Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak powinien wygladac parkiet

mama1

Recommended Posts

oki to pytanie za 100pkt albo i 1000...co w przypadku parkietu uznaje sie za wade istotna a co za nieistotna?

niestety zeby zerwac umowe wady musza byc istotne,

czy np tworzenie sie szczelin>1mm mozna za takie wady uznac i co wiecej za nieusuwalne teraz tj w sezonie grzewczym?

podeślij na priv. protokół z ogledzin rzeczoznawcy. Opisz mi po krótce w sposób chronologiczny przebieg prac.

Zapytaj ich gdzie możesz przeczytac coś więcej na temat odstapienia od umowy z powodu drobnych (nieistotnych) i poważnych (istotnych) usterek. Czy jest to Prawo Budowlane, Kodeks Cywilny czy może Prawo Handlowe. Muszą się powołac na ten przepis.

Powiedz im również, ze ponowne cyklinowanie to utrata około 7-8% wartości drewna liczą całą jego grubośc. (22mm). Licząc jednak to co jest użytkowane to jest to 10mm i przy zeszlifowaniu tylko 1mm z tej wierzchniej warstwy jest to 10% wartości drewna. Zapadnięty korek, różnice poziomów, szpary przy montażu, zapadnięte fugi między klepkami, niedobrane kolorystycznie etc.

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

To są dwody na nierównośc wylewek..jakie wylewki taki parkiet..parkiet nie słuzy do wyrównywania ..podłoża..gdzie byłes jak był odbiór wylewek??

Co do tego kolesia sie zgadzam..spierniczył duzo.. i go nie bronie..napewno ma ciecia i inne tez przez to sam sobie parkieciaz taki los poszykował..nic Ci nie mówił ze trzebaby podlac wylewke albo cała wylac samopoziomem??

warunki techniczne wykonania i odbioru robot budowlanych

423/2006

czesc B roboty wykonczeniowe

zeszyt 2

posadzki z drewna i materialow drewnopochodnych :

pkt 2.4.1.3.Podklady pod posadzki.

" Sprawdzenie podkladu przed przystapieniem do wykonywania robót posadzkarskich w warunkach budowy powinno obejmowac:

- wizualne ogledziny powierzchni podkladu w zakresie zgodnosci jego wykonania z projektem oraz jakosci powierzchni pod wzgledem stanu czystosci powierzchni, spekan itp.,

-pomiar rownosci powierzchni podkladu przy zastosowaniu poziomicy,

-sprawdzenie wilgotnosci podkladu."

i z tych czynnosci powinen byc wykonany protokol ...jesli moj parkieciarz poinformowalby mnie o wadach np o zbyt duzej wilgotnosci wylewki to moglbym podjac jakies kroki aby wylewka byla wlasciwie przygotowana.

problem w tym ze takiej informacji z jego strony nie bylo...ani na temat wilgotnosci ani na temat poziomu!!!

po czasie niestety dowiedzialem sie jak pracuja prawdziwi fachowcy no i coz okazalo sie ze sami szlifuja nierownosci, wyrownuja masa itd. wiec to raczej kwestia umiejetnosci ...

a tak jak jest u mnie parkiet ...sam lepiej bym to zrobil

oczywiscie mozna powiedziec to po co bralem takego "speca" tylko co to za argument...zdaje sobie sprawe jak fatalnego wyboru dokonalem i jakie mam przez to opoznienia!!!!

tak serio jak jestem za wolnym rynkiem ale czasami przydalyby sie licencje, ktore gwarantowalyby jakosc robot...pewnie wielu obecnych parkieciarzy

skonczyloby wtedy swoje kariery...ale wszystkim wyszloby to na zdrowie!!

no cos w tym jest( ja wiem dlaczego papierów nie wyrabiam ) Teraz izby rzemieslnicze przyznaja tytuły czeladnicze i mistrzowskie..jarekkur ma mistrza nawet czytałem..przezycia z egzaminu..w pewnym periodyku ja papirów nie posiadam chociaz zrzszony jestem osp od 2000 roku..

Zawód parkieciarza ..jest na rynku od jakiegoś 2005 roku bodajze..jakos tak ale pewnie jarekkur wie lepiej siedzi w przepisach..

• 2 weeks później...

jak na razie zadnego tragizmu nie widzę..jak ci prędzej napuchło ..to oddać musi..trzymaj ..około 50-55% wilgotności i temp około 20stopni..

A gościa spróbuj jakoś dopaść..jak sie nie uda pismo mu wysmarują za potwierdzeniem odbioru wyślij ..odczekaj parę dni i do rzecznika praw konsumenta smigaj.

Jeśli mu nie zapłaciłeś jeszcze to niechaj inny parkieciarz ci to uczyni nawet się tu ktoś oferował..

i podtrzymuje ze najlepiej byłoby to na wiosnę cyklinować..

szczeliny juz sa milimetrowe wczesniej max 0,7mm temp w pomieszczeniu ok17 st

wiem wiem ze na wiosne ale ja nie moge czekac...mieszkanie jest do sprzedazy...ile strace ? 10-15%? kto mi to odda?

a tak nawiasem mieszkanie ma byc wykonczone w nieudawanym wysokim standardze...a taki parkiet ni jak tu nie pasuje...tak mi sie widzi

ale to jest naturalny proces którego nie powstrzymasz jedyne co możesz zrobic bez zrywania..to naprawde..50-55% wilgotności..i temp około 20-22 stopni celsjusza..

Więc cyklinuj ..uwierz za nawet z takimi szczelinami moźna sobie poradzić tak ze są nie widoczne pod lakierem..żadnej tragedii nie ma..może napisze dla Ciebie nastepna gherezje ale to nawet lepiej że są szczelinki w twoim przypadku..bo jak przyszły własciciel bedzie miał za duza wilgotność..to mu nie połudkuje tylko sie szczeliny pozamykaja..

Zło sie stało..jedyne co możesz to możesz to bdb pocyklinować i polakierować..na łączenia wrzócic listwy maskujące różnicę poziomów..jeśli masz 3mm..dołby parkieciaż ci je porozjeżdzą aby nie były widoczne dla oka..

Teraz chcesz na to finisha rzucić??

Powtarzam tez ci po raz enty..gdzies był przy odbiorze wylewek?

nie chce tego wrzucac na ten parkiet ...tylko mowie jak jest z wycena...

dobra temat wylewek zamkniety ...

mozna w sumie jeszcze probowac wymienic te zjechane klepki przy laczeniach i probowac robic plynne przejscie ...ale to musi byc rewelacyjny fachman

martwi mnie szczelina wzdluz pokoju i to posrodku ... jest juz po byku ok 1mm

a dol posrodku pokoju 6mm jak go poprawic tylko zostawmy temat wylewki...

Temperatura sama nic nie daje musisz miec odpowiednią wilgotnośc przy 17C wilgotnośc powinna wynosi 55-60% i to przez kilka tygodni 4-6. Nalezy o to zadbac.

Jeszcze raz powtarzam drewna nie da się uśpic. Należy spełnic warunki podstawowe o których ciągle piszemy z ghostem 34.

Według mnie rzeczoznawca od parkietów na pewno nie wiele tutaj pomoże. Zaleci co najwyżej demontaż części przy kaflach aby podnieśc posadzkę na wysokośc kafli lub zaleci listwę kryjącą.

Adwokat wątpię aby przyśpieszył całą sprawę. To co on ci radzi na tym etapie nie do wyegzekwowania ad hoc. Po pierwsze parkieciarz przyszedł do poprawki którą przerwałeś i pogoniłeś parkieciarza. Pogoniłeś go w momencie kiedy nie skończył swojej pracy. Cokolwiek nie powiesz jest do obalenia. Masz chyba dwie ekspertyzy od rzeczoznawcy obie są przychylne parkieciarzowi z zaleceniem dokonania poprawek.

Jezeli się spieszysz zostaw szpary -bedzie w domu wilgotniej to się zmniejszą-weź się za wyrównanie posadzki drewnianej z kaflami!!!

Zagłębienie 6mm od poziomu na środku posadzki niestety to wina tych którzy robili wylewki i tego który odebrał te prace jako dobrze wykonaną.!!!

Z tym zagłębieniem nic się nie da zrobic bez zerwania w tym miejscu parkietu.

Parkieciarz tych wszystkich strat które zapewnia ci adwokat nie pokryje bo niema z czego. Chyba, że chodzi o 2.000,00zł. To byc może w ratach.

Zastanów się. Ty na początek musisz ponieśc wszystkie koszty sądowe, jezeli wygrasz zapłaci za to parkieciarz. Oczywiscie musi miec na to pieniądze. Jezeli wystapisz przeciwko firmie jest większa szansa na odzyskanie poniesionych kosztów i strat wynikłych w związku...

Ten parkiet może i będzie wygladał pięknie musisz w to uwierzyc i miec szczęście znaleźc fachowca, mimo wszystko jest takich trochę.

Możesz również począwszy od szczeliny na środku pokoju (kiedyś była przy ścianie 3 rzędy) wyfrezowac 4x4mm szpary w co 3 lub 5 rzedzie od ściany do ściany i wypałnic Sika Flex 11FC kolor np. jasny brąz wyszlifowa całośc i polakierowac. Byc może trafisz na wszyskie szczeliny i je w ten sposób zlikwidujesz. Będziesz miał podłogę jak mało kto. Dlaczego trzeba czekac długo na rzeczoznawcę.