Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na pełne deskowanie - papa czy folia ?

MARJO

Recommended Posts

Miałem możliwość kupić folię DORKENA Delta-vent S z 35% opustem, czyli za 3,76 zł/m2, ale świadomie wybrałem droższy TOPFOL ND z dwóch powodów:

1. Paroprzepuszczalność- Topfol ND: 2000g/m2/24h; Dorken Delta-Vent S: 1300g/m2/24h.

2. Dorken nie ma polskich atestów (dla niektórych może to nieważne, dla mnie- tak).

No i skoro mamy nagradzany, dobry polski produkt to dlaczego nie?

:o

Skoro nie będziesz ocieplał (nie będziesz pakował wełny pomiędzy krokwie), to o jakiej szczelinie wentylacyjnej piszesz??? Przecież będziesz miał "jedną wielką wentylację" na całej płaszczyźnie!

Szczelina wentylacyjna musi być pozostawiona pomiędzy deskami od spodu, a pomiędzy wełną dociepleniową (wełna nie może być dociśnięta do desek), jedynie w przypadku pokrycia desek materiałem paroszczelnym, a do takiego zalicza się papę.

Skoro nie będziesz ocieplał (nie będziesz pakował wełny pomiędzy krokwie), to o jakiej szczelinie wentylacyjnej piszesz??? Przecież będziesz miał "jedną wielką wentylację" na całej płaszczyźnie!

Na dachu garażu (plaskim) leży wełna (18 cm), chodzi o odprowadzenie pary z niej z tej właśnie "jednej wielkiej wentylacji". Jak to się będzie odbywać jeżeli jest tak szczelne pokrycie?

Szczelina wentylacyjna musi być pozostawiona pomiędzy deskami od spodu, a pomiędzy wełną dociepleniową (wełna nie może być dociśnięta do desek), jedynie w przypadku pokrycia desek materiałem paroszczelnym, a do takiego zalicza się papę.

Przyznam, że nie za bardzo zrozumiałem. Ja właśnie mam pokrycie paroszczelne. Pytam raz jeszcze: ma być ta szczelina czy nie i gdzie. Może ktoś wie?