Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na pełne deskowanie - papa czy folia ?

MARJO

Recommended Posts

Jestem przed wykonaniem pokrycia dachu w pełni odeskowanego. Chciałem pokryć papą ale słyszałem wiele opinii że zdecydowanie lepiej specjalną folią (deski i konstrukacja świeżo ułożone, dość wilgotne). Dodam że po pokryciu od razu przystępuję do ułożenia dachówki więc problem zimowania (w czym papa byłaby zdecydowanie lepsza) nie wchodzi w grę. Jakie macie w tym temacie doświadczenia ?

Pozdrawiam,

witam! od dwóch lat pod dachówką mam pape (tylko wierzchniego krycia)

teraz ociepliłem od srodka,przez dwa lata nic nie smierdziało a co najwazniejsze nin NIE CIEKŁO!!

JESTEM ZA PAPA-MOZE TO STARA METODA,ALE NIECH NIKT MI NIE MÓWI ZE GDY ZAKŁADAJA FOLIE TO NIGDZIE JEJ NIE PRZEDZIURAWIA ALBO NIE PEKNIE!! :lol:

Sa jeszcze folie z górnej półki ale jaki koszt?! :(

• 4 weeks później...

Jak mogę rurą pod blachą - dym? :-? czy palącą się słomę.

Poza tym nie wiem jak głęboko siedzą.

Coś nie mieliśmy ochoty sprawdzać> :x

Za pierwszym razem jak nam zrobiły gniazdo w kalenicy to mąż odstrzelił gniazdo - ale wtedy nie mieliśmy blach na dachu.

Właśnie dzisiaj zacząłem kłaść na pełne deskowanie mojego dachu folię TOPFOL ND. Wygląda solidnie, jestem zadowolony. Producent pisze m/inn:

"...Folia TOPFOL ND zalecana jest do stosowania na dachy o pełnym deskowaniu. Jej użycie eliminuje stosowanie papy, a co za tym idzie uniknięcie stosowania przestrzeni wentylacyjnej między deskami, a ociepleniem. Dzięki wysokiej paroprzepuszczalności możliwe jest wypełnienie całej przestrzeni między krokwiami izolacją termiczną, bez konieczności pozostawienia szczeliny wentylacyjnej. To z kolei daje znaczne oszczędności energii cieplnej (izolacja termiczna może bezpośrednio stykać się z membraną dachową, a w przypadku folii TOPFOL ND bezpośrednio z deskowaniem)..."

My w tej chwili zastanawiamy się jak się pozbyć gniazda szerszeni, które ulokwane jest pod blachą - strażaków nie wezwiemy bo zerwą nam blachę.

Po prostu zdjąć i zniszczyć. Szerszeń jako zwierz jednoroczny i raczej ciepłolubny ginie przed zimą. Zimują tylko samice, które na wiosnę zakładają nową kolonię. Myślę, że gniazdo jest już puste. Dla pewności można poczekać ze dwa tygodnie na niższe temperatury. I tak mieszkaliście z nimi całe lato.