Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czwarta awaria PEX

Recommended Posts

jednego nie rozumiem,

doświadczony instalator mówi Ci że to gówno,

daje Ci bezinteresowną radę jak zadbać o swój dom

ale Ty wiesz lepiej,

rób chłopie co chcesz,

"zaoszczędzisz" teraz kilkaset złotych po to by później mieć syf w domu i totalną demolkę,

być może coś Ci zwrócą, ale czy będzie to warte tej demolki, :roll:

a zresztą podejrzewam że jesteś dużym chłopcem i wiesz co robisz,

Mały odpuść sobie,

zawsze się znajdzie jakiś mondrala co to wie lepiej :evil:

a Ty pewnie zarobisz krocie jak obcej osobie powiesz że ten materiał się nie nadaje

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jednego nie rozumiem,

doświadczony instalator mówi Ci że to gówno,

daje Ci bezinteresowną radę jak zadbać o swój dom

Tak z ciekawości. Mieliście Panowie choć jedno zlecenie z tego forum?

Jeśli tak to możecie włożyć między bajki historię o bezinteresowności.

Napiszę tak - instalator który by powiedział na tym forum, że tanie rury Pex są OK byłby spalony w oczach wielu. Nikt się nie przyzna ile miał awarii na markowych rurach przy próbie ciśnieniowej.

Hydraulika jest prawdopodobnie najprostszą z instalacji do wykonania w domu, system oparty na pex i złączki skręcane (nie spotkałam "fachowca" instalatora który by je stosował) wręcz zachęcają do tego. System w miedzi, też nie jest trudniejszy.

Oczywiście instalacje zrobimy sami - a po miesięcznym przygotowaniu się do tego mam podstawy, żeby stwierdzić, że to jest banalne. I bynajmniej nie po lekturze często sprzecznych "bezinteresownych" porad doświadczonych instalatorów.

Praktycznie wszystkie bloki i domy od developera mają chińszczyznę na pokładzie i nikt nie narzeka.

W sklepie hydraulicznym - jedynym chyba w Świdniku - sprzedają diamond od paru lat i nie mieli jeszcze ani jednej reklamacji - więc nie wiem jaki macie interes w przepychaniu markowszczyzny - może taki, że instalator dzięki układom z hurtowniami ma dużo lepsze ceny na te produkty - nieosiągalne dla domorosłych hydraulików.

Pozdrawiam,

Hydraulika jest prawdopodobnie najprostszą z instalacji do wykonania w domu,

Uważaj, żebyś się nie przejechała ;)

W każdej branży jest mnóstwo pozornych pierdół, na których można się wyłożyć z hukiem. I dopiero wtedy, kiedy zaczynasz je zauważać, możesz powiedzieć, że nie jesteś już kompletnym la(jkon)ikiem w danej dziedzinie - bo do fachowości to jeszcze daleeeeka droga...

Trochę pokory dla techniki by się przydało - bo uwierz mi, czasem nawet proste sprawy potrafią wywinąć taki numer, że dnia mało na zrozumienie, dlaczego coś, co zawsze działało, teraz nie chce.

system oparty na pex i złączki skręcane (nie spotkałam "fachowca" instalatora który by je stosował)

Zmowa instalatorów?

System w miedzi, też nie jest trudniejszy.

Twardo lutowanej, jak rozumiem?

Może te pękające rury przy 5barach to markowe Purmo - Pert uszlachetniane - to ma maksymalne ciśnienie robocze 6bar.

Jak to się ma do "shitowego" Pex Diamonda który ma w parametrach podane maksymalne ciśnienie 10bar i wymagane w Polsce atesty?

Rozumiem, że podłogówka tańsza niż grzejniki to ciągle mit.

Część rur kupiłem chińskich (http://www.allegro.pl/item411418588_rura_pex_al_pex_20mm_najwyzsza_jakosc.html ). Dla upewnienia się na jednym odcinku zrobiłem próbę do 50bar. Wytrzymała to ciśnienie zarówno rura jak i złączki. Następne odcinki testowałem do 10bar i też nie było problemów.

Każdemu sprzedawcy zależy na sprzedaniu droższego produktu, bo oznacza to zazwyczaj wyższą prowizję.

Pytanie ile z tych "markowych" produktów również pochodzi z Chin ?

Pytanie ile z tych "markowych" produktów również pochodzi z Chin ?

Ale nie o tu chodzi chyba. Prawie wszystko pochodzi z Chin ale inaczej produkuje się tam np. aparaty z logiem Nikona, TV z logo Sony itp. a inaczej samochody własnej produkcji (kopiowane modele europejskie) składające się jak domki z kart i "no nemowe" rurki.

Też stałem przed tym dylematem ale zainwestowałem jednak w Kisana. Płaciłem chyba za niego po 3,6.

Dla upewnienia się na jednym odcinku zrobiłem próbę do 50bar. Wytrzymała to ciśnienie zarówno rura jak i złączki.

50bar ? czy 5bar? 50 to cholernie dużo jak na kawałek plastiku !

50barów, albo jak wolisz 5MPa. Wg producenta rurki są atestowane do 1MPa

Dla upewnienia się na jednym odcinku zrobiłem próbę do 50bar. Wytrzymała to ciśnienie zarówno rura jak i złączki.

50bar ? czy 5bar? 50 to cholernie dużo jak na kawałek plastiku !

no ok , coś mi się jednostki pomieszały , ale jak to jest piszesz że kupiłeś chińskie a w linku który podałeś gość pisze że to nie chińszczyzna ?

Re: Henok

Jak w warunkach domowych uzyskałeś 50 bar ?

Niedługo stanę przed dylematem wyboru mat. do instalacji i też chętnie przetestowałbym kilka materiałów, niestety nie mam możliwości uzyskania tak wysokich ciśnień.

Pozdtawiam:)

Gość M@riusz_Radom

I co to Tobie da ? Puścisz 50bar w rurki i nawet jeśli wytrzymają to masz świadomość, że taka próba mogła je poważnie osłabić i przyczynić się do problemów w przyszłości. Zrobisz testy na kawałku rurki to znowu nie masz pewności, czy to co jest zamontowane ma podobną wytrzymałość ;) Błędne koło ...

Ja ostatecznie mam instalację na Wavinie, zrobiono dwie próby szczelności i to jest dla mnie wystarczające ...

I co to Tobie da ? Puścisz 50bar w rurki i nawet jeśli wytrzymają to masz świadomość, że taka próba mogła je poważnie osłabić i przyczynić się do problemów w przyszłości. Zrobisz testy na kawałku rurki to znowu nie masz pewności, czy to co jest zamontowane ma podobną wytrzymałość ;) Błędne koło ...

Ja ostatecznie mam instalację na Wavinie, zrobiono dwie próby szczelności i to jest dla mnie wystarczające ...

Dlatego na zmontowanej instalacji robiłem próby na ciśnienie 1,5 x ciśnienie robocze. W każdym razie niższym niż 1MPa.

Dzięki testom będę mógł się "namacalnie" przekonać z czym mam do czynienia i jaki będę miał zapas bezpieczeństwa. Przekonam się jaki producent ma badziewie a jaki dobry materiał. Wiedzy nigdy nie za wiele, szczególnie zdobytej samodzielnie.

Pozdrawiam:)

I co to Tobie da ?

Ano to, że między bajki można wsadzić porady fachowców, że chińskie rurki pękają przy 1bar ;)

Gdybym robiła tylko kuchnię i łazienki i kupowała jeden zwój pewnie stanęło by na Wavinie no bo mówią, że chińszczyzna to shit... Ale jak kupuje więcej to przeanalizowałam temat i stwierdzam, że wsio rawno. Liczy się dokładność przy instalowaniu. Jak wszędzie.

Uważaj, żebyś się nie przejechała ;)

W każdej branży jest mnóstwo pozornych pierdół, na których można się wyłożyć z hukiem. I dopiero wtedy, kiedy zaczynasz je zauważać, możesz powiedzieć, że nie jesteś już kompletnym la(jkon)ikiem w danej dziedzinie - bo do fachowości to jeszcze daleeeeka droga...

Trochę pokory dla techniki by się przydało - bo uwierz mi, czasem nawet proste sprawy potrafią wywinąć taki numer, że dnia mało na zrozumienie, dlaczego coś, co zawsze działało, teraz nie chce.

Współczuje pesymizmu.

Gdybyś porozmawiał chwilę z instalatorami wodnymi którzy nas nawiedzili, zrozumiałbyś skąd takie podejście do sprawy. Po prostu nie wierzę, że ludzie z tak nikłą wiedzą - znający tylko praktyczne podejście do sprawy zrobią to lepiej niż my którzy mamy podstawową motywację - robimy to dla siebie. Podbudowa teoretyczna jest łatwo osiągalna - my mamy czas żeby pracować nad własnym domem, ci którzy go nie mają zrobią dobrze wynajmując fachowców - ale nie piszcie mi, że to jedyna droga i jedyna droga to markowe rurki.

nie wiem z jakimi instalatorami rozmawiałaś,

nie wiem czy to w ogóle byli instalatorzy,

wiem jedno,

mimo tej Twojej motywacji, życzę Ci dużo szczęścia w wykonywaniu instalacji,

co do bezinteresowności,

sądzę że co najmniej kilka osób mogło by to potwierdzić,

ale mniejsza o to,

z Twoich postów wynika że oceniasz ludzi po sobie,

z resztą tak z reguły jest,

ocenia się ludzi na swoim własnym przykładzie,

być może, Ty nie była byś bezinteresowna :roll:

wiem jedno,

...

Byli. Jeden miał ubranie z napisem instalator na plecach. Niestety, ale tacy fachowcy są dostępni. Jeden robi podłogówke w salonie na powrocie z góry, a drugi to szkoda słów - nie miał zielonego pojęcia dlaczego zastosowałby rozwiązania które proponuje.

Nie byłam bezinteresowna. Moim interesem jest to, że ktoś nie jest robiony w balona. Skoro budujemy dom sami to cenie porady robiących to samo i dlatego zaglądam na "Wymianę doświadczeń", w mniejszym poważaniu mam żerujących na nas.

wiem jedno,

...

Byli. Jeden miał ubranie z napisem instalator na plecach. Niestety, ale tacy fachowcy są dostępni. Jeden robi podłogówke w salonie na powrocie z góry, a drugi to szkoda słów - nie miał zielonego pojęcia dlaczego zastosowałby rozwiązania które proponuje.

Nie byłam bezinteresowna. Moim interesem jest to, że ktoś nie jest robiony w balona. Skoro budujemy dom sami to cenie porady robiących to samo i dlatego zaglądam na "Wymianę doświadczeń", w mniejszym poważaniu mam żerujących na nas.

sądzę że masz luki w wychowaniu,

i to by było na tyle,