Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia przy wysokim poziomie wód gruntowych

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zainstalować przydomową oczyszczalnię ścieków. Problemem jest wysoki poziom wód gruntowych (1,40 m, wiosną mniej o 0,30), oraz występujące na działce warstwy torfu. Rozważam wykonanie filtru piaskowego, oczyszczalni korzeniowej lub ewentualnie zakup modułów drenażowych np. ekodren. Nie chciałbym natomiast usypywać kopca rozsączającego.

Może ktoś z was miał podobny problem? Jak go rozwiązaliście? Jak się wam sprawdzają alternatywne rozwiązania?

Pozdrawiam,

Marcin

Nie chciałbym natomiast usypywać kopca rozsączającego.

Z tego co pamiętam, to jest to wymóg w przypadku tak wysokich wód gruntowych jak masz u siebie, aby mieć oczyszczalnie drenażową.

Jednak możesz pomyśleć pewnie o pełnej oczyszczalni biologicznej, ale wtedy musiałbyś mieć gdzieś miejsce na zrzut wody.

Może ktoś z was miał podobny problem?

Tak, ja miałam. U mnie wysoki poziom wód gruntowych i podłoże nieprzepuszczalne (glina). Ale ja jak osioł uparłam się żeby mieć oczyszczalnię. Myślałam, że coś się wykombinuje (trzciny, nasypy, studnie chłonne). I odpływy kanalizacyjne poprowadzone zostały za dom w kierunku ogrodu, gdzie miał być drenaż.

Koniec końców, po przeanalizowaniu wszystkich kosztów i korzyści (trochę późno ta analiza nastąpiła) skończyło się na szambie.

Tyle, że to szamba nie mam przy drodze, tak żeby był łatwiejszy dostęp dla szambiarki, tylko na ogrodzie :evil:

Głupota ludzka nie zna granic :roll:, ale nauczkę dostałam.

Dla oczyszczalni beztlenowych (np. jednokomorowych) jest wymóg, aby dren znajdował sie 1 metr nad poziomem wód gruntowych. Powód jest taki, że wstępnie oczyszczone ścieki ulegają końcowemu oczyszczeniu przez bakterie tlenowe w gruncie zanim dostaną się do wód gruntowych.

Alternatywą jest oczyszczalnie wielokomorowa, gdzie natlenianie odbywa się w ostatniej komorze. Ścieki z takiej oczyszczalni można wprowadzić bezpośrednio do wód gruntowych (rozsączenie, studnia chłonna). Takie oczyszczalnie mają następującą wadę, są droższe i wymagają zasilania, mają pompę która może się zepsuć. Zalety mają takie, że wymagają znacznie mniejszej powierzchni działki, można się postarać o pozwolenie wodnoprawne i ścieki zrzucać np do rowu.

Alternatywą jest oczyszczalnie wielokomorowa, [...]

Jak rozumiem: zbiornik gnilny + oczyszczalnia korzeniowa lub filtr piaskowy = oczyszczalnia wielostopniowa?

W sęsie funkcji? Tak.

Oczyszczalnie korzeniowe mają wiele wad, nie sądzę żeby było to praktyczne rozwiązanie dlla domu jednorodzinnego.

Filtr piaskowy musi mieć odpowiednią głębokość w sumie 1,2 metra, może się tak zdarzyć, że będą go zalewać wody gruntowe.

http://www.muratordom.pl/instalacje/oczyszczalnie-sciekow/oczyszczalnie-z-filtrem-piaskowym,7224_2736.htm

Witam! poczytaj http://www.carpathians.pl, mam i "zaraziłem" tym pewną sympatyczną Panią z forum. Z tego co wiem jest zadowolona, ja nie narzekam. Nawet moja Jula jest za, a była kontra, przy okazji mam ciekawy ogród w ogrodzie. Kosztuje ździebko drożej niż szambo, a co mi tam. Przeczytaj poniższy wątek, może i Ciebie da się wpuścić w oczyszczalnię ogrodową? bezobsługową, tanią w eksploatacji(bez prądu) i nie zapychającą się jak podobno drenażowa. Mam również glinę, wysoki stan wód gruntowych. Tylko do tego rozwiązania potrzebne jest miejsce-większa działka. Powodzenia!

http://forum.muratordom.pl/oczyszczalnia-przydomowa-tymi-recami-zrobiona,t90822.htm

[/url]

• 2 weeks później...

sprawdz tez oczyszczalnie Micro step firmy Roth, wielokomorowa,nie wymaga drenażu

Ja idę dowiedzieć się o szczególy w poniedziałek, też mam glinę i zbyt blisko do wody....

Propozycji do trudnych warunków gruntowych jest sporo (szukalam w google ,,oczyszczalnie%trudne warunki gruntowe)-:)

Niestety by znaleźć coś co by pasowało do konkretnych warunków wymaga poświęcenia sporej ilości czasu.....Ja myślałam wcześniej o module In-dren miał być do każdych warunków i okazało się że wymaga kopca a ja akurat wolałabym tego uniknąć....(ale w razie czego zaplanowałam ogródek skalny:))