Bigbeat 14.08.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Tom-Inst z całym szcunkiem, ale w 9-ciu na 10 przypadków nie wciągniesz dodatkowego kabla przez odcinek peszla dłuższy niż kilka metrów - nawet, jak w środku zostawiłeś "pilota" (drut). To nie ma wiele wspólnego z komunizmem, ale takie są po prostu realia: w pusty peszel jeszcze zwykle jak-cię-moge, ale jeśli już jest coś w środku, plastikowe izolacje kabla istniejącego i wciąganego zaczynają się "zacierać" o siebie (nawet, jak nasmarujesz "ludwikiem" czy mydłem) i takie wciąganie kończy się uszkodzeniem (naderwaniem) wciąganego kabla, albo urwaniem "pilota", bywa też że mocno ciągnięty pilot uszkodzi (natnie/przetnie) kabel, który już wcześniej był w peszlu.Natomiast jak nie ma pilota w środku - można próbować stosować specjalny "przeciągacz" do kabli (gruba żyłka z odpowiednimi końcówkami - do kupienia w hurtowniach elektrycznych a nawet w hipermarketach budowlanych) - ale co do możliwości przeciągnięcia nie ma różnicy, tyle że mniejsze jest ryzyko przecięcia istniejącego kabla, bo żyłka "przeciągacza" jest grubsza, niż "pilot". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.08.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Bigbet który koncentryk byś wybrał Dipola czy Technokabel Dipola - bo mam blisko do nich i mają sprawdzony asortyment. Przy okazji zapytam się o inną rzecz mogę kupić UTP kat 6 w cenie 1zł z groszami za 1mb. Cena chyba dobra tylko czy kabel kategorii 5 nie wymusza zastosowania droższych hubów, gniazdek RJ 45 itd. Jednym słowem czy nie narobię sobie nie potrzebnych problemów z kat 6 Nie ma problemu. Zawsze możesz zastosować osprzęt niższej kategorii - i wtedy cała instalacja ma tą niższą kategorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom-inst 14.08.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Z całym szacunkiem ale nie w każdym przypadku można wciągnąć dodatkowy kabel do istniejącego peszla.Po pierwsze peszel musi mieć odpowiednią średnicę i podstawowa sprawa wyciągamy istniejący przewód mocując na jego końcu drut,który posłuży nam później do wciągnięcia dwóch przewodów na raz.Poza tym prawda jest że przeciąganie kabli w instalacji której się samemu nie robiło jest dość ryzykowne bo nie wiadomo jak peszel został położony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.08.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 No właśnie. Czyli: 1. Jeśli się samemu robiło, to się dbało - jeśli zaś robił jakiś "tani" elektryk, i to nie pilnowany, może być masakra Czyli jak się samemu nie robiło, to raczej nie liczyłbym, że się uda 2. Grube peszle załatwiają sprawę, ale coś chyba sporo więcej roboty z ich położeniem - grubsze/głębsze bruzdy, więcej zabawy przy zmianach kierunku żeby zachować duży promień zgięcia - szczególnie przy przechodzeniu w inną płaszczyznę np. w podłogę (myślę tutaj np. o peszlu pod kable do głośników kina domowego). Czyli się zgadzamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom-inst 14.08.2008 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Czyli się zgadzamy? Wszystko się zgadza. Można coś zrobić drożej a dobrze lub tanio i byle jak a co będzie za parę lat to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.08.2008 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Tom-inst piszesz logicznie i zaczynasz mnie przekonywać. Ja będę układ kable sam ewentualnie pomorze mi elektryk ale on innych kabli nie kład poza elektroenergetycznymi Może podać dokładnie jakie rodzaje peszyli, producenta i średnice stosujesz. U mnie jest jeszcze szansa tak poprowadzić kable ze nie że zagięcia będą nieliczne. Potrzebuje tylko porady kogoś doświadczonego w tych instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom-inst 15.08.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Stosuje zwykłe peszle jakie można dostać w każdej hurtowni elektrycznej.Średnica od 2cm w górę zależnie od ilości kabli jaką mamy zamiar umieścić w peszlu plus zapas na 2 przewody.Najważniejsze jest umiejętne położenie peszla a nie jego jakość,chociaż im grubszy peszel(w ściance)tym lepiej. Co do pani z Dipola która odebrała telefon to chyba była sprzątaczka bo całkiem inne porady można przeczytać na ich stronie internetowej.Cytat Dipol.Instalacja"Przede wszystkim powinna mieć ona możliwość podłączenia zarówno sygnałów telewizji naziemnej, jak i kablowej czy satelitarnej. Należy wykonać ją tak, aby ewentualna wymiana elementów nie wymagała remontów budowlanych (może to być konieczne w związku z rozwojem techniki cyfrowej i światłowodowej). Wewnętrzna instalacja powinna być tak zaprojektowana, by w każdym wybranym pomieszczeniu znajdowało się gniazdko umożliwiające odbiór lub nadanie sygnału.Należy unikać ciągnięcia gołych przewodów pod tynkiem. Każdy przewód ma określoną żywotność, może też ulec uszkodzeniu mechanicznemu (np przy wykonywaniu otworu w ścianie) i wówczas jego wymiana będzie bardzo kłopotliwa.Jeżeli jednak instalacja elektryczna wykonywana jest metodą tradycyjną, do prowadzenia przewodu należy użyć rurek Peschla." Wybór prowadzenia przewodów to kwestia indywidualna.Jedni kładą peszle inni nie ale jak się to robi dla siebie to tym bardziej róbmy to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.08.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Tylko u mnie jest mały techniczny problem mam strop monolityczny z opuszczonym wieńcem czyli nad ścianą mam wylany wieniec o wysokości 14cm i szerokości takiej jak ściana nośna czyli 25cm a dopiero potem zaczyna się strop. Czyli ja zacznę kuć bruzdy w ścianie na głębokość np. 3cm to pod stropem wchodzę w wieniec i zbrojenie które bocznie ma otuliny betonowej od 1 do 2mm. Nie bardzo widzę możliwość wycięcia bruzdy w tym kawałku betonu który jest poniżej stropu Czy jest na to jakiś sposób Nie wiem czy jasno to opisłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 17.08.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Przesada z tymi peszlami. W budynkach z lat 50 koncentryki sa polozone i dzialaja do dziś. No chyba ze dzis takie g... robią. Zeby nie uszkodzic kabli robi sie zdjecia, a instalacje kladzie sie naprzod. Oczywisce najlepiej polozyc wszystko w peszlach tylko po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 29.10.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam. Czy dalej jest godny polecenia kabel Triset 113 ? Ktoś mi jeszcze polecił COAX-100 Cu. Nie wiem który wybrać.Będę robił poddasze i chciałem pod ścianami porozmieszczać przewody antenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_anton 06.07.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Witam. Czy dalej jest godny polecenia kabel Triset 113 ? Ktoś mi jeszcze polecił COAX-100 Cu. Nie wiem który wybrać. Będę robił poddasze i chciałem pod ścianami porozmieszczać przewody antenowe. No właśnie, ja dostałem jeszcze polecenie na prolink http://prolinkcables.pl/pl/kable-koncentryczne-tvvid/108-kabel-prolink-koncentryczny-cav-1230-5902633882747.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 25.04.2018 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Dzień dobry, to i ja podłączę się pod ten wątek, proszę o poradę, który z poniższych wybrać, kabel do TV naziemnej i satelitarnej: https://www.tim.pl/przewod-koncentryczny-ywdxpek-75-1-14-8-bialy-100m https://www.tim.pl/przewod-koncentryczny-ywdxpek-75-1-054-8-al-bialy-100m https://www.tim.pl/przewod-koncentryczny-ywdxpek-75-1-04-8-bialy-100m https://www.tim.pl/przewod-koncentryczny-bit-sat-757-1-055-bialy-100m https://www.tim.pl/przewod-koncentryczny-ywdxpek-75-1-14-8-bialy-100m-1 pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 26.04.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Polecam ten który kupiłem pytając się w powyższym poście o Triset 113. Jest umieszczony za regipsami w peszlu, mam nadzieje, ze wytrzyma wiele lat.Antenę mam na styszku, także żadnych kabli nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts