dominium 08.03.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dzieki za słowa uznania, ale to tylko taka mała szopa. Domostwa są, ok 220m od naszej działki. Chcemy ruszyć za ok 2 tyg. Pozdrawiamy No proszę... Na działce zaczyna się coś dziać. Piękna drewutnia! A okolica cudna. Macie w pobliżu jakieś domostwa??? Bo gdzie wzrokiem sięgnąć tam tylko natura... Kiedy ruszacie z budową??? a, i dziękuję za odwiedziny, bardzo mi miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankama 11.03.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Dopiero teraz zauważyłam co będziecie budować.Śliczny dworuś!!!Też mi się marzył mansardowy dach ,ale mąż wygrał.Przypilnuj żeby kolumny były gruuuubaaaaśneee!!!Będzie piękny!!Będę śledzić budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 12.03.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 My patrzymy na Twoj dworek jako taki "wzorcowy". Nawet niedawno sie zastanawialismy czy nie zlozyc ponownie o pozwolenie na budowe z dachem takim jak u Ciebie. Trawa jest zawsze bardziej zielona gdzie indziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dominium - gdzie fotki ja się pytam?? Tyczenie jest, a fotek niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 17.03.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zapomniałem dodać, że krajobraz jest iście księżycowy, wszędzie góry piachy lub olbrzymie wykopy. Dobrze, że działka pojemna, inaczej musiałbym się martwić gdzie składować te góry piachu .... Do mnie dawać, do mnie u mnie jeszcze brakuje sporo ziemi... widzę że robota wre... czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 21.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 gratuluję rozpoczęcia takich prac będziemy kibicować..to szybki etap budowy jak dobrze mieć szwagrów i kuzynów drewutnia to dobry krok.. my też sie przeliczyliśmy z piachem, dwadzieścia kilka na podniesienie terenu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.03.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Postępy na budowie widoczne Gratuluję pierwszych prac [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 21.03.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 gratuluje pięknego projektu i urokliwego otoczenia Będe z przyjemnością zaglądać i śledzić kolejne etapy budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Przeczytałam o glinie w wykopie - koniecznie musicie zrobić drenaż odwadniający i bardzo dokładną izolację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 28.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 specjalnie dla Moni, kotki na wierzbie http://img264.imageshack.us/img264/7381/2009pldm00394.th.jpg wiosna też przybyła i do nas ... piękne kotki ja też sfotografowałam dzisiaj nasze kotki co do kolumn - takie rozwiązanie jest, owszem, niedrogie, ale nie da Ci pełnego efektu - przemysl jeszcze, pooglądaj dworki i może nie kupuj od razu bazy, tylko zalej same formy kolumnowe i daj głowiece (nawet, gdy zechcesz pogrubiać od dołu, to góra będzie OK), bo jeśli przemyślisz i zechcesz obudować jak u Jankamy, to szkoda będzie wyrzuconych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 28.03.2009 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Dzięki Monia za podpowiedź, właśnie tak zrobiliśmy. Zamówiliśmy tylko głowice. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 29.03.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dominium, przedstawione przez Ciebie piękne, stare kamieniczki nie posiadają portyków, tylko samą attykę i to zupełnie inaczej się prezentuje. Takie rozwiązanie ma w swoim portyku projekt Sajdaka. Zajrzyj do Beauty - wygląda to pięknie (jest proste w formie, ale b.pasuje do dworku), jednak jest mało dekoracyjne - zależy jaki chcesz osiągnąć efekt końcowy po wykonaniu elewacji. Zwróć uwagę, że te kamieniczkowe attyki są dekoracyjne w samej formie (boki) i to daje im lekkości i dekoracyjnosci. Jeśli zrobisz portyk w podobnej formie jak attyka to weź pod uwagę, ze dekoracyjnych boków nie zrobisz, tylko raczej proste jak u Beauty, a to ogranicza troszkę możliwości zdobień, gzymsów itp Chyba, że zrobisz szersze opierzenie, to wówczas się da, ale musisz to dobrze przemysleć już teraz. Jakie masz pomieszczenie w tym miejscu, gdzie portyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 29.03.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 a ja jeszcze pozwolę sobie dodać, że takie rozwiązanie jest bardzo ryzykowne jeśli chodzi o wilgoć w domu... Trzeba pomyśleć jak pozbyć się nadmiaru wody (deszcz, śnieg) zza tego portyku/attyki; jeszcze spojrzę na rzuty frontu... już wiem, tak jak u mnie tylko że kąt dachu masz duży więc woda będzie zasuwaćżo szybciej, ale pocieszeniem jest odległość między lukarenkami więc może nie będzie tak źle... u nas nie poprawiliśmy przed zimą łuków (które murarze odrobinę za mocno wycięli i została szczelina między poziomem dachu a łukiem) i pozaciekało nam trochę na mury... mam nadzieję, że to przeschnie bez większych skutków Swoją drogą zastanawiam się jak to wygląda u Adixa i będzie wyglądało u Dorfi?!? Tam jest jeszcze mniej miejsca między portykiem a lukarenkami Pozostaje tylko obić portyk z tyłu blachą (tak jak u nas) i dodatkowo obłożyć blachą łuki no u nas to jeszcze trzeba odrobinę podmurować łuki (albo wystarczy większy gzyms) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 31.03.2009 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 monia, dardurdka Dzieki za komentarze, wlasnie tak zaczelismy sie zastanawiac jak ten dom ma wygladac. Jestesmy troche zakreceni, gdyz projekt byl pałacykowaty, poprzez nasze zmiany poszedł bardziej w styl dworu. Sami nie do końca sobie uświadamiamy własnych stereotypów/archetypów na temat dworków itp. Raczej intuicyjnie wiemy co sie nam podoba a nie, aczkolwiek przykłady Beaty i Jankamy dały nam do myślenia. Na razie nie wiemy do końca. Zresztą gusta też się zmieniają w czasie. Zaś później przyzwyczajenie pozwala akceptowac rzeczy, ktore nam sie wcześniej nie podobały. Za portykiem mamy sień. Co do blach za portykiem, to o ile wiem obowiązkowo muszą zachodzić na dachówki, gdyż inaczej woda ... Pozdrawiam D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 31.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 monia, dardurdka Dzieki za komentarze, wlasnie tak zaczelismy sie zastanawiac jak ten dom ma wygladac. Jestesmy troche zakreceni, gdyz projekt byl pałacykowaty, poprzez nasze zmiany poszedł bardziej w styl dworu. Sami nie do końca sobie uświadamiamy własnych stereotypów/archetypów na temat dworków itp. Raczej intuicyjnie wiemy co sie nam podoba a nie, aczkolwiek przykłady Beaty i Jankamy dały nam do myślenia. Na razie nie wiemy do końca. Zresztą gusta też się zmieniają w czasie. Zaś później przyzwyczajenie pozwala akceptowac rzeczy, ktore nam sie wcześniej nie podobały. Za portykiem mamy sień. Co do blach za portykiem, to o ile wiem obowiązkowo muszą zachodzić na dachówki, gdyż inaczej woda ... Pozdrawiam D. a nie "pod"? Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że powinno być wsunięte pod dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 31.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 a nie "pod"? Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że powinno być wsunięte pod dachówkę. Monia ma rację, blacha pod dachówkę.Musicie sami się określić w jakim otoczeniu będziecie sie czuli najlepiej Myślę ,ze wybór takiego projektu już do czegoś zobowiązuje,ale to wcale nie znaczy ,ze musimy otaczać sie tylko i wyłącznie antykami.U mnie np.będzie trochę Anglii, trochę Prowansji Polski miedzywojennej,wszystko zależy od upodobań ,w końcu ten dom musi służyć nam ,a nie odwrotnie.A swoją droga dylematy na budowie pojawią się nieco póżniej ,zobaczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 31.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 a nie "pod"? Nie jestem specem, ale wydaje mi się, że powinno być wsunięte pod dachówkę. Monia ma rację, blacha pod dachówkę.Musicie sami się określić w jakim otoczeniu będziecie sie czuli najlepiej Myślę ,ze wybór takiego projektu już do czegoś zobowiązuje,ale to wcale nie znaczy ,ze musimy otaczać sie tylko i wyłącznie antykami.U mnie np.będzie trochę Anglii, trochę Prowansji Polski miedzywojennej,wszystko zależy od upodobań ,w końcu ten dom musi służyć nam ,a nie odwrotnie.A swoją droga dylematy na budowie pojawią się nieco póżniej ,zobaczycie w pełni się zgadzam z Beauty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 02.04.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Dominium, gratuluję pnących się murów!!!! a patrząc na to zdjęcie przypomniałam sobie 16 takich oblegających moje podwórko takie samiuśkie http://img511.imageshack.us/img511/2787/2009pldm00438.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 02.04.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Dzieki dardurdka za podpowiedz, dzieki Tobie zaczelismy sie rozgladac za tansza alternatywa, i okazalo sie ze firma z Łodzi jest w stanie taniej sprzedac i dostarczyć do Trojmiasta formy i głowice, niż Castorama z Trojmiasta. (bez komentarza) nie wiem czy moge tu reklamowac, firma z Łodzi to http://www.firmajoker.pla galanterai betonowa to: http://www.galbet.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 02.04.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Wow!!!Ale się u Was dzieje! gratuluję postępów na budowie i życzę dobrej pogody!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts