Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o porade w sprawie ocieplenia poddasza

Recommended Posts

Chciałbym zaadaptować poddasze na pomieszczenie mieszkalne.

Proszę o kilka odp. bo sporo czytałem i się dowiadywałem na ten temat, ale co fachowiec to mówi co innego.

Jak i z czego zrobić ocieplenie poddasza?

Konstrukcja poddasza wygląda następująco:

dachówka, folia paroprzepuszczalna STROTEX 110, krokiew 17 cm.

Zastanawiam się jaką wełnę wybrać ISOVER, PAROC, URSA, ROCKWOOL bo takie mi polecano więc która by była lepsza? (lub może ktoś poleci jakąś lepszą)

i czy w rolce czy w płytach

Jaką grubość wełny zastosować i w jaki sposób tak aby były jak najmniejsze starty ciepła?

Propozycje fachowców:

1. Na krokiew nabić łatę około 5cm tak aby krokiew miała 22cm. następnie zrobić odstęp 2cm między folią paroprzepuszczalną a wełną i do tego użyć wełnę o grubości 20cm. Zamocować folię paroizolacyjną i wiadomo na koniec profile i płyty gipsowo-kartonowe

2. Zrobić odstęp 2cm między folią paroprzepuszczalną a wełną, zastosować wełnę o grubości 15 cm (tak aby zrównała się z krokwią) i do tego jeszcze na całość położyć 5cm wełny aby zakryła również całą krokiew np. tak jak na tym zdjęciu

http://images27.fotosik.pl/259/fb8ffefd94de46c3.jpg

Zamocować folię paroizolacyjną (na taśmę dwustronną do profili) na koniec profile i płyty gipsowo-kartonowe.

Jak najlepiej i czego użyć, aby ocieplić u mnie sufit a podłogę na poddaszu?

Strop jest drewniany około 30 – 40 cm

Podaję linka do strony, na której są zdjęcia z mojego strychu.

Proszę zobaczyć jak to wszystko u mnie wygląda.

http://www.asiorpl.multimo.pl/strych/strych.html

Proszę o opinie i porady jak wykonać ocieplenie tak, aby było to najlepiej

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Witam,

Moje poddasze już dawno ocieplone. Mieszkam już trzeci rok.

Na temat wyboru wełny nie będę się wypowiadał ponieważ jest to bardziej wybór ceny/promocji/rabatów. Ja mam ISOVER ale też można powiedzieć, że nie miałem wyboru.

Co do sposobu ocieplania to wybrałem sposób numer 2. Dodatkowe 5cm wełny jest rozwinięte pomiędzy konstrukcjami do płyt GK. Dodatkowo montując profile wszystkie wypełniłem ścinkami wełny (długie wąskie pasy).

Stosując metodę 2 choć w części pokryjesz krokwie i wyrównasz różnicę pomiędzy parametrami drewna i wełny.

Nie zapomnij o ociepleniu ścianki kolankowej i podłogi za ścianką kolankową.

Chciałbym zaadaptować poddasze na pomieszczenie mieszkalne.

Proszę o kilka odp. bo sporo czytałem i się dowiadywałem na ten temat, ale co fachowiec to mówi co innego.

Jak i z czego zrobić ocieplenie poddasza?

Konstrukcja poddasza wygląda następująco:

dachówka, folia paroprzepuszczalna STROTEX 110, krokiew 17 cm.

Zastanawiam się jaką wełnę wybrać ISOVER, PAROC, URSA, ROCKWOOL bo takie mi polecano więc która by była lepsza? (lub może ktoś poleci jakąś lepszą)

i czy w rolce czy w płytach

Jaką grubość wełny zastosować i w jaki sposób tak aby były jak najmniejsze starty ciepła?

Propozycje fachowców:

1. Na krokiew nabić łatę około 5cm tak aby krokiew miała 22cm. następnie zrobić odstęp 2cm między folią paroprzepuszczalną a wełną i do tego użyć wełnę o grubości 20cm. Zamocować folię paroizolacyjną i wiadomo na koniec profile i płyty gipsowo-kartonowe

2. Zrobić odstęp 2cm między folią paroprzepuszczalną a wełną, zastosować wełnę o grubości 15 cm (tak aby zrównała się z krokwią) i do tego jeszcze na całość położyć 5cm wełny aby zakryła również całą krokiew np. tak jak na tym zdjęciu

http://images27.fotosik.pl/259/fb8ffefd94de46c3.jpg

Zamocować folię paroizolacyjną (na taśmę dwustronną do profili) na koniec profile i płyty gipsowo-kartonowe.

Jak najlepiej i czego użyć, aby ocieplić u mnie sufit a podłogę na poddaszu?

Strop jest drewniany około 30 – 40 cm

Podaję linka do strony, na której są zdjęcia z mojego strychu.

Proszę zobaczyć jak to wszystko u mnie wygląda.

http://www.asiorpl.multimo.pl/strych/strych.html

Proszę o opinie i porady jak wykonać ocieplenie tak, aby było to najlepiej

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Zdecydowanie metoda druga. Dlaczego tylko w części pokryjesz krokwie to nie wiem. Dla mnie w całości. (to uwaga nie do ciebie).

W strop drewniany u siebie wrzuciłem wełnę granulowaną.

Producent wełny nie jest aż tak istotny jak parametry jego produktu. Jeżeli zamierzasz sam montować ocieplenie to lepiej wełnę skalną w płytach. jeśli najmujesz firmę to obojętnie, ale trzeba zwracać uwagę na dokładność wykonania izolacji, szczególnie wokół okien dachowych.

1. zastanawiam się nad kupnem ISOVER SuperMata gr.150mm λD=0.033 W/mK

ale czy jest to duża róznica między współczynnikiem przewodzenia ciepła ISOVER UNI-MATA gr. 150mm λD=0.039 W/mK

bo jeżeli chodzi o cene to jest spora :)

nie wiem czy dobrze wybieram ale chce wydać więcej na watę a zaoszczędzić na ogrzewaniu

2. czy ISOVER SuperMata cieżko się układa bo najprawdopodobniej będę robił to sam

3. a jeżeli chodzi o podłogę na poddaszu to jakiej grubości wełne sie stosuje?

czy musi być również folia paroizolacyjna ?