Karp 26.10.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Właśnie dzisiaj zacząłem kłaść na pełne deskowanie mojego dachu folię TOPFOL ND. )..." Do Grzegorz63 A jaka cena tej folii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 26.10.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Płaciłem w "mojej" hurtowni 4,70 zł/m2 (brutto). A folię produkują u Ciebie w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 26.10.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Miałem możliwość kupić folię DORKENA Delta-vent S z 35% opustem, czyli za 3,76 zł/m2, ale świadomie wybrałem droższy TOPFOL ND z dwóch powodów:1. Paroprzepuszczalność- Topfol ND: 2000g/m2/24h; Dorken Delta-Vent S: 1300g/m2/24h.2. Dorken nie ma polskich atestów (dla niektórych może to nieważne, dla mnie- tak).No i skoro mamy nagradzany, dobry polski produkt to dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość arem 28.10.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 A jak powinien wyglądać przekrój dachu z pełnym deskowaniem i papą, nieocieplanego. Robic jakąś pustkę wentylacyjną czy nie? Jeśli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.10.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Skoro nie będziesz ocieplał (nie będziesz pakował wełny pomiędzy krokwie), to o jakiej szczelinie wentylacyjnej piszesz??? Przecież będziesz miał "jedną wielką wentylację" na całej płaszczyźnie! Szczelina wentylacyjna musi być pozostawiona pomiędzy deskami od spodu, a pomiędzy wełną dociepleniową (wełna nie może być dociśnięta do desek), jedynie w przypadku pokrycia desek materiałem paroszczelnym, a do takiego zalicza się papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Skoro nie będziesz ocieplał (nie będziesz pakował wełny pomiędzy krokwie), to o jakiej szczelinie wentylacyjnej piszesz??? Przecież będziesz miał "jedną wielką wentylację" na całej płaszczyźnie! Na dachu garażu (plaskim) leży wełna (18 cm), chodzi o odprowadzenie pary z niej z tej właśnie "jednej wielkiej wentylacji". Jak to się będzie odbywać jeżeli jest tak szczelne pokrycie? Szczelina wentylacyjna musi być pozostawiona pomiędzy deskami od spodu, a pomiędzy wełną dociepleniową (wełna nie może być dociśnięta do desek), jedynie w przypadku pokrycia desek materiałem paroszczelnym, a do takiego zalicza się papę. Przyznam, że nie za bardzo zrozumiałem. Ja właśnie mam pokrycie paroszczelne. Pytam raz jeszcze: ma być ta szczelina czy nie i gdzie. Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts