jacekot 05.08.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Czy mozna pojemnik na smieci postawić pod ogrodzeniem ? Moje pytanie bo własnie zamierza zrobić śmietnik w rogu ogrodzenia zamknięty kwadrat 1,5x1,5 i dwie furtki. Ale ktoś mi ostanio powiedział ze sąsaid może się nie zgodzić . Czy są jakieś uregulowanie i przepisy prawne zabraniające na umieszczeni kubła na smieci przy ogrodzeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.08.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Z tego co słyszałem, to jeśli sąsiad ma w rogu to też możesz mieć. Ja mam prawie w rogu, właśnie kwadrat około 1,5x1,5 m, odsunięty od granicy działki o około 2 m. Zgodnie z projektem jaki był do pozwolenia na budowę. Sąsiad nie ma śmietnika po swojej stronie. Na razie nie protestuje ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 05.08.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Zdaje się, że nie można, ale być może zależy to od warunków zabudowy . U nas nie można było budować śmietnika w granicy, chyba że sąsiad ma taki śmietnik lub zgłosi się budowę razem z sąsiadem. Na szczęście sąsiad okazał się na tyle miły, że pomimo tego że domu nie buduje, to śmietnik z nami wybudował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.08.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Zgodnie z przepisami to 2 m od granicy działki. W granicy można tylko wtedy gdy sąsiad umiejscowi śmietnik też w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.08.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 To że 2 metry to nie jest prawda. Rozdział 4 Miejsca gromadzenia odpadków stałych § 22. 1. W jednostkach osadniczych na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadków stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji. 2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi, 2) wyodrębnione pomieszczenia w przyziemiu budynków z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz, zaopatrzonym w daszek o wysięgu co najmniej 1 m, mające ściany i podłogi zmywalne, punkt czerpalny wody, kratkę ściekową, wentylację grawitacyjną oraz sztuczne oświetlenie, 3) utwardzone place do ustawiania kontenerów z zamykanymi otworami wrzutowymi. 3. Między wejściami do pomieszczeń lub placami, o których mowa w ust. 2, a miejscem dojazdu samochodów śmieciarek wywożących odpadki powinno być utwardzone dojście, umożliwiające przemieszczanie pojemników na własnych kołach lub na wózkach. 4. Miejsca do gromadzenia odpadków stałych w zabudowie wielorodzinnej powinny być dostępne dla osób niepełnosprawnych. § 23. 1. Odległość zadaszonych osłon lub pomieszczeń z pojemnikami na odpadki stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 06.08.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 10 m?? To ja nie mam gdzie ustawić smietnika. Cyba że za domem, ale tam z kolei smieciarka nie dojedzie. Co za durny przepis. Kto go przestrzega!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.08.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 10 m?? To ja nie mam gdzie ustawić smietnika. Cyba że za domem, ale tam z kolei smieciarka nie dojedzie. Co za durny przepis. Kto go przestrzega!? Mam wrażenie, że o takich "szczegółach" to trzeba myśleć przed kupnem działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 06.08.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 To że 2 metry to nie jest prawda. Rozdział 4 Miejsca gromadzenia odpadków stałych § 22. 1. W jednostkach osadniczych na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadków stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji. 2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi, 2) wyodrębnione pomieszczenia w przyziemiu budynków z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz, zaopatrzonym w daszek o wysięgu co najmniej 1 m, mające ściany i podłogi zmywalne, punkt czerpalny wody, kratkę ściekową, wentylację grawitacyjną oraz sztuczne oświetlenie, 3) utwardzone place do ustawiania kontenerów z zamykanymi otworami wrzutowymi. 3. Między wejściami do pomieszczeń lub placami, o których mowa w ust. 2, a miejscem dojazdu samochodów śmieciarek wywożących odpadki powinno być utwardzone dojście, umożliwiające przemieszczanie pojemników na własnych kołach lub na wózkach. 4. Miejsca do gromadzenia odpadków stałych w zabudowie wielorodzinnej powinny być dostępne dla osób niepełnosprawnych. § 23. 1. Odległość zadaszonych osłon lub pomieszczeń z pojemnikami na odpadki stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. Jak cytujesz to do końca, § 23mówi: § 23. [Odległość od budynków] 1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. 2. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy, odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają, się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 06.08.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Dziękuję za to istotne dopowiedzenie. A jeśli chodzi o pomyslenie przed budową to na pewno nie odsunęłabym domu 10 m od płotu tylko ze względu na śmietnik. Teraz mam 6 m i uważam, że to spora strata terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ciekawe jest to, że przepisy czasami mówią o jakiejś odległości, chyba że z drugiej strony już podobny obiekt istnieje. Ale na jakiej podstawie ten istniejący obiekt powstał - chyba raczej niezgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.08.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 To że 2 metry to nie jest prawda. Rozdział 4 Miejsca gromadzenia odpadków stałych § 22. 1. W jednostkach osadniczych na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadków stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji. 2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi, 2) wyodrębnione pomieszczenia w przyziemiu budynków z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz, zaopatrzonym w daszek o wysięgu co najmniej 1 m, mające ściany i podłogi zmywalne, punkt czerpalny wody, kratkę ściekową, wentylację grawitacyjną oraz sztuczne oświetlenie, 3) utwardzone place do ustawiania kontenerów z zamykanymi otworami wrzutowymi. 3. Między wejściami do pomieszczeń lub placami, o których mowa w ust. 2, a miejscem dojazdu samochodów śmieciarek wywożących odpadki powinno być utwardzone dojście, umożliwiające przemieszczanie pojemników na własnych kołach lub na wózkach. 4. Miejsca do gromadzenia odpadków stałych w zabudowie wielorodzinnej powinny być dostępne dla osób niepełnosprawnych. § 23. 1. Odległość zadaszonych osłon lub pomieszczeń z pojemnikami na odpadki stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. Jak cytujesz to do końca, § 23mówi: § 23. [Odległość od budynków] 1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. 2. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy, odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają, się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Faktycznie nie doczytałem, a sam mam 2m. dzięki za sprostowanie. Każdy może się pomylić tylko szkoda aby inni wyciągali błędne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 06.08.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają, się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Czy dobrze rozumiem, że może być śmietnik na granicy działki jeżeli jest na styku działęk od strony drogi..? A jaka jest definicja śmietnika..? Jeżeli jest to zadaszone miejsce gdzie trzymam drewnoi do kominka to też te przepisy obowiązują..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 07.08.2008 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Możesz umieścić śmietnik w rogu działki czyli przylegający do dwóch granic działki pod warunkiem, że na granicy pomiędzy Twoją działką a sąsiada, sąsiad też ma wiatę śmietnikową. Już chyba wszystko powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 07.08.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Sorry, ale te przepisy to jakieś gówno... Jeśli mogę postawić wiatę obok wiaty sąsiada, to jak słusznie tu zauwazono, on wybudował taką wiatę nielegalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.08.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Sorry, ale te przepisy to jakieś gówno... Jeśli mogę postawić wiatę obok wiaty sąsiada, to jak słusznie tu zauwazono, on wybudował taką wiatę nielegalnie...Dokładnie. Krzysztofh popatrz jeszcze raz na swoje zdanie: "Możesz umieścić śmietnik w rogu działki czyli przylegający do dwóch granic działki pod warunkiem, że na granicy pomiędzy Twoją działką a sąsiada, sąsiad też ma wiatę śmietnikową. Już chyba wszystko powiedziane." Na jakiej podstawie sąsiad postawił swój śmietnik w rogu, jeżeli Twojego tam jeszcze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 07.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Przecież mogli się umówić i wybudować jednocześnie lub mieć na planie uwzględnione razem z przyłączami i domem. Tam się planuje gdzie będzie wiata.Przecież nikt nie przyleci z PINBu aby mierzyć tą wiatę. Jak są dwie obok siebie lub przynajmniej jedna wybudowana w oparciu o warunki na sąsiedniej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 07.08.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 A może stosowny punkt należy interpretować następująco... W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m.Dopuszcza się także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają, się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też dopuszcza się sytuowanie na granicy działek przy linii rozgraniczającej od strony ulicy chyba tak powinno być i odpowiada to rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.08.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 myśle ze jeszcze dochodzi kwestia zdefiniowania co to jest smietnik ? Czy jezeli w rogu działki , bez żadnej zabudowy mam postawiony kubeł na śmieci to już to jest smietnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 08.08.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Zrobiłem mały rekonesans i było to pocieszające... Rodacy swój rozum mają i mają w doopie gówniane prawo. W 90% przypadków smietnik jest w rogu działki... http://images29.fotosik.pl/262/51e821cb66850047.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 10.09.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 a ja chciałam być "porządna" i spytałam się sąsiadki czy mogę w rogu stawiać a ta powiedziała, że nie bo jej będzie przeszkadzał. zabudowany klinkierem odsuniety od jej budynku z 7 m jak nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts