Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czwarta awaria PEX

Recommended Posts

Instalacja ma 3 lata ,a czwarty raz musiałem wzywać fachowców.

Dwa razy rozszczelniły się połączenia i dwa razy pękły rurki na prostych odcinkach.Ekipa usuwa awarie w ramach rękojmi,ale małe to pocieszenie biorąc pod uwagę zalania i nerwy z tym związane .

Szukam przyczyn :

1.Wada materiału ?, 2.Rozkalibrowane urządzenia zaciskowe? 3.Brak umiejętności fachowców?(poważna firma) 4.Zbyt wysoka temp.ok.50stop.C ciepła, woda ogrzewannie w pozycji 3,5 w skali do 5 ?

6.Może zbyt duże ciśnienie zimnej na wejściu -5 bar?????

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalacja ma 3 lata ,a czwarty raz musiałem wzywać fachowców.

Dwa razy rozszczelniły się połączenia i dwa razy pękły rurki na prostych odcinkach.Ekipa usuwa awarie w ramach rękojmi,ale małe to pocieszenie biorąc pod uwagę zalania i nerwy z tym związane .

Szukam przyczyn :

1.Wada materiału ?, 2.Rozkalibrowane urządzenia zaciskowe? 3.Brak umiejętności fachowców?(poważna firma) 4.Zbyt wysoka temp.ok.50stop.C ciepła, woda ogrzewannie w pozycji 3,5 w skali do 5 ?

6.Może zbyt duże ciśnienie zimnej na wejściu -5 bar?????

Za mało danych:

Jaki system, jakie złączki, jaki wykonawca?

Podobno chińskie rurki sprawują się najlepiej w systemach skręcanych. A do zacisków trzeba porządne markowe rury...

Tak przynajmniej sobie tłumaczę zakup 1,2 km rurki Diamonda za chwilkę.

To sobie tak tłumacz, kup...ale potem w/w rzeczy jak kolega(żanka) Rotman nie pisz.

Ciagle się ostrzega o chińskim shicie, a ludzie i tak uparcie to kupują , bo na inwestycji za 500tys zaoszczędzili te 500 zł...

Podobno chińskie rurki sprawują się najlepiej w systemach skręcanych. A do zacisków trzeba porządne markowe rury...

Tak przynajmniej sobie tłumaczę zakup 1,2 km rurki Diamonda za chwilkę.

To sobie tak tłumacz, kup...ale potem w/w rzeczy jak kolega(żanka) Rotman nie pisz.

Ciagle się ostrzega o chińskim shicie, a ludzie i tak uparcie to kupują , bo na inwestycji za 500tys zaoszczędzili te 500 zł...

Z doświadczeń użytkowników wynika, że pękają na złączkach lub też zdarzają się awarie spowodowane zamarznięciem/zagotowaniem. Kolejną przyczyną może być rozwarstwienie rury spowodowane złamaniem jej na zakręcie. W lokalnych sklepach instalatorskich sprzedają Diamonda z Krakowa i twierdzą, że reklamacji nie mają w przeciwieństwie do US Metrix z OBI którego nawet na wystawie nie można normalnie wygiąć.

Ta rurka (Diarmond) kosztuje 1,75zł/m - Wavin najtańszy na allegro po 3,05zł/m - przy czym jest to zakup taki sam jak diamonda - przez internet - szukaj wiatru w polu.

Coś przegapiłam?

Może te pękające rury przy 5barach to markowe Purmo - Pert uszlachetniane - to ma maksymalne ciśnienie robocze 6bar.

Jak to się ma do "shitowego" Pex Diamonda który ma w parametrach podane maksymalne ciśnienie 10bar i wymagane w Polsce atesty?

Rozumiem, że podłogówka tańsza niż grzejniki to ciągle mit.

żesz ja piernicze :o ...czwarta awaria? :o

ja miałam jedną i to z własnej winy (przewiercony pex) i o mało na zawał nie zeszłam :evil: .... jakbym miała góra drugą awarię nie z własnej winy to bym fachowców za d... brała - niech wyjaśniają przyczynę a nie naprawiają skutki :roll:

Gość M@riusz_Radom

Umawiałem się ze swoimi wykonawcami, że nie robimy CO i podłogówki na chińczyźnie. Dwa dni później zobaczyłem, że na rurach zamiast znanej nazwy Wavin jest Tweetop...

Panowie bez słowa zdjęli całą instalację ( 400m ), wymienili rury na Wavina i przeprosili.

A na koniec najśmiejszniejsze : hurtownia im sprzedała tego Tweetopa za 3.05netto a po awanturze, że wcisnęli im chińszczyznę, sprzedali Wavina po 2.85 netto. Chłopaki się podobno zasugerowali ceną a ta ( 3.05 netto ) nie wskazywałaby na produkt z Chin ..

moi też nie robią "na chińszczyźnie" , nie łączą też pex'u .....jedyna złączka w całej instalacji to tak którą sami sobie zafundowaliśmy niechcący przewiercając pex :wink: ...robią na tych samych materiałach od 8 lat i do tej pory wszystko było ok (ponoć :wink: )...tak więc jestem dobrej myśli ....jedynie ta złączka mnie niepokoi :roll: ...ale trza z tym żyć :lol:

rotman - moim zdaniem materiał wadliwy -składałabym reklamację :roll:

Może te pękające rury przy 5barach to markowe Purmo - Pert uszlachetniane - to ma maksymalne ciśnienie robocze 6bar.

Jak to się ma do "shitowego" Pex Diamonda który ma w parametrach podane maksymalne ciśnienie 10bar i wymagane w Polsce atesty?

Rozumiem, że podłogówka tańsza niż grzejniki to ciągle mit.

Aneta - chceszto kupuj ten shit.

Diamond 10 bar/95 stC tak? A koledze wystrzelił przy ...1 bar i zimnej wodzie.

Rehau 4 bar/ 90stC - wystrzelił na parze wodnej przy ok. 11 bar.

Jakieś pytania?

Co do części atestów... popytaj może producentów przy wódeczce jak to się "załatwia".

Inna sprawa uszkodzenia na złączkach - najczęściej się zdarzają na skręcanych (wystarczy za mocno pokręcić, żeby naciąć rurę - i zaczątek awarii gotowy), a także z tworzywa sztucznego.

Rzadziej przy źle zaciśnietej złączce(nie wsuniętej do końca, bo zacisnąć źle nie można, w markowych produktach nie pozwala na to samo narzędzie, tzn nie zdejmiesz narzędzia dopóki nie zacisniesz prawidłowo złączki).

Aneta - chceszto kupuj ten shit.

Diamond 10 bar/95 stC tak? A koledze wystrzelił przy ...1 bar i zimnej wodzie.

Rehau 4 bar/ 90stC - wystrzelił na parze wodnej przy ok. 11 bar.

Jakieś pytania?

Co do części atestów... popytaj może producentów przy wódeczce jak to się "załatwia".

Pewnie to samo jest z "markowymi" rurami...

Zanim to zaleję przetestuje to kilkanaście godzin na ciśnieniu co najmniej 6bar - jakim prawem to ma później strzelić na 1bar?

Delikatnie mówiąc albo oczywista wada materiału albo oczywista nieudolność instalatora w przypadku Twojego kolegi.

Nasuwa się porównanie ytonga do gazobetonów z prefabetu - każdy sobie tłumaczy pieniądze wyrzucone w błoto.

Za różnicę w cenie ubezpieczę dom przez kilka lat.