to wyczuc przesuwajac dlonia po jego powierzchni jest to wada szlifowania parkietu-drobne uskoki pomiedzy czolami klepek spowodowane sa zastosowaniem lakierow wodnych oraz natura drewna. jednakze to wszystko miesci sie w granicack normy-zle zaprawiona szczelina pomiedzy klepkami zastosowano szpachle zamiast wstawki z drewna blad wykonaniwnioski:Wg mnie parkiet ten kwalifikuje sie do ponownego zeszlifowania i lakierownia ze wzgl na mocne pofalowanie powierzchni oraz duza ilosc kolistych rys po szlifierce tarczowej. poza tym nalezy zaprawic omawiana szczeline drewnem oraz wykonac dylatacje korkowe przy drzwiach forntowych i balkonowych. sugeruje zastosowanie podkladu syntetycznego zamiast bona prime classic. to tyle rece opadaja ;dla jasnsci to nie sa drobne grudki miejscami wybroczyny ciagna sie ponad 5 cm i staja sie coraz bardziej wypukle; jeszcze co do innych robot nie moge ich wykonac poniewaz projekt mieszkania nie pozwala na ich wykonanie bez parkietu...wiec jesli mam czekac do przyszlego roku to oznacza wstrzymanie wszelkich prac....wreczylem parkieciarzowi reklamacje tyle ze wiem ze itak to spierniczy...zastanawiam sie nad odstapieniem od umowy normy potrzebne mi sa wlasnie do odstapienia i wykazania ze naprawa istotnych wad nie jest mozliwa w danym czasie; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.08.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Wzywaj przedstawiciela Bony z okolicy i przedstaw mu orzeczenie. Z samym orzeczeniem nie będę już dyskutował bo sprawę wygrałeś. Od parkieciarza za cyklinowanie i od Bony równiez żadaj 8-10% wartości drewna za dodatkowy ubytet grubości co przekłada się na kilka lat (5-10) mniej użytkowanie parkietu. Wołaj Bonę. _____________________________________________________vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.08.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 jasne bone pismo i 14 dni oczekiwania..a potem 30 dni moze pojawi sie jakiś maciuś miałem tak kiedys ze dwa lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.08.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 jasne bone pismo i 14 dni oczekiwania..a potem 30 dni moze pojawi sie jakiś maciuś miałem tak kiedys ze dwa lata temu W takim razie pismo za potwierdzeniem odbioru z żądaniem przysłania w ciągu trzech dni przedstawiciela a po upływie tych trzech dni zwrotu kosztów załączając kopię eksperta. Dodać należy, że w wyniku braku reakcji w ciągu trzech dni od daty odbioru pisma sprawa zostaje skierowana do adwokata a kosztami obciążona zostanie Bona. Piśmie podać również własny nr telefonu adres e-mail'owy etc. Bona ma siedzibę w Poznaniu. ________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 19.08.2008 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 oki tak zrobie ale opinie tego rzeczoznawcy...pominmy milczeniem....te szlifowanie o ktorym mowil wydaje mi sie ze jest w pierwszej albo drugiej warstwie lakieru a nie w drewnie no mniejsza z tym... dzisiaj sobie pomierzylem wszystko dolki sa wzdloz a nie w poprzek jest ich co najmniej 9, 4 sa 3mm...jak sie ma do tego norma bo z tego co sie orientuje max to dwa mm i chyba nie wiecej niz dwa ale nie jestem pewien...mam pytanie czy da sie to naprawic? teraz mierzymy po lakierze ale ile moze miec gr lakieru 0,5mm?i jeszcze jedno czy te szczeline poprzeczna na laczeniu klepek ok3mm wypelniac szpachla czy wyciac kawalek drewna zgodnie z zaleceniem rzeczoznawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.08.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 oki tak zrobie ale opinie tego rzeczoznawcy...pominmy milczeniem.... te szlifowanie o ktorym mowil wydaje mi sie ze jest w pierwszej albo drugiej warstwie lakieru a nie w drewnie no mniejsza z tym... dzisiaj sobie pomierzylem wszystko dolki sa wzdloz a nie w poprzek jest ich co najmniej 9, 4 sa 3mm...jak sie ma do tego norma bo z tego co sie orientuje max to dwa mm i chyba nie wiecej niz dwa ale nie jestem pewien... mam pytanie czy da sie to naprawic? teraz mierzymy po lakierze ale ile moze miec gr lakieru 0,5mm? i jeszcze jedno czy te szczeline poprzeczna na laczeniu klepek ok3mm wypelniac szpachla czy wyciac kawalek drewna zgodnie z zaleceniem rzeczoznawcy? Te jak mówisz szlifowania okrągłe i koliste ślady mogą być z tak zwanego międzyszlifu (matowienia warstwy lakieru) i jest to bardzo prawdopodobne gdy się prowadzi zbyt szybko maszynę jednotalerzową. Dołki do 3mm są dopuszczalne na długości 2mb (3 w rzędzie) pod łatą kontrolną i 2mm na długości 1mb. lakier położony w trzech warstwach wodorozcieńczalny ma około80-100 mikronów. Da się naprawić ale podczas cyklinowania. W tym miejscu należy umiejetnie (duże doświadczenie) cyklinować. Szczeliny zlikwidować najlepiej wycinając dłuższy kawałek deszczułki, oczyścić podkład i wkleić dłuższy kawałek. To może zrobić doświadczony i posiadający odpowiedni sprzęt- np: firmy Fein -parkieciarz. W innym przypadku wypełnić akrylowym kitem do parkietu o kolorze parkietu. Należy to zrobić podczas cyklinowania. Po cyklinowaniu i lakierowaniu wymaga to umiejętności cierplii i doświadczenia. Narazie załatw sprawę z Boną. Kto kupił lakier? Jeżeli ty to ścigaj tych co go tobie sprzedali. Jeżeli parkieciarz to żądaj zwrotu za całość lub nieskazitelnej naprawy tego co schrzanił. Działaj. ________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 21.08.2008 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 mam jeszcze jedno pytanie jaki jest miarodajny miernik wilgotnosci parkietu? podobno Gann ale nie wiem?i jeszcze jedno moze zrezygnowac z Bony? jest cos lepszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.08.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Mierników jest wiele nie tylko Gun każda firma powinna mieć takie urządzenie ale skalibrowane..bona jest dobrą chemia chyba najstarszą z profesjonalnej firmą zachodnia na naszym rynku..także nie widzę problemu..ale są i tańsze ..o podobnych parametrach fakt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 21.08.2008 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 parkieciarz ma mi zmierzyc wilgotnosc parkietu i dlatego pytam jak moge sprawdzic czy miernik jest wykalibrowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 21.08.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 nie mozesz możesz go tylko zapytać i zaufać jego odp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.08.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 mam jeszcze jedno pytanie jaki jest miarodajny miernik wilgotnosci parkietu? podobno Gann ale nie wiem? i jeszcze jedno moze zrezygnowac z Bony? jest cos lepszego? To co napisał o wilgotności drewna rzeczoznawca może się zgadzać. Parkiet jest w normie. Deszczułki parkietu nie są wyłódkowane? Gann, Geissinger, Aqua Boy itp. są dokładnymi narzędziami pomiarowymi do badania wilgotności drewna. Mozesz parkieciarza poprosić o aktualną legalizację sprzętu. Legalizacja jest miarodajna i ostatecznie określa przydatność sprzętu. Chyba, że jest wyraźnie napisane, że sprzęt nie wymaga legalizacji. Ty potrzebujesz zwrotu pieniędzy za usługę i materiał a także za nadmierne zużycie warstwy drewna. Za takie obniżenie grubośći parkietu 2x cyklinowane tj około 2,5-3,0mm masz prawo żądać zadośćuczynienia w wysokości 8% za jedno scyklinowanie (1,25-1,5mm) wartości zakupionego parkietu. Mam wrażenie, że chcesz znowu cyklinować i lakierować na własny koszt. Ten lakier Bona mógł być przemrożony, mógł być już stary. To co stało się z Boną może stać z każdym innym lakierem. Może ale nie musi. ___________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mama1 21.08.2008 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 na razie lodeczek nie ma sa krawedzie wzdluzne,nie zamierzam tego robic na wlasny koszt !!!!!!!!!!!!! spokojnie wyegzekwuje co swoje ..na przyszly tydzien jestem umowiony z przedstawicielem bony zobaczymy co powie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 22.08.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 optycznie cokolwiek stwierdzi bedzie bezpodstawne powinien wziasc próbke do analizy..chyba ze bedzie wiedział o partii materiału..wadliwej i pojdzie na jakas ugode.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.08.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 na razie lodeczek nie ma sa krawedzie wzdluzne, nie zamierzam tego robic na wlasny koszt !!!!!!!!!!!!! spokojnie wyegzekwuje co swoje ..na przyszly tydzien jestem umowiony z przedstawicielem bony zobaczymy co powie... Ghost34 ma rację. Jeżeli masz pojemniki po lakierze spisz tak zwany Chargnummber. Jest to kod cyfrowy który mówi wszystko o lakierze. Data produkcji, zmiana na której został wykonany itp. Jeżeli nie wiesz który to poproś przedstawiciela Bony abu ci go spisał. Najlepiej spisz notatkę służbową z oględzin i wpisz tam ten numer. _________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts