Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasza Kaszaka pomarszczenia parkiet dębowy Bona trafic

Człowiek z kamienia

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem usługe cyklinowania z lakierowaniem (podkład + 2 warstwy)

po wyschnięciu lakieru powierzchnia podłogi jest tragiczna. Wszędzie są pryszcze pod swiatło tak jakby drobna kaszka. Po dokładnych oględzinach nie jest to problem wyciągniecia naturalnych porów dębu w wielu miejscach pory są krótkie i drobne to mamy doczeynienia z kaszką w innych długie wzdłużne to mamy doczynienia z pomarszczoną powierzchnią.

Panowie cykliniarze lub znający się na rzeczy posze o opinie gdzie i w czym był bląd?

Lakiery użyte to podkład bona prime i bona traffic.

Powiem szczerze że czegoś takiego sie nie spodzierwałem chciałem mieć idealnie i profesjonalnie wykonaną usługe a jest tragedia nie do zaakceptowania.

Cykliniarz gdy zareklamowałem takie wykonianie zacząl wymyślać że to z lakierami wodnymi tak zawsze jest za lakierujac nimi nie uzyskamy gladkiej śliskiej powierzchni... potem jeszcze zaczal zwalac na to że ta moja klepka nie jest w jodełke tylko to jest taka układana klepka z 3 długości i układzie mieszanym więc nigdy nic sie nie szlifuje / lakieruje wzdłuż.

Jeśli ktoś taką sytuacje wyprowadzał do normalności to prosze napisać co trzeba wykonac.

Czy wystarczy porzadny dokładny szlif papierem 120 i ponowne warstwy az sie to wyprowadzi?

Czy konieczne jest ponowne cyklinowanie ?

Z góry dziękuje za pomoc i opinie.

Pozdrawiam.

Witam

Zamówiłem usługe cyklinowania z lakierowaniem (podkład + 2 warstwy)

po wyschnięciu lakieru powierzchnia podłogi jest tragiczna. Wszędzie są pryszcze pod swiatło tak jakby drobna kaszka. Po dokładnych oględzinach nie jest to problem wyciągniecia naturalnych porów dębu w wielu miejscach pory są krótkie i drobne to mamy doczeynienia z kaszką w innych długie wzdłużne to mamy doczynienia z pomarszczoną powierzchnią.

Panowie cykliniarze lub znający się na rzeczy posze o opinie gdzie i w czym był bląd?

Lakiery użyte to podkład bona prime i bona traffic.

Powiem szczerze że czegoś takiego sie nie spodzierwałem chciałem mieć idealnie i profesjonalnie wykonaną usługe a jest tragedia nie do zaakceptowania.

Cykliniarz gdy zareklamowałem takie wykonianie zacząl wymyślać że to z lakierami wodnymi tak zawsze jest za lakierujac nimi nie uzyskamy gladkiej śliskiej powierzchni... potem jeszcze zaczal zwalac na to że ta moja klepka nie jest w jodełke tylko to jest taka układana klepka z 3 długości i układzie mieszanym więc nigdy nic sie nie szlifuje / lakieruje wzdłuż.

Jeśli ktoś taką sytuacje wyprowadzał do normalności to prosze napisać co trzeba wykonac.

Czy wystarczy porzadny dokładny szlif papierem 120 i ponowne warstwy az sie to wyprowadzi?

Czy konieczne jest ponowne cyklinowanie ?

Z góry dziękuje za pomoc i opinie.

Pozdrawiam.

Być może jest konieczne szlifowanie od nowa. Jeżeli są to pęcherze.

Nie bardzo rozumiem tę historię z porami drewna (dębu). Pory są w drewnie i nie da się ich wyjąć. Piszesz, że jest coś krótkiego (kaszka) i długiego (pomarszczenia). Napewno facet opowiada androny. Po pierwsze nie jest tak z lakierami wodnymi jak on mówi. Po drugie układ wzoru nie ma żadnego znaczenia przy cyklinowaniu czy lakierowaniu. Totalna ściema. Jeżeli on wiedział, że ze względu na wzór (nie jodełka) i różne rozmiary szerokości nie uda się równo wycyklinować a lakier wodny nie będzie kładki tylko będzie miał kaszkę i pomarszczenia na powierzchni. To jest jego psi obowiązek ciebie o tym poinformować!!! Za bezczelność nie odpuszczaj aż nie poprawi lub nie płać.!

Możesz jeżeli będzie konieczne ponowne cyklinowanie od nowa żądać zadość uczynienia za niepotrzebną utratę 2mm drewna (krótsza żywotność). Jest to około 10% wartośći drewna. W tym przypadku parkietu dębowego w cenie zależnej od gabarytów.

Mogę dodać jedynie, że ostatnio coraz częściej wystepują problemy z Bona Traffic i z innym lakierami które pozbawione zostały szkodliwego (trującego) składnika MNP. Składnik ten miał duzy wpływ na rozlewność lakieru. Jest to jednak drugorzedna sprawa.

Czy lakierowane było w słońcu lub podłoga była nagrzana. Czy lakier był dobrze wymieszany itd. Czy był odstawiony na 15 minut po zmieszaniu z utwardzaczem i ponownie zamieszany i pozostawiony do znikniecia piany po mieszaniu.

Problem w tym żeby doprowadzić do porządku waszą posadzkę.

Należy wszystko dobrze zmatowić ( dokładne zjęcia pomogłyby) przy pomocy maszyny jednotalerzowe lub trio papierem ściernym 80 nastepnie 100 i na koniec siatka 120. Odkurzyć dokładnie. Następnie blachą lakierniczą nanieść dwa razy na krzyż żel tiksotropowy nie pozostawiając zakoli. Nastepnie nanieść lakier podkładowy wałkiem do lakierów wodnych a po wyschnięciu umytym wałkiem po lakierze podkładowym nanieść lakier nawierzchniowy. Wszystko musi to być zrobione przez doświadczonych i wyposażonych w odpowiedni sprzęt parkieciarzy. Dosłać zdjęcia. Sprawa jest banalna.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Dziękuje za zainteresowanie i opinie to że

Pan cykliniarz wciskał kit to jasne i oczywiste ale naprawde nie wiem dlaczego tak wyciagnelo te drzazgi z tej klepki nie raz juz mailem doczynienia z lakierowaniem desek dębowych odswiezalem boazerie fornirowałem kolumny hebanem odnawialem fornir dębowy na stole kuchennym i nigdy nic takiego mi sie nie przytrafiło tzn w takiej skali i nasileniu więc po efekcie koncowym na parkiecie byłem w szoku.

Na szczęsice to tylko jeden mały pokoj mala powierzchnia wiec bedzie latwo to wyprowadzić do równego.

Wiem że teraz każdy sie ceni ale takie stawki jake są śpiewane to czasami włos sie jeży.

Mieszkam w malym mieszkanu wiec taki remont pozwala tylko na cyklinowanie 1 pokoju 11.5 m2 cyklinowania i 3 warstwy lakieru nawet bez szpachlowania zapłaciłem 800zł.... pan sie nie napracowal aby szybko i zrobil to w jeden dzien.

Teraz z ojcem probujemy dochodzic co bylo przyczyną moze nieodpowiedni wałek? albo zbyt szybkie ruchy nim podniosly te włukna dzrewa do gory?

Nastepna sprawa to laierowanie wałkiem. "fachowiec" zuzył niecały litr na dwie warstwy !!! :) czytałem juz o takich przypadkach jesli to prawidłowa ilość dla wałka to wg mnie pędzel to lepsze rozwiązanie

Niestety jak do tej pory miałem pecha z "fachowcami" ale to chyba nic nowego. Gdybym mial dostep do cykliniarki na bank zrobil bym cala robote lepiej. Zapewne jestem niwygodny dla partaczy bo wymagam dobrej roboty !!!

Kasa za dzien pracy jak pol pensji mojej mamy i takie G za przeproszeniem. ZERO WSTYDU bo ja jakbym cos takiego komuś zrobił to bym sie zapadł pod ziemie.

Pan po reklamacji przyszedł i wciskal kity o ktorych juz pisałem ale sie troche poczuł zaszelifowal troche ta warstwe oscylacyjną i pomalował kolejną warstwe ale juz pędzlem. Pędzel zjadł 750ml niestety G to dało.

Dziś rano wzieliśmy sie z tatą do roboty papier 120 niewielkie kostki korkowe i jazda porzadne zmatowniene i wyrownanie tych pryszczy probny pasek przy scianie nanieslismy lakier i jest idealnie normalna śliska tafla z wyczuwalna faktura drzewa !!! więc można !! Niestety taka robota to z 5 h szlifowania.

Tak poza tematem żeby nie być gołosłownym dlaczego już definitywnie sie zraziłem do "fachowców"

U mnie potrafili:

postawić szafe wmękową z pionem lecącym o 2.5 cm Wiór skrecany na konfirmaty krzywo nawiercony sie rozwarstwiał, dolne prowadnice drzwi suwanych nie przyklejone niczym bo po co szkoda kleju montazowego...

w łaziece pan chciał mi wyprowadzic zawor nad pralke wypuszczajac gole rury na zewnatrz (powiedział ze on w domu tak ma...) wypuscił grzejnik na ściane ktory nie grzeje :D 50% cietych plytek obsiepanych w rogach... musialem stac nad nim i kazac mu nowe ciac bo chcial mi takie przyklejać... Dekory odwrotnie przyklejal bo mial problemy z pamiecią Tak mi zgrzał rury pod wanna ze po miesiacu misoałem wyrywać wanne obudowana iryskami bo zalewałem sąsiadke... (mozaike z iryskow tez partolił na szerokosci 130cm zjechał z poziomu o jakies 7mm :D szcescie ze zauwazylem to jak klej byl jeszcze elastyczny i kazdy z elemencików cisnełem w gore zeby wyrównać do poziomu bo imaczej pod polką miałbym z jednej strony fuge 3mm a ponad metr dalej 10mm :)) Najsmieszniejsze że szpec nie chcial robic rewizji pod wanne... powiedział ze nie trzeba .... gdyby nie rewizja nie wiem jakbym podnosł /wyrwał wanne. to naprawde mały wycinek tego co sie działo jednym słowem jaja bez problemu mogłbym tak wymieniac jeszcze wiele.

Ludzie ktorzy nie mają czasu na nadzorowanie i pojęcia o taich pracach są czesto skazani na partactwo.

Niepłącenie czy placenie mniejszej kwoty nic ne daje poniewaz i tak jstesm zawsze na straconej pozycji bo kto nam odda za stracony czas materiał nerwy itd... czesto to sa nieiwelkie prace i nikomu w głowie np sie sądzić.

Kilka lat temu remontowałam mieszkanie.

Układanie podłogi + cyklinowanie i lakier.

Ponieważ było gorąco panowie w czasie lakierowania otworzyli okna na przestrzał. Oczywiście wcześniej w tym mieszkaniu były skuwane płytki i pyłu nie dało się do końca usunąć ( chociażby ze ścian).

W efekcie przeciągu lakier był jak papier ścierny.

Druga akcja to "fale". Powodem był nierówny wałek w cykliniarce.

Fachowcem nie jestem, ale podłoga po cyklinowaniu i lakierowaniu powinna być gładka i równa. I cudów nie ma.

Ja miałam identyczny problem z lakierem Bona (nie pamiętam dokładnej nazwy) i z parkieciarem rzecz jasna:) My musieliśmy od nowa cyklinować, robił to już inny fachowiec, po tamten się na nas obraził (dla niego podłoga była idealna). Dla mnie problemem było to, że niedokładnie posprzątał przed malowaniem i nie za bardzo sobie radził z tym lakierem (była zima, wolno lakier sechł, a on się bardzo spieszył)