Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyczystka kominowa - czy można się bez tego obyć?

Biceps

Recommended Posts

Chciałem zapytać, czy konieczne jest robienie wyczystki kominowej czy komin można czyścić jakoś od góry (przy pomocny pana kominiarza :D)? Planuję opalanie ekogroszkiem, a w domku, który remontuję, nie mam wyczystki. Sam przewód kominowy jest dość spory - 30x30 cm. Czy do opalania ekogroszkiem potrzebny jest jakiś wkład kominowy, czy nie jest to konieczne?

Niczym nie palę - póki co remontuję chacinę. Kiedyś do przewodu kominowego były wpięte dwie kuchnie (takie na drewno - klasyka na wsi) i dwa piece kaflowe (również drewnem i węglem zasilane). Komin miał wówczas otwór wyczystki (przy podłodze, na parterze - tam się ten przewód kończył, względnie zaczynał). Rok temu przebijałem przewód kominowy do pomieszczenia piwnicznego, żeby zrobic w nim kotłownię. Panowie robotnicy zrobili wszystko fajnie: "przedluzyli" perzewod kominowy, zamontowali w piwnicy rurę stalową kominową do podłączenia pieca, ale... śladu nie ma po wyczystce.

I teraz: czy muszę rozwalac komin i robic te wyczystkę, czy może można tego uniknąc i ew. czyścic komin w inny sposób?

Niczym nie palę - póki co remontuję chacinę. Kiedyś do przewodu kominowego były wpięte dwie kuchnie (takie na drewno - klasyka na wsi) i dwa piece kaflowe (również drewnem i węglem zasilane). Komin miał wówczas otwór wyczystki (przy podłodze, na parterze - tam się ten przewód kończył, względnie zaczynał). Rok temu przebijałem przewód kominowy do pomieszczenia piwnicznego, żeby zrobic w nim kotłownię. Panowie robotnicy zrobili wszystko fajnie: "przedluzyli" perzewod kominowy, zamontowali w piwnicy rurę stalową kominową do podłączenia pieca, ale... śladu nie ma po wyczystce.

I teraz: czy muszę rozwalac komin i robic te wyczystkę, czy może można tego uniknąc i ew. czyścic komin w inny sposób?

Niestety, jesli chcesz uniknąć w przyszłości sporych kłopotów, musisz zrobić wyczystkę. Inaczej po prostu nie da się. Nawet nie zastanawiaj sie dłużej nad tematem. Wyczystka musi być. Przy gazie lub oleju można o tym jeszcze dyskutować, przy paliwie stałym, nie ma nawet o czym.

Pozdrawiam.

Popieram przedmówcę. Murarze u mnie nie zostawili otworu, a ja kiedyś o tym nawet nie myślałem (to takie drobiazgi, o których wie się dopiero przy budowie kolejnego domu). Właśnie kilka dni temu naciąłem szlifierką w ceglastym kominie prostokąt, wykułem otwór i założyłem drzwiczki wyczystkowe. Mus to mus :wink: Wyobrażasz sobie sadzę wyciąganą górą przez komin? No chyba, że zakładasz że ekogroszek jest na tyle eko, że nie będzie nigdy sadzy :roll:

Ja mam też pytanie odnośnie wyczystki

Konkretnie chodzi o kominek. Komin mam bezpośrednio nad wylotem spalin, czyli raczej wyczystki ni da się zamontować. pytanie czy wkład kominkowy może służyć za wyczystkę?

A nie możesz zamontować wyczystki z boku komina a nie od czoła. U mnie tak zrobili w przypadku komina do kominka i już żałuję, że tak nie mam w kotłowni.

pozbyłem się reszty złudzeń i odrzuciłem próbę ratowania się metodą: a może ktoś napisze, ze nie trzeba Logika i doświadczenie wzięły górę

Witam.

Za to stwierdzenie powinieneś dostać nagrodę i tytuł Forumowicza Wszechczasów.

Gdyby większość inwestorów podchodziła do jakiegokolwiek tematu stosujac tę maksymę to liczba "problematycznych tematów" była by tu o połowę mniejsza.

Pieterazim - jak nie ma innego wyjścia to najbardziej może tak być, tyle że czasem kominiarze się z tym nie liczą i walą potem "po wkładzie" kulą ważącą kilka ładnych kilogramów. Trzeba o tym pamiętać i uprzedzać przed czyszczeniem komina.

Pozdrawiam.

A nie możesz zamontować wyczystki z boku komina a nie od czoła. U mnie tak zrobili w przypadku komina do kominka i już żałuję, że tak nie mam w kotłowni.

Nie bardzo - dowcip polega na tym że kominek będzie umiejscowiony w kącie salonu, Więc odsunięcie go, aby dobudować komin do samego dołu spowoduje, że może zasłonić wejście :cry:

taki mały rys poglądowy

http://images31.fotosik.pl/342/68b7edc129f532d5m.jpg

Nie bardzo - dowcip polega na tym że kominek będzie umiejscowiony w kącie salonu, Więc odsunięcie go, aby dobudować komin do samego dołu spowoduje, że może zasłonić wejście

Co prawda rysunku nie widziałem, bo mam w pracy wycięte niektóre "złe" strony. Ale jeżeli kominek znajduje się w rogu pomieszczenia, to rzeczywiście może być problem z tą wyczystką z boku komina.

To może inaczej - a nie można zrobić wyczystki z drugiej strony, czyli od strony innego pomieszczenia, do którego "przylega" tenże komin?

• 1 year później...
Witam. Mam pytanie. Jeżeli mam wyczystkę kominową w byłej pralni i chcę umieściś tam piec c.o, to czy moi sąsiedzi mają większe szanse na zrobienie sobie tam łazienki mimo tych wyczystek, czy ja na umieszczenie tam pieca...??

Sąsiedzi chcą u Ciebie w pralni robić łazienkę?

A może chcesz u nich w pralni robić kotłownię?

A może...napiszesz coś więcej bo tak to tylko domyślam się, że chodzi o mieszkanie w domu wielorodzinnym, a to za mało, aby coś wnioskować.

pozbyłem się reszty złudzeń i odrzuciłem próbę ratowania się metodą: a może ktoś napisze, ze nie trzeba :) Logika i doświadczenie wzięły górę.

Chyba najmądrzejsze co ostatnio na tym forum przeczytałam ....

A co do wyczystki ..... nie ma opcji coby nie było .....

kominiarz jak czyści komin - wyczystką na dole wybiera to co spadło z góry ( u mnie ostatnio dwa dupne wiadra ) .... wyobraź sobie co by było, gdybyś tego nie wybierał .... :wink:

• 6 months później...
a czy muszę wmontować "coś" gotowego jako wyczystkę czy mogę wyciąć dziurę i zamontować drzwiczki? mam tak szczęśliwie posadowiony komin że wyczystka jest w za ścianą pokoju dziennego, najchętniej zamontowałabym drzwiczki, ale jak trzeba to kupię tego strasznie drogiego gotowca(coś około 400zł na allegro)

• 3 years później...
Bez wyczystki będziesz miał to co mój sąsiad w starej poniemieckiej kamienicy. Odkąd tam mieszka ponad 20 lat nie było problemu z ciągiem. Aż sadza i gruz kominowy doszedł do poziomu wylotu dymu. W efekcie piec nie miał ciągu a dym pojawił się spod podłogi u sąsiada wyżej :-D. W efekcie po przybyciu kominiarza wybili otwór na wyczystkę i wybrali sporo wiader gruzu i sadzy.

• 1 year później...