Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawo pierwokupu dzia?ki przez Agencj? Restrukt. Rolnictwa

Gość Wukan

Recommended Posts

Gość Wukan

Cześć

Kupuję działkę rolniczą z zabudową zagrodową (wg miejscowego Planu Zagospodarowania) o pow. 2000 m2 i klasy 3b. Działka znajduje się w granicach miasta. Dowiedziałem się, że gdy nie jestem rolnikiem, to obecnie prawo pierwokupu przysługuje Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa.

Chciałbym się dowiedzieć czy Agencja często korzysta z tego prawa. Słyszałem że Agencja nie jest zainteresowana małymi działkami ale nigdy nic nie wiadomo.

Czy ktoś miał już podobną sytuację i jak to się skończyło?

Proszę o odpowiedzi. :roll:

też kupuję dziłke rolną. W radiowej trójce słyszałem jakiś czas temu wypowiedź dyrektora (?( bodajże)) AWRSP. Oprócz ogólnej informavcji o tym, że Agencja będzie sie raczej interesować duuużymi gospodarstwami (po kilka, kilkadziesiąt ha) podł jeden konkret - W BUDŻECIE NA 2003 r AGENCJA NIE MA POZYCJI - wykup gruntów na zasadzie pierwokupu.

Gość TomaszB
Nie Agencja Restrukt.Rolnictwa tylko Agencja Nieruchomości Rolnych (była AWRSP) - od lipca faktycznie ma prawo pierwokupu w celach "kształtowania ustroju rolnego" w kraju. Czy z niego skorzysta? Zależy od położenia i wielkości i ... czy ma kasę!

Cześć

Kupuję działkę rolniczą z zabudową zagrodową (wg miejscowego Planu Zagospodarowania) o pow. 2000 m2 i klasy 3b. Działka znajduje się w granicach miasta. Dowiedziałem się, że gdy nie jestem rolnikiem, to obecnie prawo pierwokupu przysługuje Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa.

Chciałbym się dowiedzieć czy Agencja często korzysta z tego prawa. Słyszałem że Agencja nie jest zainteresowana małymi działkami ale nigdy nic nie wiadomo.

Heja,

kupilam taka dzialke.Wyglada to tak ze

najpierw u notariusza sporzadzony jest akt umowy przedwstepnej,

ten akt trzeba zawiesc do oddzialu Agencji (w internecie na stronie sa adresy i telefony do oddzialow)zwykle to robi notariusz,

nastepnie po okolo 2 tygodniach jest odpowiedza z Agencji.

Mozna zrobic tez tak ze najpierw dzwonisz do oddzialu pytasz o dzialke i oni z miejsca moga Ci powiedziec czy sa zaintersowani czy nie, ale musisz miec to na pismie bo inaczej nie zalatwisz pozwolenia na budowe.

Takie dzialki w warunkach zagospodarowania maja zapisana zgode.

Pozniej sporzadza sie akt ostateczny.

Nie jest tak zle,

Pozdrowienia.

Nie Agencja Restrukt.Rolnictwa tylko Agencja Nieruchomości Rolnych (była AWRSP) - od lipca faktycznie ma prawo pierwokupu w celach "kształtowania ustroju rolnego" w kraju. Czy z niego skorzysta? Zależy od położenia i wielkości i ... czy ma kasę!

Dokładnie nie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa tylko Agencja Własności Rolnych Skarbu Państwa.

Nie jest to też Agencja Rynku Rolnego

Mamy trzy i każda zajmuje się czymś innym

http://www.awrsp.gov.pl

http://www.arimr.gov.pl

http://www.arr.gov.pl

Cześć

Ja właśnie czekam na odpowiedź ARR - działka ma 2100m2 i jest połozona na wsi.notariusz przy podpisywaniu umowy warunkowej spytany

przeze mnie czy ARR wyraziła chęć zakupu przy innych tego typu sprawach stwierdził,że jeszcze ani do niego, ani jego kolegów nie przyszła

odpowiedź ARR o tym, ze skorzysta z przysługującego jej prawa

W przypadku gdy przedmiotem obrotu jest nieruchomość, gdzie chćby jeden metr kwadratowy przeznaczony jest w planie przestrzennego zagospodarowana jako grunt rolny to prawo pierwokupu wykonuje Agencja Nieruchomości Rolnych (nastepczyni Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa). Procedura jest następująca:

umowa warunkowa,

sprzedający zobowiązany jest wypis z umowy warunkowej i zapytanie o wykonanie prawa pierwokupu przesłać do ANR.

po niewykonaniu prawa pierwokupu (konieczne oświadczenie na piśmie ANR) można przystąpić do umowy przeniesienia własności.

I jak na razie nie słyszłaem o wykonaniu prawa pierwokupu przez ANR.

W przypadku gdy Kupujasy jest rolnikiem (wykształcenie lub zaswiadczenie wójta) to prawo pierwokupu nie występuje.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja też kupiłam taką działkę. Tzn musiałam mieć odp z agencji. Niech mi tylko ktoś powie po co to było? Czy agencja chciałabyby kupić moje 1000 m w środku jakiejś wsi gdzie w około są sąsiedzi? Czekałam miesiąc na odp. a w tym czasie może miałabym fundamenty. Ale u nas wszystko jest możliwe.

Pozdrawiam

Zastanawiam się co na to trybunał konstytucyjny - przecie zte przepisy który gwałcą podtsawowe prawa własności swobodnego - decydowania własicela o sprzedaży swojej własności.

A swoja drogą ?za jaką cene niby miała by wykupic taki grunt agencja - za cenę sprzedazy :-).

no to jak tylko Agencja bedzie miała pieniążi to już >kolesie< bedą wiedzieli jak zarobić: >>ja ci sprzedam 100m za stodołą za 2 000 000 zł, ale wczesniej sgłośimy to do szwagra do agencji, a on to wykupi - jako strategiczny punkt w zieleni wiejskiej :-)

• 5 weeks później...
Mam pytanie, właśnie dziś składam wniosek o kupno działki w Agencji Nieruchomości Rolnych, prawie 4 ha. Działka jednym bokiem przylega do drogi gruntowej ( której tak naprawdę nie ma), a za tą "droga" znajduje sie działka budowlana. Czy w takim razie mogę się spokojnie budować, czy powinnam sie starac o przekształcenie? Dokładnie jest to działka rolno-pastwiskowa, A działka obok jest tak "sprytnie" wycięta przez gminę, ze jej część budowlana dotyka tylko jednego rogu mojej dzialki. (i to oczywiście przez ta drogę widmo). Zatem jestem w kropce i poki co nikt obecnej sytuacji nie rozumie, zatem HELP!!!

Witam,

wlasnie podpisalem akt warunkowy nabycia ziemi rolnej. Notariusz wysyla do Agencji o prawo pierwokupu.... miejmy nadzieje ze odpowiedza tak jak zawsze czyli ze rezygnuja. Dzialka 2,5ha kto by tyle chcial.... :D

W kazdym razie zaciskam kciuki i odliczam 30 dni

pozdrawiam wszystkich w podobnej sytuacji

Kilka dni temu dostałem (notariusz dostał) decyzję o tym, że ANR nie skorzysta z prawa pierwokupu :D i w związku z tym jestem już szczęśliwym właścicielem. Jeśli chodzi o opłaty, które poniosłeś, to jest to według mnie Twoje ryzyko. W warunkowym akcie notarialnym miałem info, że w razie czego ANR musi mi oddać tylko kwotę, którą zapłaciłem za działkę. Koszty notariusza, mapek i innych przyjemności ANR nic nie obchodzą.

Na szczęście ani w Gminie, ani u notariusza nikt nie słyszał o tym, żeby ANR skorzystała z prawa pierwokupu. Tylko czekać trzeba było 3 tygodnie... :(

• 2 weeks później...

Do AGATAD,

jezeli Twoja dzialka dotyka jednym rogiem tej budowlanej to fantastycznie, bo masz zabudowane sasiedztwo (chyba wazne jeszcze aby byl tam jakis budynek) - natomiast piszesz ze "przez te drogę widmo" - co oznacza ze nie dotyka wcale. Wazny jest podzial gedoezyjny (do sprawdzenia na mapie ewidencyjnej), definicja jest jasna i prosta (pytałem w MI) - dzialka sasiednia to taka ktora ma chociaz jeden punkt wspólny. Bylo tak w moim przypadku bo mam dwoch sasiadow na dwoch rogach skrzyzowania, ja mam trzeci naroznik ale zgodnie z ta definicja - sasiadów nie mam zadnych.

Radze Ci szybciutko jeszcze w tym roku zlozyc wniosek o wydanie warunkow zabudowy - wlascicielem nie musisz byc - moze Cie potraktuja przychylnie i poprowadza sprawe wg regulacji obowiazujacych do konca 2003 roku - korzystniejszych dla Ciebie. Wg nowych od stycznia 2004 mozesz nie dostac w ogóle zgody na zbudowanie czegokolwiek.

Pozdrawiam i zycze zelaznych nerwow, mi sie udalo Wam tez sie uda

pozdrawiam

Kaim, dziekuje bardzo za podpowiedz, niestety tyle co mielismy wypadek i poki co nie jestem w stanie ruszyc sie z domu. Z gminy jeszcze przez kraksa wyciagnelam mapki i sprawa stanela... ta moja dzialka naprawde wyglada bajecznie, front przy drodze asfaltowej, a dookola, przynajmniej na mapce, widnieje droga polna - tak jak juz pisalam - widmo, postaram sie jutro jakos zalatwic plan zagospodarowania i miejmy nadzieje, wszystko pojdzie dobrze, jak bede miala jakies dane napisze, jeszcze raz dziekuje :)))