medelski 04.08.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam! Chciałbym zainstalować przydomową oczyszczalnię ścieków. Problemem jest wysoki poziom wód gruntowych (1,40 m, wiosną mniej o 0,30), oraz występujące na działce warstwy torfu. Rozważam wykonanie filtru piaskowego, oczyszczalni korzeniowej lub ewentualnie zakup modułów drenażowych np. ekodren. Nie chciałbym natomiast usypywać kopca rozsączającego.Może ktoś z was miał podobny problem? Jak go rozwiązaliście? Jak się wam sprawdzają alternatywne rozwiązania? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.08.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Nie chciałbym natomiast usypywać kopca rozsączającego. Z tego co pamiętam, to jest to wymóg w przypadku tak wysokich wód gruntowych jak masz u siebie, aby mieć oczyszczalnie drenażową. Jednak możesz pomyśleć pewnie o pełnej oczyszczalni biologicznej, ale wtedy musiałbyś mieć gdzieś miejsce na zrzut wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 05.08.2008 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Źle napisałem początkowo, wiosną poziom podnosi się o 0,30m, a nie do 0,40 - wyedytowałem wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 05.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Może ktoś z was miał podobny problem? Tak, ja miałam. U mnie wysoki poziom wód gruntowych i podłoże nieprzepuszczalne (glina). Ale ja jak osioł uparłam się żeby mieć oczyszczalnię. Myślałam, że coś się wykombinuje (trzciny, nasypy, studnie chłonne). I odpływy kanalizacyjne poprowadzone zostały za dom w kierunku ogrodu, gdzie miał być drenaż. Koniec końców, po przeanalizowaniu wszystkich kosztów i korzyści (trochę późno ta analiza nastąpiła) skończyło się na szambie. Tyle, że to szamba nie mam przy drodze, tak żeby był łatwiejszy dostęp dla szambiarki, tylko na ogrodzie Głupota ludzka nie zna granic , ale nauczkę dostałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 05.08.2008 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie mamy wyboru, bo plan miejscowy zabrania szambaCo robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.08.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie mamy wyboru, bo plan miejscowy zabrania szamba Co robić?A co w takim razie pisze o odprowadzeniu ścieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 05.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Dla oczyszczalni beztlenowych (np. jednokomorowych) jest wymóg, aby dren znajdował sie 1 metr nad poziomem wód gruntowych. Powód jest taki, że wstępnie oczyszczone ścieki ulegają końcowemu oczyszczeniu przez bakterie tlenowe w gruncie zanim dostaną się do wód gruntowych. Alternatywą jest oczyszczalnie wielokomorowa, gdzie natlenianie odbywa się w ostatniej komorze. Ścieki z takiej oczyszczalni można wprowadzić bezpośrednio do wód gruntowych (rozsączenie, studnia chłonna). Takie oczyszczalnie mają następującą wadę, są droższe i wymagają zasilania, mają pompę która może się zepsuć. Zalety mają takie, że wymagają znacznie mniejszej powierzchni działki, można się postarać o pozwolenie wodnoprawne i ścieki zrzucać np do rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 05.08.2008 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie mamy wyboru, bo plan miejscowy zabrania szamba Co robić?A co w takim razie pisze o odprowadzeniu ścieków? Nakazuje przyłączenie do sieci wod-kan (która nie istnieje) lub wybudowanie POŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 05.08.2008 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Alternatywą jest oczyszczalnie wielokomorowa, [...] Jak rozumiem: zbiornik gnilny + oczyszczalnia korzeniowa lub filtr piaskowy = oczyszczalnia wielostopniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.08.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja mam nasyp i jakoś z tym żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 05.08.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Alternatywą jest oczyszczalnie wielokomorowa, [...] Jak rozumiem: zbiornik gnilny + oczyszczalnia korzeniowa lub filtr piaskowy = oczyszczalnia wielostopniowa? W sęsie funkcji? Tak. Oczyszczalnie korzeniowe mają wiele wad, nie sądzę żeby było to praktyczne rozwiązanie dlla domu jednorodzinnego. Filtr piaskowy musi mieć odpowiednią głębokość w sumie 1,2 metra, może się tak zdarzyć, że będą go zalewać wody gruntowe. http://www.muratordom.pl/instalacje/oczyszczalnie-sciekow/oczyszczalnie-z-filtrem-piaskowym,7224_2736.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 05.08.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 jkrzyz, dzięki! Czy możesz podać jakieś namiary na sprzedających oczyszczalnie wielokomorowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 05.08.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam! poczytaj http://www.carpathians.pl, mam i "zaraziłem" tym pewną sympatyczną Panią z forum. Z tego co wiem jest zadowolona, ja nie narzekam. Nawet moja Jula jest za, a była kontra, przy okazji mam ciekawy ogród w ogrodzie. Kosztuje ździebko drożej niż szambo, a co mi tam. Przeczytaj poniższy wątek, może i Ciebie da się wpuścić w oczyszczalnię ogrodową? bezobsługową, tanią w eksploatacji(bez prądu) i nie zapychającą się jak podobno drenażowa. Mam również glinę, wysoki stan wód gruntowych. Tylko do tego rozwiązania potrzebne jest miejsce-większa działka. Powodzenia! http://forum.muratordom.pl/oczyszczalnia-przydomowa-tymi-recami-zrobiona,t90822.htm[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 06.08.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 jkrzyz, dzięki! Czy możesz podać jakieś namiary na sprzedających oczyszczalnie wielokomorowe? Poszukaj na forum, ja swoją kupowałem w zeszłym roku i nie jestem na bierząco w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabsien 15.08.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 sprawdz tez oczyszczalnie Micro step firmy Roth, wielokomorowa,nie wymaga drenażu Ja idę dowiedzieć się o szczególy w poniedziałek, też mam glinę i zbyt blisko do wody.... Propozycji do trudnych warunków gruntowych jest sporo (szukalam w google ,,oczyszczalnie%trudne warunki gruntowe)- Niestety by znaleźć coś co by pasowało do konkretnych warunków wymaga poświęcenia sporej ilości czasu.....Ja myślałam wcześniej o module In-dren miał być do każdych warunków i okazało się że wymaga kopca a ja akurat wolałabym tego uniknąć....(ale w razie czego zaplanowałam ogródek skalny:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medelski 18.08.2008 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedzi Zaczynam skłaniać się ku zrobieniu kopca, będzie miał u mnie raptem 30cm, niewiele... Chyba da się go gdzieś umieścić i obsadzić tak, że nie będzie się tak rzucał w oczy. Ciężko o wykonawcę, który zrobi cokolwiek innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts