Gabi.gg 05.08.2008 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Mam owalną (elipsa) ścianę w przedpokoju. Szukam pomysłu jakie drzwi tam można zamontować. Zastanawiałam się nad drzwiami owalnymi, ale może dałoby się jakoś zamontować w takiej ścianie zwykłe proste drzwi - tylko co wtedy z futryną u góry?... Może jakieś namiary na wykonawców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 05.08.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Yyyy może jakaś fotka/szkic bo ja nie kumam w którą stronę ten owal... Chodzi o to, że ściana jest półokrągła czy jeszcze jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 05.08.2008 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Tak. Ściana w przedpokoju jest półokrągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.08.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Wszystko chyba zależy od promienia skrętu. Czy jesteś w stanie na nadprożu pociągnąć prostą kreskę od jednego boku do drugiego? Jeżeli tak, to normalna prosta futryna wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaczek 05.08.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Nie wiem jaki skręt, ale ja w mieszkaniu mam normalne drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 05.08.2008 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Wygląda to mniej więcej tak jak na tym zdjęciu: http://www.eclisse.it/pc_circular_cartongesso.phpZ tym, że u mnie przedpokój ma kształt elipsy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą prostą łączącą oba boki... Czy mógłbyś mi to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek.B 06.08.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą prostą łączącą oba boki... Czy mógłbyś mi to wyjaśnić? Pewnie chodzi o to, czy na rzucie z góry drzwi będą znajdowały się całkiem w świetle ściany, czy będą z niej wychodziły... http://img337.imageshack.us/img337/4189/rysunek1bh3.gif Jeśli będą całkiem w świetle ściany, jak na szkicu z lewej, to da się bez kombinacji zamontować proste drzwi, jeśli będą z niej gdzieś wychodziły(jak po prawej) , to trzeba będzie pokombinować trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 07.08.2008 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Ściana jest gipsowo-kartonowa, czyli cieniutka - więc obawiam się, że normalne drzwi będą z niej wychodziły. Co wtedy? Da się zrobić jakąś specjalną futrynę (jak?), tak aby zamontować normalne drzwi? Zupełnie nie mam pomysłu jak to miałoby wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talent. 26.08.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam, W odpowiedzi do prowadzonej dyskusji informuję, iż jest możliwe wykonanie drzwi w kształcie owalnym, pasujących do przedstawionego projektu. Drzwi musza jedynie spełniać kilka założeń - nie mogą posiadać przeszkleń. wzrór powinien być mocno uproszczony, łuk musi spełniać minmalną wielkość. W przypadku dalszego zainteresowania tematem proszę o przesłanie detali na e-mail. Z przyjemnością podejmę się zaprojektowania i wyceny drzwi. Jesteśmy nową stolarnią specjalizującą się w indywidualnych projektach i tego typu drzwi stanowią dla nas interesujące wyzwanie. TalentGrzegorz Walencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 26.08.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Ja mam tak w hollu na gorze ... Drzwi w owalnej scianie... Niestety futryna do drzwi owalnych i takowe drzwi kosztowałyby majątek.. Mamy na prosto, ale murarze musieli to wczesniej przemyslec na etapie budowy, bo okazało sie, ze zbyt cienki mur nie pozwalalby na zamontowanie tam drzwi... Prostowalismy oscieznice i domurowywalismy scianki.. Teraz drzwi wygladaja ok. Jak chcesz to daj znac, to jutro za dnia zrobie zdjęcia to zobaczysz jak to wyglada. Opaska na gorze odrobine odstaje od sciany, ale z perspektywy normalnego wzrostu tego nie widac, no chyba, ze ktos wlezie na drabine... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 26.08.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Jak chcesz to daj znac, to jutro za dnia zrobie zdjęcia to zobaczysz jak to wyglada. Opaska na gorze odrobine odstaje od sciany, ale z perspektywy normalnego wzrostu tego nie widac, no chyba, ze ktos wlezie na drabine... Jeżeli możesz, to bardzo prosiłabym Cię o te zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 26.08.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 W przypadku dalszego zainteresowania tematem proszę o przesłanie detali na e-mail. Z przyjemnością podejmę się zaprojektowania i wyceny drzwi. Jesteśmy nową stolarnią specjalizującą się w indywidualnych projektach i tego typu drzwi stanowią dla nas interesujące wyzwanie. Talent Grzegorz Walencik tel. +48 504 183 570 Dziękuję za zainteresowanie. Prześlę informacje na adres e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julienx 27.08.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Z zewnatrz wygladaja jak normalne drzwi - nie widac, ze listwa gorna odstaje odrobine od muruhttp://img144.imageshack.us/img144/3483/img0211mq6.jpg W środku tak jak wspominałam, z okraglej sciany musiał byc wypuszczony taki prosty murek, zeby wyprostowac oscieznice http://img144.imageshack.us/img144/8377/img0213sf4.jpg http://img84.imageshack.us/img84/4353/img0214dw8.jpg http://img84.imageshack.us/img84/7641/img0215il4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 28.08.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Julienx, wielkie dzięki za zdjęcia! Z zewnątrz wygląda to świetnie. Trochę martwi mnie konieczność domurowywania tej obwódki drzwi od środka pomieszczenia, bo ja mam akurat łazienkę za drzwiami w tej owalnej ścianie. Pomysł wykorzystania prostych drzwi bardzo mi się podoba, bo zawsze to łatwiej wykonać niż drzwi gięte, zwłaszcza, że moje musiałyby być gięte po elipsie, a nie po okręgu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talent. 28.08.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Julienx ma rację, iż tego typu drzwi są drogie. Są nieporównywalnie bardziej pracochłonne od zwykłych drzwi. Poziome ramiaki są wykonywane z łączonych elementów o długości 10 - 20 cm (w zależności od promienia gięcia drzwi). Trzeba pamiętać, iż gięcie dotyczy i ościeżnicy i skrzydła. Ciężko o bardziej wyszukany produkt, jeżeli chodzi o drzwi wewnętrzne. Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts