rotman 05.08.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Instalacja ma 3 lata ,a czwarty raz musiałem wzywać fachowców.Dwa razy rozszczelniły się połączenia i dwa razy pękły rurki na prostych odcinkach.Ekipa usuwa awarie w ramach rękojmi,ale małe to pocieszenie biorąc pod uwagę zalania i nerwy z tym związane .Szukam przyczyn :1.Wada materiału ?, 2.Rozkalibrowane urządzenia zaciskowe? 3.Brak umiejętności fachowców?(poważna firma) 4.Zbyt wysoka temp.ok.50stop.C ciepła, woda ogrzewannie w pozycji 3,5 w skali do 5 ?6.Może zbyt duże ciśnienie zimnej na wejściu -5 bar????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.08.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 No ciśnienie sporawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja na wszelki wypadek zamontowałem na wejściu wody do budynku reduktor ciśnienia. U nas w wodociągu są wachania ciśnienia od 2 do ... 8 barów. Zawory bezpieczeństwa puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Albo wada materiału albo niestaranne wykonanie.A niestarannemu wykonaniu pomaga ciśnienie i temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 05.08.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 A jakiej firmy masz te pex'y? i w jakiej technologii połączone - skręcane czy zaciskane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 05.08.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Pewnie chinski PEX + te 5 bar.Za wysokie cisnienie, po co Ci az 5 bar w instalacji? 2-3 bar to juz naprawde max.Wstaw sobie reduktor koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.08.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Instalacja ma 3 lata ,a czwarty raz musiałem wzywać fachowców. Dwa razy rozszczelniły się połączenia i dwa razy pękły rurki na prostych odcinkach.Ekipa usuwa awarie w ramach rękojmi,ale małe to pocieszenie biorąc pod uwagę zalania i nerwy z tym związane . Szukam przyczyn : 1.Wada materiału ?, 2.Rozkalibrowane urządzenia zaciskowe? 3.Brak umiejętności fachowców?(poważna firma) 4.Zbyt wysoka temp.ok.50stop.C ciepła, woda ogrzewannie w pozycji 3,5 w skali do 5 ? 6.Może zbyt duże ciśnienie zimnej na wejściu -5 bar????? Za mało danych: Jaki system, jakie złączki, jaki wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 05.08.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Podobno chińskie rurki sprawują się najlepiej w systemach skręcanych. A do zacisków trzeba porządne markowe rury...Tak przynajmniej sobie tłumaczę zakup 1,2 km rurki Diamonda za chwilkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.08.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Podobno chińskie rurki sprawują się najlepiej w systemach skręcanych. A do zacisków trzeba porządne markowe rury... Tak przynajmniej sobie tłumaczę zakup 1,2 km rurki Diamonda za chwilkę. To sobie tak tłumacz, kup...ale potem w/w rzeczy jak kolega(żanka) Rotman nie pisz. Ciagle się ostrzega o chińskim shicie, a ludzie i tak uparcie to kupują , bo na inwestycji za 500tys zaoszczędzili te 500 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 05.08.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Podobno chińskie rurki sprawują się najlepiej w systemach skręcanych. A do zacisków trzeba porządne markowe rury... Tak przynajmniej sobie tłumaczę zakup 1,2 km rurki Diamonda za chwilkę. To sobie tak tłumacz, kup...ale potem w/w rzeczy jak kolega(żanka) Rotman nie pisz. Ciagle się ostrzega o chińskim shicie, a ludzie i tak uparcie to kupują , bo na inwestycji za 500tys zaoszczędzili te 500 zł... Z doświadczeń użytkowników wynika, że pękają na złączkach lub też zdarzają się awarie spowodowane zamarznięciem/zagotowaniem. Kolejną przyczyną może być rozwarstwienie rury spowodowane złamaniem jej na zakręcie. W lokalnych sklepach instalatorskich sprzedają Diamonda z Krakowa i twierdzą, że reklamacji nie mają w przeciwieństwie do US Metrix z OBI którego nawet na wystawie nie można normalnie wygiąć. Ta rurka (Diarmond) kosztuje 1,75zł/m - Wavin najtańszy na allegro po 3,05zł/m - przy czym jest to zakup taki sam jak diamonda - przez internet - szukaj wiatru w polu. Coś przegapiłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 jednym słowem niezła kicha. to co w końcu kupić żeby nie skończyć... zalanym w trupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.08.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Ja kupowałem Wavina z allegro. Jak się okazało "sklep" na allegro to filia lokalnej hurtowni hydraulicznej - nie zawsze trzeba szukać wiatru w polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.08.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 ja miałam to samo ze styropianem - okazało się że to producent z tego samego miasta co budowa ale na miejscu a przez allegro to nadal nie to samo - na allegro ceny u tego samego gościa są niższe bo tam cena rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 05.08.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Może te pękające rury przy 5barach to markowe Purmo - Pert uszlachetniane - to ma maksymalne ciśnienie robocze 6bar.Jak to się ma do "shitowego" Pex Diamonda który ma w parametrach podane maksymalne ciśnienie 10bar i wymagane w Polsce atesty?Rozumiem, że podłogówka tańsza niż grzejniki to ciągle mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.08.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 żesz ja piernicze ...czwarta awaria? ja miałam jedną i to z własnej winy (przewiercony pex) i o mało na zawał nie zeszłam .... jakbym miała góra drugą awarię nie z własnej winy to bym fachowców za d... brała - niech wyjaśniają przyczynę a nie naprawiają skutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 06.08.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Podpowiedz coś o tych pęknięciach na prostej. Rzeczywiście na prostej, czy na gięciach? Oglądałeś rury? Rozwarstwiły się? Nie było czasem zbyt dużej temperatury? Diamondy mają max 60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.08.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Umawiałem się ze swoimi wykonawcami, że nie robimy CO i podłogówki na chińczyźnie. Dwa dni później zobaczyłem, że na rurach zamiast znanej nazwy Wavin jest Tweetop... Panowie bez słowa zdjęli całą instalację ( 400m ), wymienili rury na Wavina i przeprosili. A na koniec najśmiejszniejsze : hurtownia im sprzedała tego Tweetopa za 3.05netto a po awanturze, że wcisnęli im chińszczyznę, sprzedali Wavina po 2.85 netto. Chłopaki się podobno zasugerowali ceną a ta ( 3.05 netto ) nie wskazywałaby na produkt z Chin .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 moi też nie robią "na chińszczyźnie" , nie łączą też pex'u .....jedyna złączka w całej instalacji to tak którą sami sobie zafundowaliśmy niechcący przewiercając pex ...robią na tych samych materiałach od 8 lat i do tej pory wszystko było ok (ponoć )...tak więc jestem dobrej myśli ....jedynie ta złączka mnie niepokoi ...ale trza z tym żyć rotman - moim zdaniem materiał wadliwy -składałabym reklamację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.08.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Może te pękające rury przy 5barach to markowe Purmo - Pert uszlachetniane - to ma maksymalne ciśnienie robocze 6bar. Jak to się ma do "shitowego" Pex Diamonda który ma w parametrach podane maksymalne ciśnienie 10bar i wymagane w Polsce atesty? Rozumiem, że podłogówka tańsza niż grzejniki to ciągle mit. Aneta - chceszto kupuj ten shit. Diamond 10 bar/95 stC tak? A koledze wystrzelił przy ...1 bar i zimnej wodzie. Rehau 4 bar/ 90stC - wystrzelił na parze wodnej przy ok. 11 bar. Jakieś pytania? Co do części atestów... popytaj może producentów przy wódeczce jak to się "załatwia". Inna sprawa uszkodzenia na złączkach - najczęściej się zdarzają na skręcanych (wystarczy za mocno pokręcić, żeby naciąć rurę - i zaczątek awarii gotowy), a także z tworzywa sztucznego. Rzadziej przy źle zaciśnietej złączce(nie wsuniętej do końca, bo zacisnąć źle nie można, w markowych produktach nie pozwala na to samo narzędzie, tzn nie zdejmiesz narzędzia dopóki nie zacisniesz prawidłowo złączki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 06.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Aneta - chceszto kupuj ten shit. Diamond 10 bar/95 stC tak? A koledze wystrzelił przy ...1 bar i zimnej wodzie. Rehau 4 bar/ 90stC - wystrzelił na parze wodnej przy ok. 11 bar. Jakieś pytania? Co do części atestów... popytaj może producentów przy wódeczce jak to się "załatwia". Pewnie to samo jest z "markowymi" rurami... Zanim to zaleję przetestuje to kilkanaście godzin na ciśnieniu co najmniej 6bar - jakim prawem to ma później strzelić na 1bar? Delikatnie mówiąc albo oczywista wada materiału albo oczywista nieudolność instalatora w przypadku Twojego kolegi. Nasuwa się porównanie ytonga do gazobetonów z prefabetu - każdy sobie tłumaczy pieniądze wyrzucone w błoto. Za różnicę w cenie ubezpieczę dom przez kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts