czlowiek 04.08.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 No właśnie, jaki zrobić sufit w nieogrzewanym garażu wolno stojącym (dwustanowiskowym) ? Dach mam pokryty blachą dachówkową na konstrukcji drewnianej. Na początku chciałem zrobić stelaż stalowy i podwiesić płyty rygispowe (zielone) ale boję się, że po kilku latach wszystko spadnie mi na głowę / samochód.Pytanie dodatkowe:Czy warto dać w nieogrzewanym garażu wełnę izolacyjną pomiędzy krokwie? Jeśli tak to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 05.08.2008 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Naprawdę nie ma nawet jednego posiadacza garażu wolno stojącego / nieogrzewanego na tym forum?pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 05.08.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja mam, ale w bryle budynke, ale bez stropu. Zamierzam ocieplic tylko welna dach. Zadnych sufitow nie bede wieszal. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.08.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 No właśnie, jaki zrobić sufit w nieogrzewanym garażu wolno stojącym (dwustanowiskowym) ? Dach mam pokryty blachą dachówkową na konstrukcji drewnianej. Na początku chciałem zrobić stelaż stalowy i podwiesić płyty rygispowe (zielone) ale boję się, że po kilku latach wszystko spadnie mi na głowę / samochód. Pytanie dodatkowe: Czy warto dać w nieogrzewanym garażu wełnę izolacyjną pomiędzy krokwie? Jeśli tak to ile? A niby dlaczego miałoby coś spaść na samochód? Nie masz poddasza wyłożonego płytami K-G? Ja mam pomiędzy krokwiami wełnę w garażu (188 cm), ale planuję w nim grzać. Bez tego plus jest tylko taki, że latem nie ma ukropu (też mam blachę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 05.08.2008 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Różnica jest taka, że w domu na poddaszu jest grzane. Nie skrapla się woda, która może następnie marznąć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.08.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Różnica jest taka, że w domu na poddaszu jest grzane. Nie skrapla się woda, która może następnie marznąć itp. Woda się nie skrapla bo nie ma tam wilgoci i warunków do skraplania. Jeśli w garażu dołożysz folię paroizolacyjną to też się nie skropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 06.08.2008 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 O paroizolacji oczywiście myślałem.Widzę, że sporo jest ostatnio projektów domów z wolno stojącym garażem. Ciekawi mnie jakie inni użytkownicy mają zastosowane rozwiązanie. Nie chciałbym aby w przyszłości sufit wyglądał nieestetycznie - zawilgocony, popękany itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 06.08.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ja mam nieogrzewany ale mam belki drewniane zamiast stropu 16x16 w rozstawie co 1,20 - miedzy to daje wełne 15cm - od spodu stelaz, folia paroizolacyjna i panele pcv własnie z powodu ewentulanej wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 07.08.2008 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Myślisz, że warto dać 15cm wełny? Przecież i tak garaż nie jest grzany. Ja się zastanawiam właśnie nad tym dość intensywnie. Myślałem tez o wykończeniu panelami pcv ale wyszło drożej niż płyty GK (choć na pewno bezpiecznie jeśli chodzi o wilgoć). Jaki odstęp można stosować dla konstrukcji do paneli pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.08.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Myślisz, że warto dać 15cm wełny? Przecież i tak garaż nie jest grzany. Ja się zastanawiam właśnie nad tym dość intensywnie. Myślałem tez o wykończeniu panelami pcv ale wyszło drożej niż płyty GK (choć na pewno bezpiecznie jeśli chodzi o wilgoć). Jaki odstęp można stosować dla konstrukcji do paneli pcv? Co ty wciąż z ta wilgocią? Przecież napisali ci już że nie będzie nic się skraplać, bo nie ma jak - szczególnie jak nie położysz tej wełny. A jeżeli nadal jesteś pełen obaw, to daj płyty impregnowane. W łazienkach się ich używa, to tym bardziej w garażu dadzą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 07.08.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Frykow ale w łazience ujemne temperatury nie występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.08.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Frykow ale w łazience ujemne temperatury nie występują I co w związku z tym...? Jedyne co może martwić, to fakt że w gipsie płyty jest uwięziona woda - masz na myśli, że coś może się z tego powodu dziać (pękać)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 01.09.2008 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Dokładnie o to Chodzi.Może to pękać odchodzić papier, kruszyć się. Tak mi się przynajmniej wydaje skoro będzie tam różnica pomiędzy dniem a nocą np +5 / -5stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 01.09.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 ... a co mają powiedzieć ci, co mają ścianki działowe i nie tylko z płyt g-k w domkach letniskowych? Jak nie ufasz płycie g-k zastosuj fermacell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts